Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Femeia are forțe ce pot atinge culmi nebănuite. A sosit timpul ca Oltenița să voteze o femeie în administrație

Femeia este sexul frumos, iar bărbatul se spune că reprezintă sexul puternic. Totuși, de-a lungul istoriei, Eu reprmulte femei au reușit să arate nu doar frumusețea și modul lor de a se face plăcute, să arate nu doar educația frumoasă, ci și inteligență, intuiție recunoscută, puterea de a lupta, de a învinge, capacități deosebite. O realitate demonstrată de multe ori este aceea că bărbații sunt amenințați de femeile inteligente. Studii recente au demonstrat că acest lucru se confirmă, explicând că, deși bărbaților în teorie le place ideea de a avea o parteneră inteligentă, în practică se dezminte asta. Atunci când trebuie să treacă la fapte, bărbații percep viața alături de o femeie dotată cu o minte puternică a fi o amenințare la adresa masculinității lor. Atunci femeile nu mai sunt atât de atrăgătoare, iar sexul puternic se dovedește a fi unul slab.
Cu multe secole în urmă, femeile erau tratate cu idei preconcepute, aspru, erau considerate incapabile de a face munca bărbaților, unele deveneau bibelouri de porțelan, picturi vii pe un tablou de viață. Lor le erau interzise multe drepturi. Puterea cuvântului era limitată. Dintre ele s-au ridicat însă câteva femei cu o putere demnă de laudă și invidie, cele care au reușit să schimbe evenimente din istorie, să dea peste cap calculele bărbaților, să ajungă în locuri unde bărbații se credeau cuceritori, au reușit să pășească pe terenuri necultivate și să le finiseze. Vorbim despre cele care au dărâmat miturile vremurilor :
Cleopatra vorbea 9 limbi străine, era o tânără carismatică, seducatoare, îi încânta pe toți cei din jur prin vocea ei feminină, plină de candoare. După aproximativ 1751 de ani distanță, Susan B. Anthony, devine stâlpul mișcării feminine în secolul al XIX-lea. Împreună cu Elizabeth Cady Stanton, a luptat pentru dreptul femeii la vot, împotriva sclaviei și a dus o “campanie de cumpătare” și limitare a consumul de alcool.
Femeia-bărbat din istoria Franței, luptătoare a dreptății, Ioana D’Arc, a condus rezistența împotriva invaziei engleze în Franța, în Războiul de 100 de ani. Această femeie curajoasă a considerat că misiunea ei divină este aceea de a apăra poporul francez de invazia englezilor. S-a tuns, s-a îmbrăcat în haine bărbătești și a condus, victorioasă, bătălia de la Orleans din 1429.
Indira Gandhi a devenit un simbol al libertății femeilor din India, chiar din lume. Aceasta a demonstrat cât de capabilă poate fi o femeie, câtă perseverență există în sexul frumos atunci când își propune un scop, a dat dovadă de o gândire elevată, educată în ceea ce se dorea, folosind calitățile ei pentru a dobândi succese. Și lista ar putea continua cu scriitoarea Jane Austen, timida dar talentata Emily Dickinson, apoi Helena Rubinstein, femeia care a întemeiat una dintre primele companii de cosmetice, a condus această afacere către cotele succesului, cu averea sa contribuind în generoase acte caritabile din domenii precum Artă, Educație, Sănătate.
Dar cine nu a auzit de Coco Chanel, cea mai vestită și de succes femeie – creator de modă din toate timpurile, a cărei personalitate a doborât orice, femeia care a revoluționat industria modei, simbolul cochetăriei, eleganței, un pilon de referință al curajului și ambiției? Faimoasa creatoare de modă este cea care a schimbat stilul de îmbrăcăminte al femeilor, apelând la modele masculine și transformându-le pentru a avantaja femeile și a le da forța de care multe dintre ele dispun, dar nu o folosesc.
Cine nu împietrește când aude de Katharine Hepburn, cea care a primit 12 nominalizări la premiile Oscar și căreia i-au fost înmânate 4 statuete în cariera sa cinematografică, apoi Simone de Beauvoir, filosof existențialist important al secolului XX. În urma relației ei spiritual-intelectuale, dar și amoroase cu Jean Paul Sartre, Simone de Beauvoir a scris cartea “Al doilea sex“, care a determinat un val de laude și critici în același timp în societate.
Apropiate zilelor noastre, nu rămân în niciun caz indiferente și neremarcate femeile din țările monarhii : Prințesa Inimilor, Diana, și femeia cu mâini de fier în mânuși de catifea, Margaret Theacher. Prima femeie prim-ministru a Marii Britanii, denumită și “Doamna de fier“, Margaret Theacher a fost una dintre persoanele inițiatoare a gândirii libertarianismului, a crezut în schimbul liber între piețe și în puterea responsabilității individuale. Soția Prințului Charles, renumita Lady D, a intrat în istorie pentru bunătatea și multiplele sale acte de caritate, a implicării ei în viața cotidiană. A oferit atenție orfelinatelor, spitalelor, caselor de bătrâni, școlilor, s-a dedicat intereselor pentru boli grave, precum sida sau cancer, ceea ce depășea tradiționala sferă de interes a curții regale. A patronat Organizația Great Ormond Street Hospital și a ajutat la dezvoltarea Campaniei Internaționale pentru Interzicerea Minelor Terestre, care, la un an după moartea ei a primit premiul Nobel pentru Pace.
Și pentru că prin acest material am dorit să subliniez ce poate face o femeie care își propune să învingă, o femeie înzestrată cu niște calități pe care le dezvoltă și fructifică în sens pozitiv, întreb cititorii noștri dacă nu este timpul ca Oltenița să se schimbe având la conducerea administrativă o femeie?
Oferind exemplele de mai sus, cu scopul de a topi multe dintre mentalitățile retrograde precum că ”ce să facă o femeie în primărie”, dar și idei preconcepute ca aceasta ”o femeie nu poate avea succes conducând un oraș”, vă întreb pe cei care doriți schimbare în bine în oraș dacă nu cumva este de bonton și indicat să lăsați deoparte șabloane vechi (cei care le aveți), obișnuințe enervante legate de tactica bărbaților ce ajung să conducă o comunitate, de multe ori necinstită, de condamnat, tocmai pentru că nu pot conduce cum ar conduce o femeie, și să vă gândiți la ceva practic. Avem exemple de femei-primar și în județ : la Radovanu sau Budești, unde se administrează zona mai mult decât confortabil pentru cetățeni, bine pentru societatea lor.
Oare de ce să nu fie și Oltenița condusă de o femeie, o femeie de carieră, cu notorietate în oraș, sufletistă, luptătoare, onestă, corectă, dascăl renumit și iubitor de copii, o bună coordonatoare de asociații și instituții de învățământ?

Dacă ne întoarcem puțin în timp, în România de această dată, vom observa că și aici au existat femei-model. Fiica marelui ban Dimitrie Ghica (numismat și arheolog), nepoata domnitorilor din aceasta familie, și a Caterinei Faca, și anume Elena Ghica, a escaladat vârful Moench din Alpii elvețieni, unde a înfipt ca o adevărată învingătoare tricolorul pe care era brodat numele României, devenind prima femeie care a reușit acest lucru. Ne mândrim cu Elena Văcărescu, scriitoarea franceză de origine română, laureată de două ori cu premiul Academiei Franceze, apoi cu Sarmiza ori Sarmisa Bilcescu (ulterior Bilcescu-Alimănișteanu), prima româncă avocat, prima femeie din Europa care a obținut licența în drept la Universitatea din Paris, și prima femeie din lume Doctor în Drept.
Elisa Leonida Zamfirescu a fost prima femeie inginer. Respinsă din cauza prejudecăților de conducerea Școlii de Poduri și Șosele din București, s-a înscris, începând cu 1909, la Academia Regală Tehnică din Berlin, Charlottemburg, pe care a absolvit-o în 1912, devenind prima femeie inginer din Europa. Ca o mică istorioară culeasă din diverse documente, se spune că în momentul înscrierii, decanul a încercat s-o convingă să renunțe, aducând ca argument cei trei K: Kirche, Kinder, Küche („biserica, copiii, bucătaria”) ca elemente esențiale pentru profilul femeii. Presa a consemnat evenimentul ca pe o știre senzațională: „O compatrioată a noastră, domnișoara Elisa Leonida, în loc să studieze Literele sau Medicina, sau mai rău, Dreptul, a studiat ingineria la Charlottemburg. În inginerie, viitorul femeilor e mare, domnișoara Elisa Leonida a trecut cu deosebit succes examenul final, obținând diploma de inginer” (ziarul „Minerva”, 1912). Astfel, femeile domină. Giacomo Puccini, renumitul compozitor italian a creat piesa ”Tosca” pentru românca noastră Hariclea Darclée. Puccini a văzut în ea soprana care putea să redea cel mai bine rolul Floriei Tosca. Premiera a avut loc la Roma, unde Darclée a cântat alături de tenorul Emilio de Marchi și baritonul Eugenio Giraldoni (marea ei iubire). Regele Carlos al Portugaliei, care-i trimitea adesea scrisori de dragoste, îi scria: “Dacă aș putea, te-aș păstra pentru mine și ți-aș cere mereu, mereu să cânți” sau “Admir artista, iubesc însă femeia”.
Ne amintim de Ecaterina Teodoroiu, cercetașă și participantă la Primul Război Mondial, unde a murit la sfârșitul bătăliei de la Mărășești, luptând în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române. A fost luată prizonieră, a evadat și a fost rănită de două ori. În spital, a fost decorată de Casa Regală și avansată la gradul de sublocotenent.
O avem în istorie pe Irina Burnaia, prima femeie pilot din lume care a traversat în zbor Munții Carpați. A fost decorată cu ordinul Virtutea Aeronautică de Pace. De asemenea, Smaranda Brăescu a fost prima femeie pilot din România, prima femeie parașutist cu brevet, campioană europeană la parașutism (1931) și campioană mondială (1932 cu recordul de 7.200 m la Sacramento, SUA)
Cecilia Stork a înființat în 1916 ”Asociația femeilor pictore și sculptore”, a fost prima femeie profesor universitar în învățământul de Artă din Europa.
Elena Caragiani-Stoenescu a fost prima femeie aviator din România, iar Elisabeta Rizea, eroina Rezistenței (în lupta anticomunistă din România, nepoata liderului țărănist Gheorghe Șuța).
Mergem către alte domenii și o amintim pe Ana Aslan, cea care a inventat Vitamina H3 (Gerovital) și Aslavitalul. Produsele inventate de Ana Aslan au ajuns la celebrități precum J. F. Kennedy, I. B. Tito, Pablo Neruda, Charlie Chaplin, Salvador Dali, Indira Gandhi, Charles de Gaulle, Nikita Hrusciov, Aristotel Onasis, Marlene Dietrich, ș.a. A tratat mulți bătrâni fără posibilități, la Institut, fără să perceapă taxe de cămin.
Și exemplele ar continua. Mi-ar plăcea peste 4 ani de mandat a unei femei primar la Oltenița să vorbim despre realizări marcante, despre principii învechite doborâte de succesul acestei femei, despre un oraș civilizat și European, despre o Olteniță liniștită, curată, unde legile să se respecte, oamenii să se iubească, unde lucrurile să stea la locul lor, ședințele locale să se desfășoare civilizat și în limitele bunei cuviințe, să se dezbată problemele cetățenilor strict și la obiect, nu chestiuni vindicative sau atacuri de persoane și jigniri, așa cum arată acum o ședință de Consiliu Local. Mi-aș dori ca peste patru ani ai unui mandat de femeie-primar să vorbim despre proiecte importante terminate sau în curs de finalizare și despre construcții de folos oamenilor, să auzim cum cetățenii sunt respectați și ajutați cu blândețe și răbdare să-și rezolve doleanțele, să auzim că o femeie a rezolvat ce nu au rezolvat alți bărbați, dar mai ales să auzim și noi ca în Craiova ori alte zone unde o femeie poate conduce o primărie, ”A dracului muierea asta…le-a dat clasă bărbaților. A reușit să facă ce nu a reușit niciun bărbat. S-o mai votăm o dată și să ne bucurăm de ea !!”

Mi-ar plăcea ca toată confuzia în care trăiește orașul astăzi, toate nemulțumirile oamenilor, mizeria unora dintre oamenii politici de aici cu care tratează viața și cetățenii prin prisma intereselor personale și de grup, să nu mai existe și să apară alte perspective, orașul să se lumineze cu o femeie la frâiele lui, mi-aș dori un oraș unde oamenii să zâmbească unii altora neîngrădiți, unde în primărie să se dezbată problemele în mod transparent, mi-ar plăcea ca Oltenița să redevină un oraș viu, cum era altădată, iar asta să o facă o femeie în administrație, o femeie cu putere de bărbat care înțelege altfel problemele oamenilor, adică le înțelege cu sufletul întâi și mai apoi le rezolvă cu mintea.
În aceste zile se fac calcule, partidele negociază ca la piață, se întâlnesc pe ascuns sau pe față politicieni de diverse culori politice care își întind mâna într-o convenție care să le aduc avantaje reciproc, alegătorii constituind prada. În aceste zile se aruncă cu săgeți și vorbe ce pe un om curat la suflet și cuget l-ar durea: ”eu îți dau, apoi tu îmi dai”…”îl arunc pe ăla în față să candideze ca să ia din voturi și să ies eu”…”mă folosesc de ăștia să câștig”…”hai trebuie să păcălim lumea cu micul, berea, zahărul și uleiul, că altfel nu ne votează”…”lasă că mințim noi oamenii să nu ne voteze decât pe noi”…”hai să mai promitem ceva, ceva care să le ia mintea alegătorilor”…”trebuie să aruncăm cu niște bani ca la manele așa”…”să ne împărțim zonele” ș.a.m.d…. toate vorbe aruncate pentru a atinge un scop electoral murdar, alături de alte metode ce urmează să împroaște cu noroi în oameni nevinovați, candidați ce doresc binele orașului, care vor fi aruncați în groapa cu lei, cam milogi și murdari lei, dar care se cred paralei. Se vor folosi atacuri pentru a câștiga ceva ce de fapt se negociază ca în târg, oamenii, alegătorii fiind un fel de carne de tun, dar tot ei alegătorii ar trebui să-și dea seama că Oltenița, România toată, unde se joacă mize, trebuie să se schimbe. Iar schimbarea e în fiecare dintre noi, schimbarea se găsește în mentalitate.
Inteligenta-FemeiAlegătorii sunt cei care dau tonul prospețimii unei comunități, de aceea ei să dea voie, prin votul lor, oamenilor onești să țină frâiele și să nu mai accepte dominația și atacurile rinocerilor. Să alungăm mentalități vechi, idei fără un fundament sănătos că o femeie nu are ce căuta într-o campanie unde bărbații dau la gioale, sau acolo unde se cred ei stăpâni. Dimpotrivă, o femeie poate mai mult decât un bărbat atunci când vrea și când calitățile sale fac simbioză perfectă cu forța interioară. Și o face elegant…
Să fim ageri la minciuni și manipulare, la tactica emoțională de care se vor folosi cei cu gândiri și gânduri bolnave, armele celor mici, necinstiți, persoane care trăiesc după principii primitive. Haideți să schimbăm ceva în politica locală, politica să ajungă să fie undeva spre capătul problemelor, pentru ca în frunte să existe doar ”omul și problemele lui”.
George Orwell spunea ”Un popor care alege politicieni corupți, impostori, hoți și trădători nu este victimă, ci complice.” Mi-aș dori ca oltenițenii, poporul acestui mic orășel de Dunăre, să nu mai fie complice la o alegere neinspirată, care să ne schingiuiască pe toți social, mental, spiritual și local pentru următorii patru ani. Fiindcă o alegere greșită va costa scump un timp prețios ce va trece prin viața noastră, timp pe care niciodată nu-l vom mai putea avea înapoi, pentru a repara unde am greșit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twelve − 7 =

− 1 = 5

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – interregional sau inter-regional, nonvaloare sau non-valoare, …
Corespondenta la redactie