Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Întrebare pentru Agenția de Mediu: Sunt sau nu sunt nocive tunurile de câmp împotriva păsărilor?

Ultimele apariții pe piața comercială în domeniul agricol sunt tunurile, dispozitive cu radiocomandă sau prin sms care sperie păsările ori animalele de câmp: ciori, iepuri şi şobolani. Există acum o gamă extinsă de tunuri şi alte dispozitive care pot fi montate în grădini sau pe câmp. Tunurile, importate din Olanda, funcţionează cu butelii de propan şi pot fi programate să tragă la anumite intervale sau chiar pot fi operate printr-un SMS trimis de pe telefonul mobil. Aceste sisteme, privite iniţial ca nişte apariţii exotice, sunt din ce în ce mai familiare în rândul fermierilor. Dispozitivul se leagă la o butelie de aragaz, se încarcã periodic si descãrcându-se, face un zgomot asemãnãtor unui foc de armã. Prețul dispozitivului variază între 100 și 700 de euro fără TVA. Aparatele sunt de 3 feluri: electronice,pe propan si cu ultrasunete. Toate se pot programa la ce interval sa functioneze iar la cele doua tipuri de aparate zgomotoase (pe propan si electronice) se ajusteaza decibelii.
Întrebare pentru Agenția de Mediu: În ce limite legale privind gradul de poluare se încadrează aceste dispozitive și ce fel de autorizații se dau când se folosesc aparatele cu gaz?

Cât privește poluarea fonică,  ce depășește 35 de decibeli se încheie cu amendă. Legea spune că între orele 23,00 şi 7,00 dimineaţa şi peste zi, de la 14,00 şi 16,00, nivelul de zgomot dintr-o locuinţă nu trebuie să depăşească 30 de decibeli. În afara acestor intervale orare, valoarea poate creşte la 35 de decibeli. Aici trebuie să intervină Primăria. Sau sã ia mãsuri împotriva proliferãrii ciorilor, stricându-le cuiburile.

Proprietarii de terenuri, de livezi pot achiziționa dispozitive care emit sunete de atac ale păsărilor de pradă, precum şi sunete de stres sau alarmă specifice fiecărei specii vizate. Sunetele sunt înregistrări din natură avizate de specialişti ornitologi.

Dispozitivele pot funcţiona în orice anotimp, pe timp de zi sau de noapte, fiind alimentate de o celulă fotovoltaică. De asemenea, există un produs din gama acestora, un fel de zmeu cu aspect de şoim care poate fi montat direct în câmp sau în livadă. Astfel, se evită problemele ce pot apărea în relația cu cei foarte aproape de zgomotul tunurilor cu propan sau electronice.

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

2 octombrie 2019

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

Laura Suzeanu Primarul Petrică Țone este în continuare generos cu echipa de fotbal din spatele Asociației Club Sportiv Municipal Oltenița. Este generos, dar pe banii oltenițenilor, în timp ce profesorii care se mai încumetă să organizeze activități școlare, caută surse externe pentru premii și diplome. Deși jucătorii provin din alte zone, altele decât Oltenița, din bugetul local vor pleca din nou 150.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – (Tu) plecasei/văzusei, vorbisei etc. sau (Tu) …
Corespondenta la redactie