Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – grape-fruit/ grefuit/ grep/ grepfrut?

Fructul citric, de culoare galbenă, mai mare decât portocala (DEX) şi arborele subtropical care îl produce sunt numite, în engleză şi în franceză, grape-fruit (denumirea ştiinţifică, dată pe la jumătatea secolului al XIX-lea, fiind Citrus paradisi).

În limba romana, acest neologism a fost adaptat, ortografiindu-se corect (potrivit DOOM, 2005) grepfrut, cu pluralul grepfruturi, sau grep, cu pluralul grepuri. Orice altă formă (frecvent putându-se auzi şi citi în variantele grefuit, gref) este considerată incorectă.

Aşadar, se spune corect, de exemplu :

Un grepfrut pe zi este benefic pentru sănătate.

Grepfrutul are proprietăţi terapeutice.

Grepfruturile sunt fructe foarte gustoase.

Grepul este fructul meu preferat.

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie