Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Expoziţie de pictură semnată de Marcela Smeianu la Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din Slobozia, 30 iunie, 2015, ora 14,00

Critic de artă
Ana Amelia Dincă

Marcela Smeianu este o pictoriţă a naturii şi a structurilor formei. Momentele de beatitudine ale vegetalului sunt reprezentate în culori expresive, în elemente vizuale care nu reproduc realitatea, ci o sugerează, o interpretează şi o completează prin sentiment şi printr-un discurs plastic elevat, atent conceput.

Marcela

Natura lasă loc artistei să reaşeze detalii ale peisajului după criteii compoziţionale şi conform trăirilor personale în faţa motivului pictural. Înţelegerea lumii se derulează din perspectivă cromatică, formele sunt încordate în linii sau relaxate în petele de culoare vivante, care evocă o sensibilitate iniţiatică pentru aspectele pitoreşti ale naturii.
Tensiunea spirituală este redată în câmpuri ample de culoare, principiile raţionaliste ordonatoare fiind păstrate în fiecare lucrare.
Linii drepte, oblice şi întreţesute descriind ritmuri verticale în culori variate sau atenuate de cerinţa subiectului abordat, lasă la vedere expresia materiei cromatice pregnantă la nivelul câmpului imagistic, afirmând prin intermediul pensulaţiei supremaţia materiei vegetale.
Continuându-şi proiectul plastic din ultimii ani, care vizează şi un sentiment tragic asupra naturii, dar şi o dimensiune intuitivă asupra stărilor acesteia, Marcela Smeianu este constantă în demersul artistic şi unitară în viziune.
Armonia compoziţională şi proiecţia subiectivităţii creatoare se împletesc cu emoţia neliniştitoare, diversitatea abordărilor cu liniile abrupte ale tulpinilor florale, perspectivele din peisaje cu ruinele şi cu un mister neliniştitor, de pustietate a naturii.
Pe lângă aceste sentimente suprapuse de Marcela Smeianu peste cunoştinţele acumulate în timp, apare în expoziţia de la Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din Slobozia preocuparea pentru simbolistica horoscopului floral, caracteristică specifică sensibilităţii feminine. Florile corespunzătoare personalităţii fiecărui individ sunt realizate în aceeaşi preferinţă a artistei pentru subiectul plastic, pentru relevarea maximă a elementelor de limbaj plastic şi a mijloacelor de expresie. Prin structura lor intimă, semnele horoscopului vegetal cunosc implicarea senzitivă a artistei pe un tronson stăpânit de aceasta încă din timpul studiilor de specialitate, adică o înţelegere corectă a abordării formei, culorii, principiilor normative ale imaginii plastice.

RUINE 2.ACRILIC.60-60cm cm.MARCELA SMEIANU

Făcând parte din breasla artiştilor profesionişti din cadrul Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Slobozia-Ialomiţa, în cadrul căreia activează de mai mulţi ani, Marcela Smeianu s-a impus începând cu prima expoziţie personală, ca un nume în pictura ialomiţeană.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

thirteen − four =

89 − 87 =

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Este corectă expresia “în principal”? În limbajul actual, expresia în …
Corespondenta la redactie