Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Istoria globurilor de Craciun: Unde a luat nastere una din cele mai frumoase traditii de sarbatori

globuri-craciunPentru multi dintre noi, una din cele mai frumoase momente legate de Craciun este atunci cand ne strangem in jurul bradului si il decoram cu globuri, beteala si alte ornamente. Pentru un micut oras din Germania, globurile inseamna mai mult decat atat, intrucat acolo s-au nascut ele.

Oraselul montan Lauscha din Germania este considerat drept locul de nastere al globurilor de Craciun.

La sfarsitul celui de-al XVI-lea secol, statul german Thuringen a devenit cunoscut pentru obiectele realizate din sticla. Lauscha, aflat intr-o vale, avea materialele necesare pentru fabricarea sticlei: lemn, pentru alimentarea cuptoarelor, si nisip.

In 1597, Christoph Muller si Hans Greiner a deschis primele ateliere de sticla, Glashutten.  Atelierele produceau pahare, farfurii, vaze, margele, iar in 1835 Ludwig Muller-Uri a inventat ochiul uman artificial din sticla.

In 1847, Hans Greiner a inceput sa produca ornamente din sticla sub forma de fructe si nuci. Partea interioara a ornamentului era argintie, datorita mercurului sau plumbului, iar apoi cu ajutorul azotatului de argint amestecat cu apa cu zahar. Aceste ornamente de Craciun au inceput sa fie exportate si in alte parti ale Europei.

In 1880, afaceristul american F.W.Woolworth a descoperit atelierele din Lauscha in timpul unei vizite in Germania si a facut o mare avere prin importarea ornamentelor de sticla in SUA.

In ziua de azi, inca mai exista 20 de ateliere de sticla in Lauscha, care produc in continuare globuri de Craciun.

Sursa:
bzi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 + 17 =

73 + = 81

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

Corespondenta la redactie