Întâlnire cu poezia la Oltenița : Dan Cristea și Gabriel Chifu printre paginile lui Liviu Capșa de ”Măști Venețiene”
de Laura Suzeanu
Liviu Capșa salută oltenițenii cu o nouă carte: ”Măști Venețiene”.După întâlnirea cu mari poeți contemporani în inima Moldovei la Iași, poetul oltenițean, apreciat de iubitorii de carte și de poezie din întreaga țară, onorează publicul prezent în Sala Mare a muzeului de arheologie oltenițean nu doar cu expunerea cărții sale, dar mai ales cu oaspeții: Dan Cristea, critic literar și redactor șef al Revistei ”Luceafărul”, și Gabriel Chifu, prozator și poet, vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România, director executiv al Revistei ”România Literară”.
Liviu Capșa a făcut din întâlnirea de joi, 11 iunie, o interesantă dezbatere, gazda dorind să pună în discuție, prin darul modestiei sale, și operele lui Gabriel Chifu dar și numele altor scriitori, poeți sau prozatori români contemporani:
Criticul Dan Cristea spune că scriitori de astăzi sunt scriitorii clasici. ”Ei probabil se vor bucura de mai multă prețuire atunci decât în prezent pentru că așa se întâmplă întotdeauna, prezentul nu este întodeauna extrem de generos cu scriitorii prezenți” declară criticul literar, bucuros de prezența elevilor în sală. Acesta leagă discuția de joi cu un eseu al său despre scrisorile lui Eminescu, o pledoarie pe care Dan Cristea a dorit să o facă pentru clasicii de ieri și situația școlii de astăzi. ”Trecem printr-un moment greu pentru cultură, trecem printr-un moment greu pentru școală, trecem printr-un moment greu în ce privește simțul valorii, în ce privește ideea de ”sunt” și ”trebuie” să existe niște valori la care să ne raportăm iar printre aceste valori firește sunt și valorile estetice.” adaugă Dan Cristea:
Criticul literar vorbește invitaților din Sala Mare a Muzeului Civilizației Gumelnița despre romanul lui Gabriel Chifu, ”Punct și de la capăt”, pentru care scriitorul a primit anul trecut Marele Premiu al Festivalului Național de Literatură. ”Este inovativ, un roman tensionat, un roman cu scene de un realism atroce, dar în același timp și cu scene fantastice sau scene de reverie, cu scene de mare liniște și împăcare sufletească, este un roman care în mijlocul unei lumi urâte, desfigurate, copleșitoare prin urât și ură, un roman care caută și chiar propune mijloace de salvare.” explică Dan Cristea romanul lui Gabriel Chifu, amintind apoi despre un volum antologic al aceluiași autor, care curpinde opera poetică și de asemenea dă măsura unui mare poet al zilelor noastre:
Imediat după ce a înlesnit auditoriului pătrunderea în creațiile lui Gabriel Chifu, Dan Cristea vorbește despre Liviu Capșa, opera și volumul de poezie ”Măști Venețiene”: ”Liviu Capșa este un fin observator al vieții de toate zilele, un observator înzestrat cu ironie, din această ironie iese și parodia. O privire ironică este foarte înrudită cu parodia și cu alte forme ale lizibilului, ale comicului dacă vreți, care știe să observe viața de zi cu zi, știe să observe viața străzii, viața periferiei, știe să observe excepțional viața oamenilor singuratici, a oamenilor care-și pierd într-un fel viața, a oamenilor ale căror preocupări sunt doar cele de agonisire, simplu trai și care simt într-un final că viața a trecut pe lângă ei fără niciun rost, deci un foarte fin observator al acestei vieți.” îl descrie Dan Cristea pe poetul oltenițean Liviu Capșa:
Dan Cristea recită poezia ”Seara la țară”, dar mai spune că este de acord cu poetul Marian Drăghici că unul dintre cele mai frumoase și reprezentative poeme din cartea lui Capșa este ”A aruncat piatra”:
Liviu Capșa susține o scurtă pledoare și transmite invitația la lectură, sfătuind astfel pe cei care-l urmăresc să citească literatură, inclusiv reviste literare, singurul mod de a face față imbecilizării unor televiziuni:
Poetul și prozatorul Gabriel Chifu, celălalt invitat al întâlnirii, spune că Liviu Capșa este un poet al țării, literatura s-a descentralizat. Acesta subliniază ideea de ”a citi”, vorbește despre războiul dintre galaxia Gutenberg, cartea tipărită, și televiziunea cu internetul, noua tehnologie, și despre oameni care sunt undeva la mijloc. Gabriel Chifu îi prezintă foarte frumos pe cei doi colegi ai săi din sală : Dan Cristea și Liviu Capșa, în preajma cărora, spune Gabriel Chifu, ”se simte bucuros și liniștit”. Poetul transmite auditoriului că este o mare confuzie de valori astăzi, iar asupra poporului român în afara altor agresiuni se mai petrece una : agresiune împotriva elitelor, modelelor, amintind de scandalul cu Nicolae Manolescu, făcut zob de oamenii ”care nu contează pe lângă el”. ”În momentul în care noi nu știm să ne respectăm valorile, suntem pierduți, este limpede.” subliniază Chifu. Despre Liviu Capșa, Gabriel Chifu spune : ”Este un poet adevărat. Este foarte important că trăiește în Oltenița, este un poet vandabil, viabil și la București și la Paris, oriunde. Este unul dintre poeții puternici, autentici de astăzi. Este un cronicar al sudului, un cronicar care are acces în zona inefabilului. Are o mare capacitate de concentrare, este reflexiv și profund și direct în același timp. Este un poet care se impune.” conchide Gabriel Chifu:
Liviu Capșa a așternut pe hârtie în dimineața lansării cărții sale câteva gânduri, ca răspunsuri venite după câteva întrebări legate de condeiul său:
Cartea sa merge în complementaritatea celorlalte cărți scrise despre sudul dunărean, despre copilăria în acest spațiu, despre Paris… ”Am scris această carte care este ceva mai gravă și care vrea să dea seamă despre un timp foarte tulbure, foarte dramatic și cam neprietenos” mărturisește Liviu Capșa:
Profesorul de istorie Nicolae Mavrodin și Paul Amu, aflați printre cei prezenți la lansarea cărții ”Măști Venețiene”, au dorit să ia cuvântul și să sublinieze importanța evenimentului derulat la Muzeul Civilizației Gumelnița, dar și necesitatea unor manifestări culturale de care oltenițenii au nevoie.
Spre finalul distinsei întâlniri, Liviu Capșa îl invită pe Gabriel Chifu să răsfoiască printre paginile cărții acestuia ”Ploaia Trivalentă”, una dintre operele vicepreședintelui Uniunii Scriitorilor preferată de Capșa:
Autografele așteptate de iubitorii de literatură și poezie au sosit imediat după ce Liviu Capșa a promis că va relua astfel de întâlniri culturale
Unul dintre cei mai valoroşi critici români actuali şi unul dintre cei mai constanţi cronicari literari ai ultimei jumătăţi de secol, Dan Cristea s-a născut la 10 noiembrie 1942 la București. Învaţă la Liceul „Gh. Lazăr” din Bucureşti, absolvindu-l în 1960. Urmează apoi Facultatea de Filologie din Bucureşti, terminată în 1965. Devine redactor la publicaţiile pentru străinătate (1968-1969), la „Amfiteatru” şi „Argeş”, iar între anii 1974 şi 1985, la „Luceafărul”. În 1986 emigrează peste Ocean, stabilindu-se în Iowa, unde va obţine un titlu doctoral la Universitatea din Capitala statului. După căderea regimului comunist, în 1991, revine în ţară şi în redacţia Luceafărului, devine pentru câţiva ani director al Editurii Cartea Românească şi va continua tot la Luceafărul, rebotezat la un moment dat Luceafărul de dimineaţă, ca redactor-şef. Un an de poezie (1974) aşează pe raftul lecturii critice principalele titluri din 1971, conturând un posibil model descriptiv, fără a se preocupa în mod sistematic de legături tematice, stilistică, de vârstă literară etc. Ieşind din spaţiul literaturii contemporane, Cristea alcătuieşte un nou volum, Arcadia imaginară (1977), care cuprinde aplicaţii la valori consacrate ale literaturii române: A.I. Odobescu, I. Ghica, I.L. Caragiale, Duiliu Zamfirescu, N. Iorga, M. Sadoveanu, Tudor Arghezi, Urmuz, E. Lovinescu, M. Ralea, G. Ibrăileanu etc. Faptul de a scrie (1980) cuprinde, pe lângă articole despre clasici, secvenţe contemporane, acoperind spaţiul prozei, al criticii şi al eseisticii.
Gabriel Chifu s-a născut la la 22 martie 1954, în orașul Calafat. A absolvit Colegiul Carol I din Craiova (clasa specială de matematică), în 1973 și Facultatea de Electrotehnică, Secția Automatizări și Calculatoare, din același oraș, în 1979. Între anii 1985 și 2009 a lucrat la revista „Ramuri“ din Craiova, ca redactor, până în 1991 și apoi ca redactor-șef, până în 2010. Este membru al U.S.R. (din 1980) și al P.E.N. Romanian Center (din 2002). Între 2005 și 2009 a fost Secretar al Uniunii Scriitorilor din România și membru în Comitetul Director. Este Vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România. Este director executiv la „România literară”. A publicat în majoritatea revistelor literare din țară. Scrierile sale au apărut în antologii și reviste din Anglia, Franța, China, Italia, Serbia, Grecia, Statele Unite, Haiti, Belgia, Cehia, Israel și altele. I-au fost traduse două volume de versuri în engleză și maghiară. O dramatizare a romanului său „Relatare despre moartea mea” i s-a pus în scenă la Teatrul Românesc din Voivodina (Vârșeț). O traducere a romanului său, Cartograful puterii, a apărut în China, în vara anului 2012. Este autorul a numeroase cărți, a primit de mai multe ori Premiului Uniunii Scriitorilor din România pentru debut, pentru roman și pentru poezie, a primit premiul Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor, premiul de haiku al Comunei Literare Vârșeț-Serbia, premiul revistei „Amfiteatru“, premiul revistei „Luceafărul“, premiul revistei „Convorbiri Literare“, premiul revistei „Tomis“, premiul revistei „Poesis“; premiul de excelență „Laurențiu Ulici“ al Fundației „Luceafărul“, premiul de poezie Virgil Mazilescu, premiul de excelență „Radu G. Țeposu”. Este distins cu titlul Meritul Cultural în grad de comandor și este cetățean de onoare al municipiului Calafat.
Lasă un răspuns