Fenomen astronomic inedit: Luna Albastră, vizibilă pe 31 iulie
Un fenomen astronomic inedit, denumit “Lună albastră”, se va produce vineri, pe 31 iulie, informează site-ul cnn.com.
Fiecare lună calendaristică include o noapte cu Lună plină, dar, întrucât ciclul lunar şi anul calendaristic nu sunt chiar perfect sincronizate, la aproximativ fiecare trei ani, o lună calendaristică include două nopţi cu Lună plină. Satelitul natural al Terrei nu va avea o nuanţă albastră pe 31 iulie, denumirea fenomenului având legătură doar cu apariţia a două Luni pline în decurs de 31 de zile.
Totuşi, Luna apare uneori învăluită într-un halou albastru, însă acest fenomen se produce doar atunci când în atmosfera terestră există cantităţi mari de fum şi de particule, precum cele care provin din erupţii vulcanice uriaşe.
Aşa s-a întâmplat în 1883, când vulcanul Krakatoa a erupt, ejectând în atmosferă atât de multă cenuşă, încât Luna a avut o tentă azurie timp de mai mulţi ani, noapte după noapte.
Cel mai recent, satelitul natural al Terrei a părut învăluit într-o nuanţă albastră pe cerul din Edinburgh, Scoţia, în septembrie 1950. Contrar numelui său mâine noapte nu vom vedea pe cer o lună albastră, ci cea de a doua lună plină din această lună. În spațiul culturii britanice acest eveniment are conotații specifice. Atunci când un britanic spune ”când va fi Luna albastră” (once in a blue Moon), se referă la un eveniment rar, inedit, a cărui probabilitate de producere este absurd de mică.
Prima Lună plină din această lună a avut loc la 2 iulie, iar cea de-a doua Lună plină din această lună va avea loc la 31 iulie. Ultima Lună albastră a avut loc acum aproape 3 ani, la 31 august 2012.
Robert Wilson de la Observatorul Regal din Marea Britanie, fenomenul a fost produs de faptul că Luna era umbrită de un număr mare de nori denşi care conţineau cantităţi mari de fum şi microparticule, ce proveneau de la incendii de pădure din provincia Alberta din Canada. Acele particule au traversat Oceanul Atlantic şi au staţionat o vreme deasupra Scoţiei, generând astfel un spectacol astronomic.
Expresia “Lună albastră” poate fi atribuită unui astronom de la revista Sky and Telescope care a comis o eroare în anii 1940, în momentul în care încerca să clarifice o definiţie derutantă publicată în Maine Farmers’ Almanac. De asemenea, potrivit Observatorului Naval din Washington, atunci când un anotimp are patru Luni pline, cea de-a treia este denumită “Lună albastră”.
Acest fenomen astronomic se va produce din nou în ianuarie 2018
Contrar numelui său mâine noapte nu vom vedea pe cer o lună albastră, ci cea de a doua lună plină din această lună. În spațiul culturii britanice acest eveniment are conotații specifice. Atunci când un britanic spune ”când va fi Luna albastră” (once in a Blue Moon), se referă la un eveniment rar, inedit, a cărui probabilitate de producere este absurd de mică.
Prima Lună plină din această lună a avut loc la 2 iulie, iar cea de-a doua Lună plină din această lună va avea loc la 31 iulie. Ultima Lună albastră a avut loc acum aproape 3 ani, la 31 august 2012.
Luna albastră aduce trădare
Există diferite teorii și cu privire la faptul că această Lună plină rară este numită “albastră” (“blue”). Una dintre aceste teorii susține că termenul “blue” provine din cuvântul arhaic ‘belewe’ care înseamnă “a trăda”. Oamenii din vechime ar fi crezut că Luna, după care își coordonau activitățile agricole, îi trădează apărând plină în mod neașteptat, în afara periodicității calendaristice obișnuite. De asemenea, ținând cont și de faptul că numărul 31 este “fatidicul” număr 13 inversat, iar data de vineri 13 este și ea destul de rară în calendar, Luna albastră care apare vineri 31 (așa cum se va întâmpla în această săptămână) este și ea însoțită de superstiții. Interesant este și faptul că ultima Lună albastră, cea produsă la 31 august 2012, a avut loc tot într-o zi de vineri.
Când putem vedea cu adevărat o lună albastră
Conform NASA însă, în ocazii extrem de rare, Luna poate fi văzută cu adevărat albastră. Pentru a vedea o Lună cu adevărat albastră este însă nevoie de erupția puternică a unui vulcan aici pe Pământ. Spre exemplu în anul 1883 oamenii vedeau Luna albastră în fiecare noapte după erupția vulcanului indonezian Krakatau cu forța unei bombe nucleare de 100 de megatone.
Norii de cenușă scuipați de vulcan au urcat până la limita superioară a atmosferei terestre, iar Luna a devenit “albastră” din cauza faptului că cenușa vulcanică juca rolul unui filtru pentru cei care se uitau pe cer. Norul de cenușă era format din particule cu diametrul de aproximativ 1 micron, dimensiune similară lungimii de undă a luminii roșii. Particulele cu această dimensiune blocau lumina roșie în timp ce permiteau trecerea luminii albastre. Astfel, norul de cenușă aruncat în atmosferă de vulcanul Krakatau a funcționat ca un filtru albastru iar Luna a devenit la rândul ei albastră.
Oamenii au putut vedea Luna albastră și în anul 1980, după erupția vulcanului Mount St Helens din Washington (SUA), sau în 1982, după erupția vulcanului El Chichón din Mexic, precum și în 1991 după erupția vulcanului Pinatubo din Filipine. Aceeași iluzie a Lunii albastre poate apărea și după puternice incendii de pădure.
Surse:
mediafax.ro
romanialibera.ro
Lasă un răspuns