Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Iubeşte multe lucruri, pentru că aşa afli adevărata putere, şi oricine iubeşte mult, realizează multe şi poate îndeplini multe, iar tot ce e făcut din iubire este făcut bine.

Iubeşte multe lucruri, pentru că aşa afli adevărata putere, şi oricine iubeşte mult, realizează multe şi poate îndeplini multe, iar tot ce e făcut din iubire este făcut bine.

Omul nu trăieşte numai pentru a fi fericit, ci ca să facă lucruri măreţe pentru umanitate.

Nu există nimic cu adevărat mai artistic decât să iubeşti oamenii.

Nu eu am creat arta întru totul, ci dimpotrivă, am găsit-o gata, eu trebuia doar să o descopăr şi să o eliberez din natură.

În viaţă mă descurc fără Dumnezeu, dar ca om cu sentimente nu pot exista fără un lucru care să fie mai mare ca mine şi care să îmi împlinească viaţa – puterea de creaţie.

Pescarii ştiu cât de periculoasă este marea şi cât de înfiorătoare e furtuna, dar ei nu au considerat vreodată aceste lucruri ca fiind îndeajuns pentru a-i face să rămână la ţărm.

Este mai bine să fii curajos chiar dacă faci mai multe greşeli, decât să fii închis la minte şi prea prudent.

Aş prefera să mor de pasiune, nu de plictiseală.

Ce ar fi viaţa dacă n-am îndrăzni să realizăm tot ceea ce ne dorim?

Gloria noastră cea mai mare nu stă în faptul că nu am eşuat niciodată, ci în faptul că ne ridicăm după fiecare eşec.

Profesiunea ta nu este cea care îţi aduce salariul lunar. Profesiunea ta este ceea ce ai de făcut pe pământ.

Conştiinţa este busola omului.

Când simt nevoia de religie, mi se întâmplă să ies noaptea să pictez stelele.

Dacă în tine arde flacăra şi spiritul creaţiei, e imposibil să le ţii doar pentru tine, sub cheie.

Îmi doresc doar să mă accepte aşa cum sunt.

Eu îmi visez picturile, iar apoi îmi pictez visele.

Dacă auzi o vocea în interiorul tău care-ţi spune “nu poţi picta”, atunci pictează cu orice preţ şi vocea va fi redusă la tăcere.

Lucrurile măreţe nu se fac din impuls, ci dintr-o serie de lucruri mărunte adunate laolaltă.

Să suferi în tăcere este unica lecţie care face să o învăţăm în această viaţă.

Vincent van Gogh

Aflat în Anvers, la data de 19 decembrie 1885, Van Gogh îi scrie fratelui său, Theo: „Trebuie să-ţi spun Vincent Van Goghtotuşi că sunt pus la grea încercare; cu cei 5 franci care-mi mai rămăseseră, am fost obligat să cumpăr pânză în vederea acestor două portrete, mi s-au adus apoi rufele de la spălat, astfel că în buzunar nu mai am decât câteva centime. Prin urmare, îţi cer stăruitor să nu întârzii, pentru numele lui Dumnezeu, trimiterea scrisorii şi a banilor, mulţi-puţini, după cum vei putea, să ştii însă că mi-e foame, şi asta în adevăratul înţeles al cuvântului.
Ne vorbeşte aici unul dintre artiştii consideraţi cei mai importanţi ai tuturor timpurilor. Toată lumea a auzit de Van Gogh, cel care, aflat în culmea mizeriei şi a depresiei, avea să-şi ia singur viaţa. Artistul care se agăţa de singura sa nădejde că oarecând picturile sale se vor fi dovedit mai valoroase decât însăşi viaţa sa.
La vârsta de 15 ani, familia sa a avut o serie de probleme financiare, iar Vincent van Gogh a fost nevoit să părăsească școala și să muncească, potrivit artble.com. A lucrat la o societate în domeniul artei a unchiului său numită Goupil & Cie din Haga. Vorbea fluent franceza, germana și engleza. În luna iunie 1873, a fost Vincent_van_Gogh_1866transferat la Galeria Groupil de la Londra. Aici s-a îndrăgostit de cultura engleză și a devenit un fan al scrierilor lui Charles Dickens și George Eliot. În timpul liber, van Gogh vizita galerii de artă. S-a îndrăgostit de fiica proprietăresei unde locuia, Eugenie Loyer. Atunci când aceasta i-a respins propunerea sa de căsătorie, van Gogh a suferit o cădere psihică. Și-a aruncat toate cărțile cu excepția Bibliei și și-a dedicat viața lui Dumnezeu. La locul de muncă a devenit furios, iar pe clienți îi îndemna să nu mai cumpere “artă fără valoare”, în cele din urmă fiind concediat.
Pictorul Vincent van Gogh s-a născut la Zundert, Olanda, la 30 martie 1853, într-o familie de pictori și negustori de artă, tatăl său fiind pastor protestant, iar mama sa având înclinații spre pictură în mod special.
Familia van Gogh avea rădăcini străvechi. Strămoșii lui Vincent se stabiliseră în Olanda încă din secolul al XVI-lea. Tradiția de a purta același nume în întreaga familie nu a fost ceva neobișnuit, deoarece pe bunicul lui îl chema tot Vincent și a fost absolvent al Universității de Teologie din Leiden în anul 1811. Bunicul său Vincent, a avut șase fii, dintre care trei au devenit negustori de artă, iată ca și de aici a moștenit talentul și pasiunea pentru artă. În introducerea la ediția Scrisorilor, Johanna van Gogh-Bonger, cumnata pictorului, i-a prezentat genealogia. Numele de familie amintește de Goch, un orășel situat în teritoriul german, la frontiera Limburg-ului, dar la numai câțiva kilometri de provincia Brabantul de Nord de unde era originar Vincent. Este posibil ca familia van Gogh (de Goch) ca și numele ei să se tragă de acolo. S-ar fi putut să fi făcut parte din nobilime, și motivele blazonului ei — o grindă împodobită cu trei trandafiri — dă de crezut că la început cei din familia van Gogh au fost constructori.
Anul 1878 l-a găsit muncind, ca voluntar, la o mină de cărbune din sudul Belgiei. A continuat să predice și Vincent Van Gogh autoportret

Mancatorii de cartofi

Mancatorii de cartofi

a slujit celor bolnavi, realizând diverse lucrări. În 1880 a decis să revină la Bruxelles și să devină artist. Opera cea mai reprezentativă pentru această perioadă de afirmare artistică a fost “Mâncătorii de cartofi” (1885).
În 1886, a apărut, pe neașteptate, în locuința din Paris a fratelui său Theo, unde a rămas aproape doi ani, până 1888. La Paris, i-a întâlnit, pentru prima oară, pe Paul Signac, Georges P. Seurat, Toulouse-Lautrec și Paul Gauguin. A descoperit impresionismul și arta japoneză, dar nu a găsit acea solidaritate între artiști, pe care o visase, ci doar dezbateri sterile și invidie meschină. Din perioada petrecută la Paris, timp în care a lucrat în atelierul pictorului P. Cormon, se cunosc douăzeci și trei de tablouri și două file cu schițe. Perioada cea mai liniștită a vieții sale, anul 1888, a petrecut-o la Arles, în ceea ce avea să se numească “micuța casă galbenă”. Aici a dat naștere grandioasei serii de tablouri de o măiestrie tehnică absolută, celebrele “Tournesols” (“Florile soarelui”) stând mărturie în acest sens.  Floarea Soarelui tablouFloarea_soarelui_taiata_Vincent_van_Gogh
Această perioadă de creație excepțională nu a exclus, însă, nici mizeria și nici foamea, artistul cumpărându-și, în primul rând, vopseaua atât de necesară. Hrana sa era formată din cafea, pâine și absint, care însă i-au distrus sănătatea și așa destul de șubredă. Îngrijorat de starea sa, fratele său Theo l-a invitat pe Paul Gauguin la Arles pentru a-l supraveghea pe van Gogh. Personalitățile celor doi, atât de diferite, nu au făcut decât să precipite crizele psihice de care suferea van Gogh. În 1888, van Gogh s-a automutilat, tăindu-și lobul urechii stângi. “Autoportret cu urechea bandajată” (1889) avea să numească van Gogh unul din autoportretele, pe care le-a pictat la o lună după automutilare. Stările depresive s-au agravat, motiv pentru care a fost internat la azilul Saint-Remy-de-Provence, pentru ca, în cele din urmă, să se retragă la Auvers-sur-Oise sub supraveghere medicală. A murit la 29 iulie 1890.
Biografii Steven Naifeh și Gregory Whit Smith susțin însă că van Gogh nu s-a sinucis. Potrivit celor doi scriitori este mult mai probabil ca artistul să fi fost împușcat din greșeală de doi băieți, decât ca pictorul să fi ieșit pe câmp pentru a picta, după care să se împuște în piept, relatează BBC. „Conform oamenilor care-l cunoșteau, Vincet van Gogh a fost omorât accidental de doi băieți, însă acesta a vrut să-i protejeze, susținând că vina este doar a lui”, a declarat Naifeh. Mai mult, în urma cercetărilor a reieșit faptul că unghiul glontelui era unul oblic, și nu drept cum ar fi trebuit să fie dacă artistul s-ar fi sinucis.
Medicii și criticii de artă îl considerau nebun. În special pânzele pictate la Auvers spre sfârșitul vieții erau considerate de critici ca „opera nebună”. Iar dintre aceste lucrări, pânza ce redă biserica din Auvers este cea mai „nebună”. Pictorii au fost uimiți de violența culorilor, de confruntarea dintre roșu și albastru. Clădirea răsare din spatele unei coline ca un cutremur, zidurile se zguduie, acoperișurile se mișcă. Medicii pun această imagine stranie pe seama schizofreniei.
Vincent van Gogh a concentrat în puținele decenii ale vieții sale o experiență artistică și existențială irepetabile, traversând principalele curente ale timpului său, fără să aparțină, în realitate, nici unuia, propunând, dimpotrivă, o viziune cu totul personală a artei ca “semn” al propriului suflet.
A fost, în egală măsură, expresionist, simbolist și suprarealist. Figura sa tragică a reprezentat, poate cel mai bine, simbolul sacrificiului necondiționat pentru artă. A fost un pictor fără discipoli și fără succes în timpul vieții. S-a zbătut toată viața în sărăcie, singurul său venit constituindu-l ajutorul venit din partea fratelui mai mic, Theo.
A realizat o serie de lucrări în cele cinci perioade petrecute la Nuenen (1880-1885), Paris (1886-1888), Arles (1888-1889), Saint-Remy (1889-1890) și Auvers-sur-Oise (1890). În timpul vieții a reușit să vândă un singur tablou reprezentând o vie din Arles la prețul de 400 de franci.
Vincent van Gogh este recunoscut și faimos pentru cele aproape 900 de picturi pe care le-a realizat în ceiVincent-van-Gogh-autoportret zece ani ca artist, prea puțini am putea spune. Schițele sale și acuarelele au devenit și ele foarte cunoscute. Totuși, trebuie amintit că van Gogh a mai excelat și într-o altă sferă: schițele din scrisorile sale. De menționat faptul că artistul a folosit în scrisorile sale trei limbi: olandeza, engleza și franceza. Cele 652 de scrisori care constituie corespondența sa cu Theo au fost publicate de cumnata sa, Johanna van Gogh-Bonger, în trei volume (ultimul aproape în întregime în franceză).
Vincent Van Gogh este unul dintre cei mai de seamă artiști ai tuturor timpurilor, lucrările sale fiind apreciate, astăzi, în întreaga lume, și estimate la zeci de milioane de euro.
În 5 mai 2015, casa de licitaţii Sotheby stabilea un nou record: pictura lui Van Gogh, ”L’Allee Des Alyscamps” a fost vândută pentru 66,3 milioane de dolari. Un nou record după ce ultimul (15 mai 1990), pentru portretul doctorului Gachet, fusese stabilit pentru 82,5 milioane de dolari. Portet estimat în 2015 la 148,9 milioane de dolari.
Vincent_van_Gogh_3Cum putem înţelege această tragică ironie? Cine este Van Gogh? A pictat el oare bogăţia lumii sale sau sărăcia lumii noastre? Pot oare zecile, sau chiar sutele de milioane de dolari să răs-cumpere măcar o clipă din povestea acestei vieţi neînţelese? Aceste sume ridicole ni-l fac oare mai inteligibil? Ne devine oare astfel Vincent van Gogh mai aproape? Vorbeşte el pe limba noastră?
Van Gogh a realizat peste 2.000 de opere de artă, în jur de 900 de picturi și 1.100 de desene și schițe. Fiind puțin apreciat în timpul vieții, faima sa a crescut în anii de după moarte. Astăzi el este în general considerat ca fiind unul dintre cei mai importanți pictori din istorie.
Stilul original al lui Vincent van Gogh, care a influențat puternic dezvoltarea picturii moderne, are ca punct central atât exuberantele trăsături de penel cât și culorile, vibrante și adesea ireale, care transmit emoții și creează atmosferă. Datorită pigmenților de nouă generație din secolul 19, van Gogh a putut crea, de exemplu, nuanțele bogate de galben folosite în faimoasele tablouri Floarea Soarelui. După ce s-a mutat în sudul Franței, paleta sa a evoluat de la tonurile întunecate ale primilor săi ani la culori vii și saturate. Picturile compuse din pete de culori vii păreau să prindă viață pe pânză, se impregnau de un dinamism aparte, ceea ce lipsea din operele contemporanilor. Van Gogh s-a dus și mai departe. În locul copierii formelor exacte, se străduia să exprime senzații și sentimente.
Valoarea extraordinară a lui van Gogh a fost recunoscută pentru prima dată abia la 11 ani de la moartea artistului când la Paris, pe 17 martie 1907, a fost inaugurată o expoziție cu 71 dintre lucrările acestuia. Astăzi multe dintre operele sale, inclusiv numeroasele lui portrete, peisaje și picturi cu floarea-soarelui, se numără printre cele mai cunoscute și cele mai scumpe din lume. Fiind puțin apreciat în timpul vieții, faima sa a crescut în anii de după moarte. În toată viața, legendarul pictor nu a vândut decât o singură lucrare. În prezent, pânzele sale valorează zeci și sute de milioane de dolari.
Lecțiile lui Vincent asupra picturii vor fi imediat cultivate de avangardiștii secolului XX. Vincent a stârnit un viu interes printre scriitorii și cineaștii care au văzut în artistul de origine olandeză un personaj ideal pentru creațiile lor.
Ca exemplu poate fi luat romanul biografic al lui Irving Stone, Bucuria vieții, care datează din 1934 și în baza căruia a fost realizat filmul omonim din 1956, de către Vincent Minnelli, cu Kirk Douglas în rolul lui van Gogh. Bucuria vieții este construit pe baza scrisorilor fraților van Gogh, la aceasta Stone adăugând părți de ficțiune și ceea ce poate acesta a crezut că s-a întâmplat în sufletul lui Vincent. A urmat apoi filmul Vise, al lui Akira Kurosawa, în 1990, o peliculă sugestivă în care „se pătrunde” într-un tablou al lui Vincent. În epoca culturii de masă a înflorit în jurul lui Vincent o adevărată afacere.

Surse:
agerpres.ro
ro.wikipedia.org
autori.citatepedia.ro
youtube.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × three =

32 − = 27

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – interregional sau inter-regional, nonvaloare sau non-valoare, …
Corespondenta la redactie