Este timpul vacanţelor. România este o ţară extraordinară, a cărei frumuseţe este lăudată, apreciată de fiecare turist străin ce păşeşte pe meleagurile ei. În România există obiective turistice nenumărate, locuri de o frumuseţe ireală, există însă şi teritorii mai puţin bătătorite şi agreate de turiştii cu alt fel de gusturi. Dacă eşti o fire mai aventuroasă, dacă eşti un nonconformist, dacă îţi plac provocările sau te-ai plictisit de rutina zilnică şi călătoriile comode, România oferă câteva destinaţii inedite. Sunt locuri mai puţin cunoscute publicului larg, ştiute doar de iubitorii unor astfel de fenomene stranii. Pământul, aerul, apa, toate sunt ca nicăieri în altă parte, spun turiştii care poposesc la noi, fie întâmplător, fie special să se convingă pe propria piele de „Raiul de pe pământ”.
Cerul de la Bozioru, Buzău
Cerul din localitatea Bozioru, din judeţul Buzău a pus de multe ori pe gânduri lumea ştiinţifică. Dacă în alte părţi ale lumii, un cer senin are o claritate de 6.000 de grade Kelvin, în comuna Bozioru, cerul are sclipiri de 23.000 grade Kelvin, ceea ce îţi dă senzaţia că priveşti printr-un telescop.
Mulţi vizitatori au povestit experienţe asemănătoare hipnozei, iar zona este plină de legende supranaturale, cu răpiri de extratereştri, sau sincope temporale şi defectarea aparaturii electronice. Aici mai există şi diverse anomalii magnetice, oamenii se trezesc că au puteri telepatice sau experienţe extrasenzoriale. Comuna buzoiană Bozioru a devenit recunoscută pe plan mondial pentru acest fenomen inexplicabil de lumea ştiinţifică, fenomen ce se caracterizează prin existenţa cupolei cereşti de o claritate neverosimilă. Zona cuprinde comuna Bozioru, în componenţa căreia se află satul Fisici şi cătunul Nucu, o regiune care se întinde pe culmi străvechi, unde straturile geologice sunt ridicate aproape pe verticală, pe culmi sălbatice şi greu de parcurs. În această zonă trăiesc foarte puţini oameni, iar urşii sunt la ei acasă. Culorile cupolei cereşti la Bozioru sunt de un albastru intens şi incredibil, cu o sclipire şi intensitate ce nu pot fi descrise prin cuvinte.
Mulţi vizitatori au povestit experienţe asemănătoare hipnozei, iar zona este plină de legende supranaturale, cu răpiri de extratereştri, sau sincope temporale şi defectarea aparaturii electronice. Aici mai există şi diverse anomalii magnetice, oamenii se trezesc că au puteri telepatice sau experienţe extrasenzoriale.Mulţi vizitatori au povestit experienţe asemănătoare hipnozei, iar zona este plină de legende supranaturale, cu răpiri de extratereştri, sau sincope temporale şi defectarea aparaturii electronice. Aici mai există şi diverse anomalii magnetice, oamenii se trezesc că au puteri telepatice sau experienţe extrasenzoriale.
Castelul Iulia Haşdeu, Câmpina
Cel de-al doilea templu închinat de B.P. Haşdeu fiicei sale, moartă în 1888 la doar 18 ani de tuberculoză, Castelul de la Câmpina este una dintre cele mai ciudate construcţii din România. În 1893, Bogdan Petriceicu Haşdeu, “geniu de o înspăimântătoare vastitate”, cum îl numise Mircea Eliade, după marea suferinţă provocată de moartea fiicei sale, Iulia, începe să construiască la Câmpina un castel. Ridicat după proiectele transmise de Spiritul copilului său, în şedinţele de spiritism, micul castel este conceput ca un adevărat templu dedicat memoriei Iuliei. El va fi locul de refugiu al marelui savant, Haşdeu va petrece acolo tristeţea ultimilor ani de viaţă, înconjurat de neînţelegerea contemporanilor săi.
Castelul are trei turnuri de piatră crenelate, cu o coloană centrală în mijloc, unde sunt observate adesea fenomene stranii legate de aparatura electronică.
Localnicii spun multe poveşti despre sunetul pianului Iuliei, care se aude atât noaptea, cât şi în unele zile, sau fantoma copilului-geniu, care se plimbă uneori pe terasa castelului.
Balta Vrăjitoarelor, Boldeşti, Ilfov
Pădurea Boldu-Creţeasca este situată la doar 30 de kilometri de mult mai cunoscuta pădure şi mănăstire Cernica. Aici, aproape de Bucureşti se află o baltă despre care se spune că este blestemată.
Având un diametru de doar 5 metri, ochiul de apă nu atrage atenţia în mod deosebit. Animalele nu beau apă nici moarte din respectiva baltă, care este renumită şi pentru întrunirile anuale ale vrăjitoarelor. Localnicii spun că aici se întâmplă tot felul de fenomene misterioase şi că autorităţile au eşuat de multe ori să astupe balta. Parcă pentru a adăuga un miez de adevăr în povestea vrăjitoarelor, există oameni care au observat în preajma bălţii o serie de fenomene ciudate precum fulgere globulare şi furtuni iscate din senin în perimetrul restrâns al bălţii. Balta, care are o adâncime de doar un metru şi jumătate, nu seacă, nu se măreşte, nu se micşorează niciodată – indiferent dacă este secetă sau plouă abundent. Cu toate acestea, conform legendelor, balta pare a nu avea fund: oamenii din zonă spun că au aruncat în ea un bolovan greu de 20 de kilograme. Acesta ar fi dispărut fără urmă în două săptămâni…
Pădurea Hoia-Baciu, Cluj
“Cei mai mulţi dintre turiştii care caută destinaţii de groază şi care merg în România se înghesuie să meargă la Castelul Bran, a cărui tematică axată pe Dracula este, în fapt, mai mult kitsch-oasă decât înfricoşătoare. Dacă vă doriţi cu adevărat fiori, îndreptaţi-vă în schimb către Pădurea Hoia-Baciu, aflată în cel mai popular al doilea oraş al ţării, Cluj-Napoca“, se spune în prezentarea făcută de The Guardian şi citată de Agerpres.
Pădurea Hoia-Baciu a devenit celebră în ultimii 50 de ani în urma mărturiilor mai multor persoane care susţin că au observat aici fenomene stranii. Forme ciudate, nebuloase de lumină, apariţii ale unor obiecte zburătoare neidentificate, copaci contorsionaţi sau sunete greu de descifrat au făcut, ani de zile, subiectul unor discuţii controversate în care au fost uneori prinşi şi oameni de ştiinţă. La toate acestea au contribuit şi fotografiile pe care diverşi pasionaţi de fenomenele din Pădurea Hoia-Baciu au reuşit să le surprindă.
Denumită şi “Triunghiul Bermudelor” de România, povestea spunea că un cioban a dispărut acolo cu tot cu cele 200 de oi.
Localnicii refuză să meargă în pădure, care, spun ei, le provoacă simptome ca greaţa, friguri, vărsături sau migrene, anxietate şi chiar zgârieturi sau arsuri pe piele. Cele mai frecvente “fenomene” raportate în pădurea clujeană sunt sfere de lumină misterioase, voci ciudate şi chicoteli feminine dintre copaci, dar şi dispariţii de persoane.
Unii copaci au semne inexplicabile pe ei, cum ar fi zone carbonizate pe scoarţă.
Pietrele vii din Ţara Luanei
Credeaţi că doar în Valea Morţii din California pietrele prind viaţă? Vă înşelaţi, deoarece în comuna Costeşti, din judeţul Buzău se găsesc nişte formaţiuni ciudate de piatră, denumite ştiinţific “trovanţi” care, în loc să scadă în timp, de la eroziune, cresc. Pe lângă asta, pietrele cu forme bizare se mişcă, conform localnicilor, care încearcă să le ţină pe lângă case, pentru mai mult noroc în gospodărie.
Întreg ţinutul din Munţii Buzăului, cunoscut sub numele de Ţara Luanei, este înţesat de legende şi locuri misterioase. Aici se găsesc peşteri cu picturi rupestre foarte vechi, platouri montane cu trovanţi şi locuri unde se întâmplă fenomene paranormale.
Legenda regelui Luana şi a cetăţii lui din munţi este înfricoşătoare. Regatul luminos al regelui a fost distrus de duşmani veniţi cu care de foc din cer să doboare soarele. Cetatea a ars din temelii, iar singurele “dovezi ale adevărului” au fost stocate într-o peşteră secretă.
Focurile Vii
Pământul aruncă flăcări. Nu e o imagine dintr-un basm, nici una apocaliptică. Peste 400 de metri pătraţi de pământ din care ies flăcări, care pot ajunge chiar şi până la 20 de centimetri înălţime. Un spectacol al naturii care atrage mii de turişti din toată lumea în inima Buzăului şi în judeţul Vrancea. Focurile vii sunt un fenomen natural unic în Europa, care însă nu este un mister pentru oamenii de ştiinţă. Se produce datorită emanaţiilor de gaze naturale din sol, care în urma frecării se aprind, provocând un adevărat spectacol de flăcări. Astfel de locuri se mai găsesc şi în Australia, Asia, Statele Unite şi Turcia. Odată ajuns în aceste locuri, este bine să îți pui o dorință care se va îndeplini negreșit. Chiar și flacăra ce arde pe toată durata Jocurilor Olimpice se spune că ar fi fost inspirată de focurile vii. Cel mai extins câmp de focuri vii, atât ca suprafață, cât și ca debit de metan se găseşte în Subcarpaţii Vrancei. La Andreiașu de Jos, încă din 1973 a fost înființată o rezervație geologică. Înălțimile flăcărilor variază foarte mult aici, la fel și intensitatea lor, ajung până la 50 cm. Fiind o regiune expusă seismic, localnicii au observat că, în timpul cutremurelor, focurile vii au înălțimi de peste 2 metri. Dacă eşti în căutarea unei aventuri off-road, poţi să mergi cu maşina de la Andreiaşu, către Nereju, unde vei fi cutremurat doar de frumuseţea peisajului. Sperăm că te-am convins să vii şi să descoperi aceste locuri minunate ale României. Spectacolul naturii te aşteaptă arzând de nerăbdare.
Vulcanii noroioşi
Dacă ajungi până la Focurile vii nu poţi să ratezi să vezi şi un alt spectacol al naturii, la fel de senzaţional: Vulcanii noroioşi, care se afla la doar 7 kilometri de mers pe un drum forestier.
Nu este un fenomen unic nici în Europa, nici în România, însă cu siguranţă este unul din cele mai senzaţionale spectacole ale naturii, atât din România, cât şi din Europa. Gaze naturale de la peste 3,000 de metri adâncime ies la suprafaţă, aducând cu ele nămol, care la suprafaţă formează vulcani mici din care se revarsă noroi. Vulcanii Noroioşi se împart în Paclele Mari şi Paclele Mici şi se întind pe o suprafaţă de câteva zeci de kilometri. Atunci când plouă noroiul acoperă întreaga suprafaţă, după care se formează milioane de crăpături în pământ, peisaj de la care locul a şi primit porecla de „partea României ruptă de pe lună”. Aflaţi în Subcarpaţii de Curbură, în apropiere de localitatea Buzău, vulcanii noroioşi sunt parte din rezervaţia naturală cu acelaşi nume, zonă ce a fost declarată monument al naturii în anul 1924. Teren sterp, acoperit de noroi uscat, formaţiuni conice în care borboroseşte noroiul rece… Dacă vei ajunge aici, vei avea cu siguranţă senzaţia ca te afli pe altă planetă.
Râpa Roşie
Râpa Roşie este un fel de Marele Canion din Colorado. Are o suprafață de circa 10 ha și este situată în extremitatea sud-vestică a Podișului Secașelor, pe malul drept al Secașului Mare, la circa 4 km de orașul Sebeș. Vizibilă de la mare distanță, Râpa Roșie se întinde pe o lungime de 800 m și are înălțimi ce variază între 50 și 125 m (300 – 425 m altitudine absolută). Este un monument unic al naturii din Europa şi poate fi descris simplu ca 10 hectare de rezervaţie naturală, în mijlocul căreia se găseşte o râpă care arată ca un petrete vertical imens. Un perete imens, aproape vertical, cu aspectul unei orgi uriașe, lasă impresia unui monument ancestral ruinat. Ciudatele coloane și piramide etajate, separate de ravene, formează un microrelief pe care geografii îl numesc „badlands” (pământuri rele). Termenul, de origine engleză, a fost folosit pentru prima dată în Dakota de Sud (Statele Unite), unde acest relief este bine dezvoltat. Datorită eroziunii şi apei care s-a scurs pe perete, aceasta a căpătat o formă bizară, care lasă impresia unui monument ruinat, mai exact, arată simplu… ca o orgă. Numeroase găuri adânci s-au format între formaţiuni, iar atunci când plouă se creează nişte pârâiaşe cu apă roşie, care produc un zgomot… sinistru. Pe toată suprafaţa acestei râpe se găsesc plante foarte interesante, rare, unele chiar şi unice şi numeroase păsări, care transformă acest loc într-un paradis.
Podul lui Dumnezeu
Podul lui Dumnezeu este un pod natural, traversat de drumul judeţean Baia de Aramă – Drobeta Turnul Severin, al doilea ca mărime din Europa şi singurul care încă este funcţional. Are 30 de metri lungime, 13 metri lăţime, 22 de metri înălţime şi 9 metri grosime. Deşi este al doilea că mărime din Europa, trebuie să spunem că acesta este singurul pod natural de pe bătrânul continent pe care se poate circula. Mii de şoferi trec peste acest pod în fiecare zi, fără să ştie că traversează un adevărat monument al naturii. Podul se află exact lângă primăria Ponoarele. Potrivit romania-redescoperita.ro, podul s-a format prin prăbuşirea unei părţi a tavanului unei peşteri.
În părţile laterale ale Podului lui Dumnezeu se află două lacuri: Zătonul Mare şi Zătonul Mic. Primul este cel mai mare din România şi cu toate astea când este cald seacă complet, iar despre al doilea se presupune că nu are fund, pentru că niciun scafandru nu a reuşit să ajungă până jos. Toamna, atunci când apele revin la suprafaţă, pe lac poposesc raţe sălbatice.
Groapa Ruginoasă
Groapa Ruginoasă este un caz unic în Europa, are o dimensiune de 600 metri şi o adâncime de peste 100. Este o ravenă uriaşă care s-a format în urma unei eroziuni de pământ care conţinea cuarţită, gresie şi argilă roşie. Groapa Ruginoasă se află într-un proces de eroziune continuu, chir şi în ziua de astăzi foarte activ, săpând regresiv şi mărind rapid dimensiunile. Este o zonă turistică accesibilă tot timpul anului, inclusiv iarna dacă zăpada nu este foarte mare, plecarea făcându-se din staţiunea turistică Arieşeni. O drumeţie către această minunată atracţie naturală poate reprezenta o ieşire plăcută şi relaxantă din cotidian, mai ales datorită peisajelor montane inedite întâlnite de-a lungul traseului marcat, ce urcă agale pe lângă un mic pârâu de munte, timp de aproximativ 40 minute. Traseul este accesibil chiar şi pe timpul sezonului rece, dacă stratul de zăpadă nu este foarte mare, accesul făcându-se dinspre Staţiunea Arieşeni. Foarte aproape de această locaţie se găsesc şi alte obiective turistice ce pot fi vizitate, precum: Rezervaţia Naturală Platoul Carstic Padiş, Cheile Galbenei, Peştera Gardului, Avenul Bortig, Cetăţile Ponorului, Gheţarul de la Bârsa sau peştera Focul Viu.
Peştera Polovragi
Pe malul Olteţului, în mijlocul naturii, ne priveşte ochiul negru al unei peşteri în care a trăit odinioară însuşi Zamolxis, Zeul-Om atât de iubit de daci.
Numită peştera lui Zamolxis, Peştera lui Pahomie sau Peştera Polovragi, formaţiunea carstică din munţii Olteniei ascunde taine nebănuite. Peştera Polovragi este situată pe malul stâng al Olteţului, la o altitudine de 670 m şi la 20 m înălţime faţă de talvegul râului. Ea se află la 6 km nord de DN67 Târgu-Jiu Râmnicu-Vâlcea şi 500 m de Sfânta Mănăstire Polovragi. Intrarea în peşteră se află în imediata apropiere a drumului forestier, ce urcă în chei. În jurul peşterii Polovragi se împletesc mai multe legende. Una dintre ele ar fi că cealaltă ieşire din peşteră se află tocmai în Transilvania. Deocamdată lungimea acestei peşteri atinge 10 km şi încă cercetările continuă.
O altă legendă spune că aici ar fi trăit Zamolxe, zeul dacilor iar stalactitele şi stalagmitele sunt formate din lacrimile lui, după cucerirea Daciei. Această legendă porneşte şi de la faptul că pe platoul de deasupra peşterii s-a descoperit o cetate dacică. Prin peştera Polovragi, zeul suprem al geto-dacilor intra în adâncuri pentru a ieşi peste munţi la cetatea Sarmizegetusei.
Şinca Veche
Situat în frumoasa Ţară a Făgăraşului, Şinca Veche este un fascinant şi străvechi sat românesc care a avut cândva patru biserici, trei de lemn şi una din piatră; în prezent păstrându-se doar biserica de piatră, care este şi cea mai veche. Aceasta a fost construită pe locul unui străbun loc sacru despre care cercetătorii spun că are o vechime uluitoare de circa 7.000 de ani. Încărcătura subtilă a acestui loc se manifestă uneori prin apariţii inexplicabile de sfere de lumină, cruci şi semne stranii. Zona mai este celebră în rândul iniţiaţilor deoarece aici, în preajma marilor sarbatori religioase, unii oameni spun ca aud coruri care canta cantece de o frumusete nelumeasca, scrie descopera.ro.
Lasă un răspuns