Litoralul românesc, sub avertizare meteorologică. Ciclonul din Grecia poate ajunge în sud-estul României
ANM a emis o avertizare pentru România, și anume, specialiștii spun că în acest sfârșit de săptămână țara noastră va fi lovită de un ciclon mediteranean.

Ciclon Format din Atlantic
Ploile vor fi puternice în special în sudul și sud-estul țării. Pe litoral se pot produce furtuni cu aspect tornadic, iar meteorologii îi atenționează în special pe cei plecați pe litoral.
Ploile vor fi puternice în special în sudul și sud-estul țării. Pe litoral se pot produce furtuni cu aspect tornadic, iar meteorologii îi atenționează în special pe cei plecați pe litoral.
Meteorologul Alina Șerban a declarat astăzi că ciclonul care a făcut ravagii în Grecia, unde au murit doi români, mamă și copil, se îndreaptă spre litoralul românesc și bulgăresc.
Ploile se vor intensifica în special sâmbătă și duminică după masă, conform prognozei actualizate.
Acest ciclon care vine în România a făcut ravagii în mai multe țări. Super-celulele de furtună au lovit mai întâi sudul Italiei, iar când a ajuns în Grecia, unde s-au lovit de temperaturi de 35 de grade, acesta au devenit mult mai agresive.
„S-au format structuri supercelulare, ceea ce a dat vânt foart puternic”, atenționează Alina Șerban de la ANM.
Ploile vor fi semnalate în mai toate regiunile țării, în special în sud-est, nord-est, nord și centru. Ciclonul, spre deosebire de tornadă, este mult mai periculos căci acesta concentrează mai multe grămezi celulare de furtună și afectează regiuni mai mari. Ciclonul se caracterizează prin viteza foarte mare a vântului și vârtejuri de ploi. Vremea extremă se va mai potoli abia de luni, când acest ciclon ar putea părăsi teritoriul țării noastre.
„Mare atenţie la litoralul românesc şi bulgăresc. Sistemul va fi activ, dar e greu de prognozat cât va fi de intens şi în ce zone, noi estimăm că aria este largă. Nu este exclus ca în weekend şi România să fie afectată de acest sistem frontal”, a mai adăugat meteorologul ANM.

Urmările Furtunii din Grecia
Sâmbătă, în vestul, sud-vestul, centrul şi nordul ţării, precum şi la munte, vremea va deveni în general instabilă şi, mai ales după-amiaza şi noaptea, vor fi înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.
Vor fi condiţii de grindină. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala izolat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 21 şi 30 de grade, cu cele mai ridicate valori în Lunca Dunării, iar cele minime se vor situa, în general, între 8 şi 18 grade.
Duminică vremea va fi în general instabilă. Cerul va avea înnorări mai ales în cursul zilei şi, pe arii extinse, vor fi averse, ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Vor fi condiţii de grindină.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 17 şi 25 de grade, iar cele minime între 9 şi 18 grade. La începutul săptămânii viitoare, vremea se va menţine răcoroasă. Local şi temporar vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.