Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Sensul şi originea expresiei “Panta rhei”

Expresia “Panta rhei” provine din limba greacă şi înseamnă “Totul curge” (cu sensul general, filosofic, “Totul curge, Timpulnimic nu rămâne neschimbat”). Este o axiomă – un adevăr evident prin el însuşi, neavând nevoie de demonstraţie – punct de sprijin pentru filosofia lui Heraclit din Efes (secolul al VI-lea i. Hr.), care considera lumea (implicit omul) ca fiind într-o continuă mişcare şi transformare.

O concepţie asemănătoare a exprimat, în antichitate, şi poetul latin Publius Ovidius Naso (exilat la Tomis, din motive rămase neclare, de către împăratul Augustus) – Omnia mutantur, nihil interit (Totul se schimbă, nimic nu dispare) sau, în replica ştiinţifică, ulterioară, din secolul al XVIII-lea, a părintelui chimiei moderne, Antoine Lavoisier – “Nimic nu se pierde, totul se transformă

DesteptPentru Heraclit, Panta rhei defineşte, sintetic, o mişcare în cerc, continuă, a tuturor celor veşnice, precum şi a celor trecătoare, dar, pentru acestea din urmă, în limitele existenţei lor. Spre deosebire de Heraclit, care, deşi convins că nimic nu rămâne neschimbat, a ignorat ideea evoluţiei, Ovidius, dincolo de succesiunea perpetuă a zilelor, nopţilor, anotimpurilor, vârstelor etc., a crezut şi în principiul continuităţii spiritului, dincolo de moarte.

În limbajul actual, expresia Panta rhei este utilizată pentru a sublinia că trăim într-o lume/univers care se schimbă neîncetat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 1 = 3

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie