Generozitate odată cu Festivalul “George Enescu” 2023. Aproape 100 de concerte în București începând cu 27 august
Festivalul George Enescu este unul dintre cele mai mari și cele mai longevive festivaluri de muzică clasică din întreaga lume.
Şase oraşe din România vor găzdui concerte şi recitaluri din programul Festivalului Internaţional George Enescu, anunţă, luni, organizatorii evenimentului pentru cotidianul.ro.
Conform unui comunicat de presă al ARTEXIM, concerte şi recitaluri din cadrul programului festivalului care are loc la Bucureşti vor bucura publicul din Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Sibiu, Bacău şi Lugoj şi le vor da ocazia să asculte muzicieni ai celor mai prestigioase orchestre simfonice şi de cameră din întreaga lume.
Cinci concerte şi recitaluri extraordinare din programul Festivalului Internaţional George Enescu vor ajunge la Cluj-Napoca, primul fiind programat să aibă loc joi, 31 august, în Sala Auditorium Maximum din clădirea Colegiului Academic al Universităţii Babeş Bolyai, de la ora 19,00. Următoarele patru evenimente vor avea loc la Academia Naţională de Muzică Gheorghe Dima astfel: duminică, 3 septembrie de la ora 19,00, vineri, 8 septembrie, de la ora 19,00, sâmbătă 9 septembrie, de la ora 19,00 şi duminică, 10 septembrie, de la ora 19,00. Cele patru concerte de la Academia Naţională de Muzică Gheorghe Dima sunt organizate de Asociaţia Play.
Vineri, 15 septembrie de la ora 19,00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi, Orchestra Filarmonicii Moldova va concerta sub bagheta dirijorului sud-coreean Hankyeol Yoon şi va fi acompaniată de pianistul Florian Mitrea în calitate de solist.
Festivalul Internaţional George Enescu ajunge şi la Bacău, la Filarmonica Mihai Jora, vineri, 22 septembrie, de la ora 18,30. Publicul de aici va avea ocazia să asculte unul dintre concertele prezentate în Festival în cadrul Seriei Orchestrelor Româneşti, cel al Orchestrei Filarmonicii Mihail Jora.
Unul dintre concertele din Seria de concerte pentru familii şi copii ajunge şi la Lugoj, joi 7 septembrie de la ora 19,00, pe scena Teatrului Municipal Traian Grozăvescu. „Pinocchio… with ‘strings’ attached” va fi concertul interpretat de Romanian Chamber Orchestra, dirijată de Gabriel Bebeşelea, cu muzicologul Cristina Bohaciu Sârbu în rol de prezentator şi Ioana Mărcoiu narator. Concertul este organizat de Asociaţia Scena Muzicală.
Totodată, patru concerte vor duce spiritul Festivalul Internaţional George Enescu la Sibiu, pe scena Sălii Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu. Primul dintre ele are loc sâmbătă, 9 septembrie de la ora 19,00, al doilea eveniment de la Sibiu are loc duminică 10 septembrie, de la ora 19,00, următorul concert va fi joi, 14 septembrie, de la ora 19,00, iar ultimul concert din suita de patru este programat miercuri, 20 septembrie, de la ora 19,00. Concertele sunt organizate de Asociaţia Play şi de Filarmonica de Stat Sibiu.
La Timişoara vor avea loc, între 3 şi 20 septembrie, şase evenimente la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul.
Mai multe detalii despre Festivalul Enescu în ţară pot fi găsite în secţiunea dedicată de pe site-ul Festivalului Enescu: https://www.festivalenescu.ro/ro/festivalul-enescu-in-tara/
„Festivalul Internaţional George Enescu este unul dintre cele mai importante evenimente de muzică clasică la nivel internaţional, organizat începând cu 1958. Cea de-a 26-a ediţie a festivalului are loc între 27 august şi 24 septembrie, iar tema ediţiei este ‘Generozitate prin muzică’|’Generosity through Music’. Programul festivalului include peste 3.500 dintre cei mai renumiţi artişti ai lumii, peste 40 de orchestre din 16 ţări, lucrări de operă în primă audiţie şi concerte educative pentru copii”, mai arată organizatorii. (Sursa)
Cristian Măcelaru se va ocupa de următoarele trei ediții ale Festivalului George Enescu. Acesta unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi dirijori ai momentului, câştigător al unui premiu Grammy şi director al Orchestrei Naţionale din Paris.
Una dintre principalele noutăţi ale ediţiei din acest an o reprezintă concertele pentru copii.
George Enescu s-a născut la 19 august 1881 în satul Liveni-Vârnav din județul Botoșani, în familia arendașului Costache Enescu și a soției lui, Maria, fiica preotului Cosmovici. A manifestat încă din copilărie o înclinație extraordinară pentru muzică, începând să cânte la vioară la vârsta de 4 ani, iar la vârsta de 5 ani a apărut în primul său concert și a început studii de compoziție sub îndrumarea lui Eduard Caudella. Primele îndrumări muzicale le primise de la părinții săi și de la un vestit lăutar, Niculae Chioru.
Între anii 1888 și 1894 studiază la Conservatorul din Viena, având profesori printre alții pe Joseph Hellmesberger jr. (vioară) și Robert Fuchs (compoziție). Se încadrează rapid în viața muzicală a Vienei, concertele sale, în care interpretează compoziții de Johannes Brahms, Pablo de Sarasate, Henri Vieuxtemps, Felix Mendelssohn-Bartholdy, entuziasmând presa și publicul, deși avea doar 12 ani.
După absolvirea Conservatorului din Viena cu medalia de argint, își continuă studiile la Conservatorul din Paris, între anii 1895 și 1899, sub îndrumarea lui Martin Pierre Marsick (vioară), André Gédalge (contrapunct), Jules Massenet și Gabriel Fauré (compoziție).
O dată instaurată dictatura comunistă, s-a exilat definitiv la Paris. Până în 1949, deși aflat în străinătate, a deținut încă funcția de președinte al Societății Compozitorilor din România. La 22-23 octombrie 1949 Societatea a fost înlocuită de Uniunea Compozitorilor, în care Enescu nu mai figura nici ca membru. S-a stins din viață la Paris în noaptea dintre 3 și 4 mai 1955. A fost înmormântat în cimitirul Père-Lachaise din Paris, într-un cavou de marmură albă, aflat la poziția 68.
Memoria marelui muzician român este perpetuată prin Festivalul Internaţional care-i poartă numele, prin diferite simpozioane desfăşurate în România şi în străinătate şi nu în ultimul rând prin expoziţii, concerte şi publicaţii realizate în cadrul Muzeului Naţional „George Enescu” din Bucureşti.
Ediția din acest an a Festivalului ”George Enescu” se va desfăşura între 27 august şi 24 septembrie.
Opera compozitorului George Enescu
Programul Festivalului aici