Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Femei de carieră militară: Adriana Ghiunea, performanța și fidelitatea ei pentru armată

Laura Suzeanu

Adevărații învingători cum sunt? Despre învingători și oameni frumoși este vorba în acest material.

Un învingător este un campion. Este acela care își folosește potențialul pentru a spori performanțele, pentru a-și păstra rezultate considerabile în orice împrejurări, chiar și atunci când se confruntă cu obstacole, vicisitudini sau presiune, ori alt gen de constrângeri.
Cu siguranță vom mai auzi de ea, subiectul fiind unul flamboaiant. Și este cu atât mai radiant cu cât este vorba despre o femeie.
A fost şefă de promoţie la absolvirea colegiului militar din Breaza, șefa promoţiei “Andrei Mureşanu – 200”, participantă doi ani succesiv la programul de mobilitate pentru studenți Erasmus+, este comandant de pluton, o neobosită luptătoare și necontenit căutătoare de misiuni pe care să le îndeplinească cu triumf. După absolvirea Academiei, fata a primit din partea generalului Nicolae Ciucă, actual ministru al Apărării, Emblema de Merit “Ştiinţă Militară”, clasa a II-a, precum şi stiletul gravat. Tânără sublocotenent, are drumul deschis cu un viitor ce îi va aduce ceea ce își dorește și anume strălucire. Opțiunile ei dominante, supreme, fac să-i definească parcursul. De altfel, ea își dorește absolut tot ce poate să îi ateste calitățile și abilitățile, un ceva care poate fi nu neapărat mai mult, dar cu certitudine mai util, mai strălucitor și subtil.

Ana Maria Adriana Ghiunea, este sublocotenent de infanterie, femeia de carieră, femeia militar, femeia care surprinde la tot pasul, de la rude, apropiați, până la colegi de facultate sau de garnizoană.
Adriana a știu mereu să aleagă. Ea ne povestește cum s-a decis asupra unei cariere militare, cum a ales armata ca aspirație, și de ce în primă instanță a urmat cursurile unui liceu militar.
Materiale de specialitate o descriu ca fiind femeia ce şi-a pregătit raniţa pentru “bastonul de mareşal”, iar acest lucru îl face prin muncă, ambiţie şi perseverenţă, dar şi prin autoevaluare. Academia Forţelor Terestre a fost unica ei opţiune, iar alegerea armei infanterie cea mai potrivită cale pentru a ajunge la înalte funcţii de comandă din cadrul armatei.

Adriana ne spune că a ales drumul acesta de la vârsta 14 ani, pentru că numai într-un liceu cu profil militar se face carte în sensul dorit de ea. Media cu care a absolvit ultimul an de gimnaziu a clasat-o a doua pe județul Călărași. Astfel, după cum ne declară ea, principalul motiv l-a contituit studiul la un nivel performant, apoi s-a dezvoltat dragostea pentru armată.

Ana Maria Adriana Ghiunea s-a născut la 4 august 1994 în Oltenița. A urmat cursurile de gimnaziu la Școala ”Lucian Pavel” din Oltenița,  apoi a urmat cursurile liceale la Colegiul Național Militar din Breaza, unde în anul 2013 a absolvit ca șef de promoție. La Academia Forțelor Terestre din Sibiu a avut aceleași rezultate de excepție, absolvind în anul 2016 tot ca șef de promoție, cu media 9,80.
Sublocotenent Adriana Ghiunea a fost repartizată în București, la Batalionul 2 Infanterie Călugăreni. Până anul trecut a fost comandant de pluton cercetare, iar acum este locțiitor comandant de companie. Adriana a mai absolvit cursul de ”ranger” în Romania, care forțează la maxim capacitățile fizice și psihice ale celui ce studiază aici. A urmat cursuri masterale la Academia Forțelor Terestre pe care le-a finalizat în 2018. În prezent, urmează cursurile Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, iar anul viitor va susține licența în cadrul Facultății de Drept. Pe timpul Academiei, Adriana Ghiunea a studiat câte un semestru în Cehia și Ungaria.

”Doresc să-mi desfășor în continuare activitatea în cadrul Batalionului 2 Infanterie Călugăreni, dat fiind faptul că este o unitate cu tradiție, care mă poate ajuta să performez în domeniul militar.” declară cu o delicată grandoare, sublocotenent Adriana Ghiunea. Temperamentul măreț și caracterul puternic îi definesc personalitatea. Tocmai de aceea, tânăra combatantă trece ușor peste provocările oferite de cariera militară și peste programul riguros. Despre cursul de ”ranger”, Adriana spune ”Acest curs începe prin ridicarea nivelului abilităților fizice și de lider militar, iar spre final se concentrează pe ideea de privare de somn și hrană, pentru ca militarii să poată desfășura acțiuni militare în condiții de succes în orice loc, în orice condiții, mediu și orice situație.”


Problematica de gen în România şi în statele SEDM se subscrie implementării Rezoluţiei ONU 1325, intitulată Femeile, pacea şi securitatea. Rezoluţia încurajează prezenţa femeii în domeniul securităţii şi apărării prin sporirea numărului de participante în misiuni în teatrele de operaţii, prin creşterea numărului de femei lider în poziţii cheie.
”Nu vreau să mă opresc aici cu studiile și îmi doresc o autodezvoltare continuă în domeniul militar, de aceea în viitorul apropiat mă voi înscrie pentru a urma cursuri doctorale. De asemenea, orice curs nou este binevenit în cariera mea, cu toate că aș prefera să fie în domeniul militar.” astfel își manifestă sublocotenent Adriana Ghiunea dragostea față de haina militară. Cu un tonus de invidiat și cu multă ambiție, apărătoarea țării spune că are și hobby-uri, deși timpul nu îi permite să le mai savureze, cel mai probabil unele dintre ele le va păstra după încheierea vieții profesionale. ”Ca hobby-uri, îmi place să citesc, să ma uit la filme și să călătoresc, dar recunosc că nu am mai făcut niciunul dintre aceste lucruri de ceva timp. Oricum călătoriile le las pentru pensie.”

De-a lungul timpului, fata cu ochii albaștri ca cerul, a sărbătorit Ziua Națională a României în diferite garnizoane: Breaza, Sibiu, București. Anul acesta a prins un 1 Decembrie dincolo de granițe, sau cum îl consideră ea: ”un 1 Decembrie mai special”. Dat fiind faptul că participă la misiunea internațională Resolute Support, Adriana se află în Kandahar, Afganistan, acolo unde românii sunt cei mai buni ambasadori ai țării noastre.
Cei mai mulți dintre românii din Afganistan sunt implicați în misiuni de menținere a securității. Sunt zone unde atacurile insurgenților se produc zilnic, în special cele cu dispozitive explozive improvizate, cu rachete sau cu mortiere.

În Kandahar, Adriana Ghiunea este comandant de pluton, având în subordine 26 de militari, cu care asigură securitatea punctului principal de intrare în baza militara Kandahar Airfield.

 

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie