Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Întrebare pentru Agenția de Mediu: Sunt sau nu sunt nocive tunurile de câmp împotriva păsărilor?

Ultimele apariții pe piața comercială în domeniul agricol sunt tunurile, dispozitive cu radiocomandă sau prin sms care sperie păsările ori animalele de câmp: ciori, iepuri şi şobolani. Există acum o gamă extinsă de tunuri şi alte dispozitive care pot fi montate în grădini sau pe câmp. Tunurile, importate din Olanda, funcţionează cu butelii de propan şi pot fi programate să tragă la anumite intervale sau chiar pot fi operate printr-un SMS trimis de pe telefonul mobil. Aceste sisteme, privite iniţial ca nişte apariţii exotice, sunt din ce în ce mai familiare în rândul fermierilor. Dispozitivul se leagă la o butelie de aragaz, se încarcã periodic si descãrcându-se, face un zgomot asemãnãtor unui foc de armã. Prețul dispozitivului variază între 100 și 700 de euro fără TVA. Aparatele sunt de 3 feluri: electronice,pe propan si cu ultrasunete. Toate se pot programa la ce interval sa functioneze iar la cele doua tipuri de aparate zgomotoase (pe propan si electronice) se ajusteaza decibelii.
Întrebare pentru Agenția de Mediu: În ce limite legale privind gradul de poluare se încadrează aceste dispozitive și ce fel de autorizații se dau când se folosesc aparatele cu gaz?

Cât privește poluarea fonică,  ce depășește 35 de decibeli se încheie cu amendă. Legea spune că între orele 23,00 şi 7,00 dimineaţa şi peste zi, de la 14,00 şi 16,00, nivelul de zgomot dintr-o locuinţă nu trebuie să depăşească 30 de decibeli. În afara acestor intervale orare, valoarea poate creşte la 35 de decibeli. Aici trebuie să intervină Primăria. Sau sã ia mãsuri împotriva proliferãrii ciorilor, stricându-le cuiburile.

Proprietarii de terenuri, de livezi pot achiziționa dispozitive care emit sunete de atac ale păsărilor de pradă, precum şi sunete de stres sau alarmă specifice fiecărei specii vizate. Sunetele sunt înregistrări din natură avizate de specialişti ornitologi.

Dispozitivele pot funcţiona în orice anotimp, pe timp de zi sau de noapte, fiind alimentate de o celulă fotovoltaică. De asemenea, există un produs din gama acestora, un fel de zmeu cu aspect de şoim care poate fi montat direct în câmp sau în livadă. Astfel, se evită problemele ce pot apărea în relația cu cei foarte aproape de zgomotul tunurilor cu propan sau electronice.

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie