La Primăria Oltenița, un drept de preemțiune votat creează negocieri prin încredințare directă
Primarul Petre Țone se gândește îndelung la metode facile prin care să pună mâna pe o afacere : Casa Bărbulescu. În ședința ordinară desfășurată de curând s-a pus problema negocierii unui preț cât mai bun pentru ca una din clădirile aflată pe teritoriul municipiului Oltenița să ajungă în administrarea Primăriei Oltenița. Este vorba de Casa Bărbulescu, câștigată prin Legea nr. 112/1995 privind reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte, trecute in proprietatea statului. Primarul a vorbit despre expertiză și aduce la cunoștința consilierilor extrem de creduli care este suma cerută de proprietarul Nelson Bărbulescu. Este vorba de opt miliarde cinci sute de milioane de lei vechi: ” Este mult. Vreau să cer dreptul de preemțiune și să negociez iar prețul la care se va ajunge va fi supus la vot. Sunt 694 mp iar suprafața construită este de 332 mp. Clădirea este de patrimoniu și întregește cladirea primăriei…dacă prețul este competitiv vom cumpăra, dacă nu, vom exercita acest drept.” susține primarul Țone.
Este foarte posibil ca la discuția dintre Petre Țone și avocatul Bărbulescu să nu fi existat martori sau și dacă au existat martori, aceștia probabil că au fost din aceeași tabără, așadar nu avem certitudinea că vânzătorul a cerut această sumă de bani. Contactat telefonic, Nelson Bărbulescu nu a răspuns apelului fie că nu ia în seamă numere de telefon străine fie că nu s-a aflat lângă telefon. De asemenea, subliminal, doleanța primarului Țone în fața consilierilor este aceea ca el să poarte negocierile pentru stabilirea unui preț și cum spune el ”mai bun”, ceea ce naște destule suspiciuni.
Petre Țone prezintă situația clădirii ”Primul drept l-a avut Ministerul Culturii iar următorii suntem noi. Dacă renunțăm poate vinde la oricine, dacă noi ne manifestăm dreptul, vom trata, dacă nu se ajunge la o negociere cu rezultat, nu poate vinde nimănui. Dacă noi ne declarăm că nu putem cumpăra le dăm în scris, iar ei pot vinde” declară Țone completând cu o intenție de cumsecădenie verbală că va pune o condiție esențială proprietarului și anume plata în minim două rate a sumei negociate. Din informațiile noastre neoficiale, proprietarul Bărbulescu poate vinde oricum casa, dar nu o poate vinde cu un preț mai mic decât cel cerut de Primăria Oltenița.
Opoziția are alte propuneri dacă tot e vorba de banul public
De cealaltă parte, reporterii noștri au contactat telefonic opoziția care a mai rămas în Consiliul Local Oltenița. Fostul viceprimar Florian Cercel și actual consilier PNL, este de părere că dacă tot există o intenție de acest fel, ar fi mai indicat să se cumpere muzeul de arheologie aflat în altă clădire care a fost naționalizată și ai cărei proprietari Ion Alexandru Voinescu și Annie Bentoiu doresc eliberate spațiile pentru a intra și fizic în posesia casei. ”Cu 150.000 de euro mai punem ceva și cumpăram muzeul. Din câte am înțeles acolo se cer în jur de 200.000 de euro și este mult mai benefic decat casa familiei Bărbulescu, care nu are nicio destinație dar dacă le-am lăsat atâția bani pe mână din mandatul domnului Milescu, iată ce se întâmplă.” declară fostul viceprimar Cercel.
Referitor la faptul că Țone intenționează să facă în spatele Casei Bărbulescu, unde există niște garaje, spațiu pentru poliția locală, Cercel vine cu altă propunere : ”Cum să bagi poliția într-un garaj? Pentru poliția locală este foarte bună clădirea aceea de vis a vis de Liceul Neagoe Basarab, care dacă ar fi renovată ar fi un sediu foarte bun pentru asta. Si ca să facă alte birouri nu este cazul…ca să nu mai spun că sunt destule instituții în cadrul Primăriei” este părerea consilierului liberal.
Consilierii nu au contestat astfel că au acceptat acordul pentru manifestarea dreptului de preemțiune, fără să ceară prea multe lămuriri.
Clădirea Muzeului de arheologie în mare impas dar este mai importantă Casa Bărbulescu
Cât priveșe situația Muzeului Civilizației Gumelnița (muzeul oltenițean de arheologie) situația este într-adevăr critică, pentru că din anul 2008 de când proprietarii au fost puși în posesie și până în prezent, perioada de grație de 5 ani a fost depășită, timp în care muzeul își putea rezolva problema domiciliului. Potrivit surselor noastre, Annie Bentoiu ar fi de acord să lase partea acesteia din clădire dacă nu gratis cu o sumă modică muzeului de arheologie, dar Alexandru Voinescu este cel care a trimis și o notificare privind dorința acestuia de a vinde partea sa cu 460.000 de euro. Dacă interesul era mai mare pentru această clădire, ar fi existat posibilitatea de a se negocia. Gurile rele spun că și aici se duc niște tratative tacite, ascunse, cu un scop. Vom vedea pe viitor ce se va întâmpla și cu siguranță vom afla și adevărul. Oricum, negocierea dintre primar și proprietarul casei amintite duce către un teren nisipos și generează mai multe întrebări. Una din ele va fi postată într-un viitor cât mai apropiat pe site-ul nostru, la rubrica ”Întrebarea săptămânii”.
Informăm cititorii noștri că dreptul de preemțiune înseamnă ”Dreptul de care se bucură cineva prin lege de a fi preferat în calitate de cumpărător al unui bun. Acesta se naște direct din lege, fiind prevăzut de o normă juridică imperativă.”
Laura Suzeanu
Lasă un răspuns