Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Institutul Cultural Italian, expoziție de pictură, Vitalie Butescu

Critic de Artă 
Ana Amelia Dincă

Întotdeauna privești Venețiile lui Vitalie Butescu cu alți ochii. Expoziția de la Institutul Cultural Italian reunește compoziții care ne atrag atenția, încă o dată, asupra efectelor de atmosferă, asupra exotismului și eclerajelor orașului lagunelor, restructurat de artist în termenii tehnici ai tușei fragmentate, ai iluziilor optice, ai contrastelor de tonalități, peste care, o peliculă luminiscentă, probează secretele de dincolo de ceea ce vedem, într- o distinsă paletă cromatică, dezvăluită artistului în fața motivului, dar coborâtă și din interioritatea experiențelor plastice acumulate. Subiectele tablourilor nu sunt străine privitorului, însă modalitatea în care aceste repere arhitecturale sunt transpuse într-o gramatică a culorilor, din care juxtapunerea și halourile de griuri colorate ori de nuanțe pastelate se relevă în aceeași armonie, în care se evidențiază și cadrele imagistice cu bărci singuratice, surprinse în momente diferite ale zilei, materializează un conținut susținut estetic, nu numai de proiecția personalității sale subordonată energiilor naturii, ci și de simbioza și conectarea simultană la codificările picturii și a determinărilor implicite venite înspre artist, implicand o avalanșă de precepte compoziționale și cromatice, de picturalitate, măiestrite de Vitalie, cu siguranță de sine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eight + four =

+ 39 = 44

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – interregional sau inter-regional, nonvaloare sau non-valoare, …
Corespondenta la redactie