Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Expozitie de pictura si desen. Florin Bârză, la Crowne Plaza Hotel Bucharest. Organizator, Galeria de Arta Elite Prof Art.

Critic de Artă
Ana Amelia Dincă

Modul elocvent în care Florin Bârză așează culoarea pe suport, conturează sugestii specifice viziunii sale, ivite din perimetrul emoției directe, concordând cu o anumită plenitudine a trăirii în fața motivului. Declanșând senzații privirii, provocând-o să iscodească forme sugerate și nu definite, evocate într-o latență inducând expresivități și derapaje fove pe alocuri, pictura lui Florin Bârză are caracteristicile ei vivante prin suprafețele colorate care, aflate la limita figurativului, sunt stilizate și interpretate, astfel încât, relațiile tonale să pară instantanee, prin gestica indusă de urma penelului și de materia cromatică. Artistul relevă dimensiunea spirituală a ființei lui, partea ei diurnă, de luminozitate și expresie, făcând asociații rafinate de nuanțe, care vorbesc despre totalitatea sentimentelor sale ce transpar în peisaje, în tratarea nudului și în compozițiile cu trimitere stilistică spre zona abstractului, imprimând ochiului iluzii și tot felul de închipuiri osmotice rezultate din modul de aplicare al culorii. Peisajul enunță nu numai aspecte ale naturii descrise în suprafețe plate sau în relief, însumând notele de impresie de o clipă, care îl fac pe autor să devină retractat în interioritatea sa, dar vorbește și despre întreaga forța și poezia demersului său artistic, decupate din variatele stări emoționale ce transpar sincer în imaginile create. Din nenumăratele cercetări personale asupra culorii, artistul concluzionează faptul că, realizarea succesiunilor de suprafețe compactate de pastă, îi permit să argumenteze starea avută în fața vegetației, înconjurând așezări arhaice, mărginind cerul în registrul inferior și devenind limite pentru planurile compoziției. Cadre vizuale din Sozopol, Balcic, Terchirghiol, Veneția sunt străbătute de un aer nostalgic și de o frumusețe cuceritoare datorită caracterelor pictogene ale acestora, surprinse de artistul interesat de problematica stilizării și personalizării elementelor figurative. Există două tipuri de peisaje în pictura lui Florin Bârză. Cele policrome, realizate cu mult lirism în ceea ce privește modul de structurare a tentelor, în care spații ample de tonalități sunt alăturate planurilor unde cromatica este o metamorfoză de culori calde, bine alese, pentru a crea starea de liniște impusă de motivul pictural.

Cealaltă abordare, unde detectăm în alb/negru, aspecte rurale surprinzând colțuri de sate ce impun prin pitorescul lor definiții ale picturalității, conțin soluții de modelare a negrului prin diluții și accente, presărâd astfel, lumini și umbre în lucrările deosebit de plastice. Aceleași nuanțe de ecleraj, citim și în desenele în cărbune, evocând liniile unduioase ale trupului feminin, grafiate printr-un duct mai subțire sau mai elaborat, contribuind la frumusețea compozițiilor cu unul, două sau trei personaje, studiate de artist în raccourci-uri diverse, demonstrând atenție pentru proporții, perspective, corectitudinea numărului de aur. În aceste nuduri, preocuparea pentru senzualitate este subordonată armoniei de ansamblu și schemei compoziționale, de fiecare dată, inedite, implicând trasee poliaxiale. Corpul femeii este transpuns și în pictura pe pânză, numai că aici, aceasta devine doar un pretext de a descoperi efecte plastice rezultate din alăturările de oranj și roșu, ori din griuri obținute din amestecuri de complementare, ce stau împreună cu vecinătăți de albastru și verde, într-o pliere asonantă pe suport, făcând să transpară coordonatele unor osmoze coloristice de impact. Un expresionist, cu inedite scăpări fove în gestualismul travaliului artistic, Florin Bârză redescoperă plăcerea de picta și de a desena, ori de câte ori culorile rămân o modalitate de a-i defini identitatea, cu repere estetice personalizate, în sensul că, recunoaștem pe simeze caracterele stilul personal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixteen + ten =

4 + = 13

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect? Rata de promovabilitate sau rata de promovare? Recentul …
Corespondenta la redactie