Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Locul II pe țară la oină a revenit echipelor de băieți și fete din Curcani, județul Călărași

Elisabeta Genoa

Echipele de oină fete și băieți ale Școlii Gimnaziale Nr. 1 Curcani au reprezentat școala și județul Călărași la Olimpiada Gimnaziilor, Etapa Națională. Competițiile pentru fete s-au desfășurat la Bacău, iar pentru băieți concursul a avut loc la Bârlad, județul Vaslui. Ambele echipe din Curcani au obținut locul II pe țară.

În perioada 19-21 mai a.c. Bacăul a găzduit prima competiție la oină feminin după o pauză de 100 de ani. Au participat opt echipe care au reprezentat școli sau licee din țară: Școala Gimnazială Dieci (Arad), Școala Gimnazială Recea (Brașov), Școala Gimnazială Râmnicelul (Brăila), Liceul Teoretic Jean Monnet (București), Școala Gimnazială nr. 1 Curcani (Călărași), Școala Gimnazială Galicea Mare (Dolj), Școala Gimnazială Gherăiești (Neamț) și Școala Gimnazială Remetea Chioarului (Maramureș).
Competiția s-a aflat sub egida Federației Române de Oină și a Ministerului Educației Naționale, fiind sprijinită de DJST Bacău și Inspectoratul Școlar Județean, Bacău.

În aceeași perioadă 19-21 mai, la Bârlad, județul Vaslui a avut loc “Gimnaziada” – Olimpiada Gimnaziilor Etapa Națională pentru Băieți. Și-au disputat titlul național opt echipe care au reprezentat școli din țară: Școala Gimnaziala Nr 1 Rimnicelu (Jud. Buzău), Școala Gimnazială Nr 1 Curcani (Jud. Călărași), Școala Gimnazială Chiuești (Jud. Cluj), Școala Gimnazială Galicea Mare (Jud. Dolj), Colegiul Tehnic Agricol “Alexandru Borza” Gioagiu (Jud. Hunedoara), Școala Gimnazială “Prof. Ion Visoiu” Chitila (Jud. Ilfov), Școala Gimnazială Gherăiești (Jud. Neamț) și Școala Gimnazială “Matei Basarab” Turnu Roșu (Jud. Sibiu).

Profesori coordonatori sunt Iulia Gorneanu (echipa de fete) și Cristian Mavrodin (echipa de băieți).

Competiția de la Bârlad a fost organizată de Ministerul Educației în parteneriat cu Federația Română de Oină, Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, Primăria Bârlad, Consiliul Local Bârlad, DJTS Vaslui, Liceul Teoretic Mihai Eminescu Bârlad și Asociația Județeană de Oină Vaslui.
Faza finală a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar la Oină a avut de disputat 28 de meciuri care au avut loc pe tot parcursul zilei de sâmbătă și în cursul dimineții de duminică. S-a jucat în sistemul fiecare cu fiecare, campioană fiind desemnată echipa cu cel mai mare punctaj.

Astfel, echipele de fete și băieți la oină ale Școlii Gimnaziale din Curcani au obținut locul II pe țară.
Locurile I au fost obținute la fete de echipa din Băilești (Jud. Dolj) iar la băieți de echipa din Gherăiești (Jud. Neamț).
Prof. de sport Iulia Gorneanu declară pentru oltenitainfo.ro că la Bacău evenimentul a fost foarte bine organizat, ținând cont că este vorba de primul campionat la fete. Meritele aparțin echipelor în totalitate, rezultatele fiind unele pe măsura antrenamentelor, muncii, profesoara de sport declarându-se mulțumită de premiu.
Iulia Gorneanu este profesor coordonator de baseball, iar din acest an și-a propus să cocheteze cu jocul național românersc – oina. De clubul de oină se ocupă profesor Cristian Mavrodin, cel care duce mai departe tradiția oinei din Curcani.
Următoarele competiții de oină sunt dedicate celor pe cluburi.
Oina (sau hoina) este un joc sportiv tradițional românesc care solicită calități sportive complexe (viteză bună de alergare, reflexe rapide în mișcările de autoapărare față de loviturile mingii, precizie în aruncarea și lovirea mingii cu un baston sau bâtă). Jocul de oină se desfășoară pe un teren de preferință acoperit cu gazon, între două echipe formate din 11 jucători, pe durata a două reprize nelimitate în timp. În prima repriză, o echipă se află ”la bătaie”, iar cealaltă ”la prindere”, în repriza a doua rolurile echipelor se schimbă.
Oina este practicată continuu cel puțin din secolul al XIV-lea conform cronicilor și hrisoavelor timpului, fiind menționat prima dată documentar la 1364, în timpul domniei lui Vlaicu Vodă. Altă atestare documentară apare în anul 1596, când cosmograful italian Gian Lorenzo d´Anania menționează jocul de oină în lucrarea Sistemul Universal al Lumii la capitolul descrierii Valahiei Superioare.
La 9 mai 1899, la București s-a ținut primul campionat național de oină, învingătoare fiind echipa liceului Nicolae Bălcescu din Brăila. La începutul lunii decembrie 1912, la București, este înființată „Federația Societăților Sportive din Romania” (FSSR) care cuprindea și „Comisia de Oină”.
Federația Română de Oină este fondată în iunie 1932. După cel de-al doilea război mondial, oina își recâștigă popularitatea, organizându-se o serie de competiții pe plan local și național. La 29 iunie 1949 se înființează „Comisia Centrală de oină” care pune bazele pentru formarea în școli de antrenori, arbitri, instructori și se modifică regulamentul de joc. În această perioadă oina cunoaște un drum ascendent devenind foarte populară în întreaga țară. După anul 1990 oina a cunoscut un mare regres, care a dus până aproape la dispariția jocului. Federația Română de Oină a demarat în ultimii ani o amplă acțiune de revigorare a acestui sport. Au fost reactivate o mare parte dintre centrele de tradiție și incluse noi localități, astfel că în prezent practicarea oinei se face în peste 30 de județe.
Nicolae Dobre este președintele Federației Române de Oină. Prin astfel de concursuri, toți cei implicați doresc să contribuie la popularizarea acestui sport, aflat sub înaltul patronaj al Maiestății Sale, Regele Mihai I.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seventeen + fifteen =

65 − 64 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – interregional sau inter-regional, nonvaloare sau non-valoare, …
Corespondenta la redactie