Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – grape-fruit/ grefuit/ grep/ grepfrut?

Fructul citric, de culoare galbenă, mai mare decât portocala (DEX) şi arborele subtropical care îl produce sunt numite, în engleză şi în franceză, grape-fruit (denumirea ştiinţifică, dată pe la jumătatea secolului al XIX-lea, fiind Citrus paradisi).

În limba romana, acest neologism a fost adaptat, ortografiindu-se corect (potrivit DOOM, 2005) grepfrut, cu pluralul grepfruturi, sau grep, cu pluralul grepuri. Orice altă formă (frecvent putându-se auzi şi citi în variantele grefuit, gref) este considerată incorectă.

Aşadar, se spune corect, de exemplu :

Un grepfrut pe zi este benefic pentru sănătate.

Grepfrutul are proprietăţi terapeutice.

Grepfruturile sunt fructe foarte gustoase.

Grepul este fructul meu preferat.

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

2 octombrie 2019

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

Laura Suzeanu Primarul Petrică Țone este în continuare generos cu echipa de fotbal din spatele Asociației Club Sportiv Municipal Oltenița. Este generos, dar pe banii oltenițenilor, în timp ce profesorii care se mai încumetă să organizeze activități școlare, caută surse externe pentru premii și diplome. Deși jucătorii provin din alte zone, altele decât Oltenița, din bugetul local vor pleca din nou 150.

Corespondenta la redactie