La competențe, dascălii trebuie să fie în același timp și la cursuri, și la examinare. Structura examenului de Bacalaureat
Deși ilegală, organizarea competențelor lingvistice și digitale de la examenul de bacalaureat se desfășoară fără doar și poate. Dar cum numai în România și doar sub guvernarea PSD se petrec ”minuni”, în această perioadă elevii și profesorii trebuie să fie și la examinare și la cursuri în același timp. În metodologia de organizare a examenului de bacalaureat scrie că, la competențe, examinatori sunt și profesorii de la clasă ai liceenilor care dau examenele, iar nerespectarea sarcinilor impuse le poate aduce cadrelor didactice o sancțiune disciplinară.
În Legea educației naționale nr. 1/2011 scrie că aceste probe se țin în semestrul al II-lea, dar nu se precizează expres dacă la finalul semestrului obligatoriu.
Reamintim că vicepreședintele FSLI declara la începutul procesului că organizarea probelor la începutul semestrului ar fi ilegală, întrucât liceenii nu sunt absolvenți la acest moment.
Până acum, probele erau susținute după ce elevii terminau oficial cursurile la școală.
Modul de organizare a examenului de bacalaureat din acest an se regăsește în Ordinul MEN nr. 4792/2017, unde nu se precizează nimic în legătură cu vreo scutire de prezență la cursuri pentru cei care trebuie să fie în examinare. Astfel, după mintea unora, fiecare unitate de învățământ trebuie să se descurce, în așa fel încât calendarul probelor să se desfășoare ”pe genunche” sau cum este prevăzut.
Detaliile organizării probelor de competențe se regăsesc însă în Ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 4.799/2010, scrie avocatnet.ro. Din comisia de evaluare a competențelor fac parte chiar cadrele didactice din acea unitate de învățământ, evaluatorii fiind chiar profesori de la clasă. Profesorii numiți să participe la aceste comisii de către comisiile județene nu au cale de întors și trebuie să asigure prezența, fiind obligați prin acest ordin.
“Evaluarea competențelor (…) se face, pentru fiecare candidat, de către doi profesori examinatori, dintre care unul este cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă, iar celălalt este un alt cadru didactic, de aceeași specialitate, din unitatea de învățământ“, scrie în ordinul sus-numit.
În același ordin sunt prevăzute, desigur, și sancțiuni disciplinare pentru personalul implicat în comisiile de bacalaureat, care pot fi aplicate în urma unor cercetări disciplinare cu privire la încălcarea obligațiilor lor și care constau în: observație scrisă, avertisment, diminuarea salariului de bază cu până la 15% pe o perioadă de până la șase luni ori chiar desfacerea contractului de muncă.
Conform calendarului aprobat de Ministerul Educației Naționale, proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A) se desfășoară începând cu 12 și 13 februarie. În intervalul 14-15 februarie a avut loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B). Vineri, 16 februarie, respectiv în zilele de 19 și 20 februarie se desfăşoară evaluarea competenţelor digitale (proba D). Probele orale se încheie cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C) – 21 și 22 februarie.
Probele scrise ale examenului naţional de Bacalaureat din prima sesiune sunt programate între 25 și 28 iunie.
Subiectele pentru probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orală în limba română și în limba maternă sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale, cu un grad de complexitate care permite tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute.
Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română/limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional: experimentat, avansat şi mediu. Candidatul care refuză să raspundă sau să rezolve subiectele propuse la una din probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale se consideră că nu a susţinut proba.
Probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.
Bacalaureat 2018
Prima probă scrisă – Limba si literatura română va avea loc luni, 25 iunie. Proba la Limba si literatura maternă este programată marți, 26 iunie, iar proba obligatorie a profilului, miercuri, 27 iunie. Ultima probă scrisă – la alegere a profilului și specializării – se va desfășura joi, 28 iunie.
Afișarea primelor rezultate are ca termen data de 4 iulie (până la ora 12:00) și e urmată de depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00). Între 5 și 8 iulie vor fi soluționate contestațiile, în timp ce afișarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 9 iulie.
Înscrierile pentru susținerea examenului în prima sesiune se fac în săptămâna 29 ianuarie – 2 februarie 2018. Cursurile pentru clasele a XII-a și a XIII-a se încheie vineri, 25 mai.
Bacalaureat 2018, a doua sesiune a examenului:
10 – 13 iulie: înscrierea candidaților
27 iulie: înscrierea candidaților care au promovat examenele de corigențe
20 august: limba si literatura română – proba Ea) – proba scrisă
21 august: limba si literatura maternă – proba Eb) – proba scrisă
22 august: proba obligatorie a profilului – proba Ec) – proba scrisă
23 august: proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – proba scrisă
24 & 27 august: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
28 august: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
29-30 august: evaluarea competențelor digitale – proba D
30-31 august: evaluarea competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională -proba C
1 septembrie: afișarea primelor rezultate (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor
(orele 12:00 – 16:00)
2 – 5 septembrie: rezolvarea contestațiilor
6 septembrie: afișarea rezultatelor finale.
Lasă un răspuns