Lumea civilizată răspunde / Comunitarii din Oltenița între tristețe și bucurie, între ură și iubire
de Laura Suzeanu
Au plecat din Anglia, Elveția, Franța sau Germania, adică cei aproximativ 2000, respectiv 3000 de km nu au contat pentru ei. Pentru acești oameni important este gestul plin de solidaritate și compasiune pe care sunt capabili să-l facă, pentru acești oameni viața nu se rezumă doar la rezolvări puerile de situații de viață, disperare după agonisit averi, îndeletniciri suburbane sau inferioare cu care să-și umple timpul, sfidare și incapacitatea de a înțelege condiția de ”om”. Au plecat de acasă cu gânduri înălțătoare, umane, cu intenția de a salva cu orice străduință posibilă, sub orice perspectivă ușoară sau grea câinii din adăposturile oraşului. Au sprijinit cu fonduri vaccinări, sterilizări, operaţii, hrană. Iar cel mai important, intermediază adopţii.
Prin intermediul Asociației ASICO, a câtorva oameni inimoși din cadrul acestei organizații, salvatorii câinilor fără stăpân au început misiunea de ajutorare a animăluțelor nedreptățite și sfidate, condamnate inechitabil de oameni și politicienii imaturi.
Obiectivele muncii, inițiativei lor, sunt tratarea patrupedelor, sterilizarea lor şi găsirea unor oameni care să le adopte. Nu toţi câinii au reuşit să fie salvaţi de repercusiunile gândirii strâmbe românești, din cauza timpului care nu a permis, din cauza piedicilor întâlnite ca un blestem specific nației.
O minte și o gândire sănătoasă ar realiza că responsabilii aleși ce ar trebui să trateze numai probleme locale și naționale, ar putea rezolva problema printr-o hotărâre care să îi oblige pe stăpâni să îşi sterilizeze, gratis, câinii pentru care nu au drept de montă. Apoi, trebuie educaţie în rândul populaţiei, “din uşă în uşă”, pentru ca oamenii să fie responsabili şi să nu îşi mai arunce animalele în stradă, fiindcă dacă se împiedică înmulțirea lor, atunci situația se mai descâlcește. Unii vorbesc despre o organizație a Poliţiei Animalelor care să se ocupe de aceste cazuri, dar şi de cele de cruzime şi abuzuri, asemenea ţărilor civilizate.
Cineva din Elveția a vrut să ia câteva cățelușe dar după ce a vizitat zona, nu a mai dat răspuns. Alte persoane sosite din Anglia au luat peste 30 de câini din adăpost și i-au dus în București, ele fiind cele care au suportat cheltuieli cu vaccinurile. O parte din acești câini sunt deja în Anglia. Despre unul dintre acești câini care era orb am aflat că a câștigat un concurs în Marea Britanie. Oaspeții din Anglia au adunat câini și de pe străzi:
Denise, Nicole și Ines – trei nemțoaice responsabile au demonstrat cum iubesc animalele
De curând la Oltenița au sosit trei nemțoaice care prin intermediul ASICO (Asociaţia pentru Salvarea şi Îngrijirea Câinilor din Olteniţa) au dus la capăt o acțiune cu înalt profesionalism în scop umanitar. Pentru Denise, Nicole și Ines ce au întâlnit la Oltenița constituie o experiență nouă și tragică privind situația sufletelor nevinovate, pentru ele soluția de a curăța străzile de câini prin crimă constituie o cruzime și o inconștiență fără explicații, decizii de ev mediu sau primitivism. Lacrimile lor au încălzit sufletele animalelor chinuite, îndepărtate sau izgonite de oltenițeni, altele debarcate agresiv de mașini străine pe timp de noapte în zona noastră.
Cele trei salvatoare din Germania au ales 10 câini din adăpostul oltenițean pe care acestea au dorit să-i mute la București, într-un alt adăpost construit după standarde occidentale. Fetele au suportat cheltuielile cu mâncarea pentru câini, tratamente și vaccinuri, apoi și-au manifestat dorința de a mai transporta alți câini. Între timp acestea vor negocia adopțiile în Germania, pentru asta fiind nevoie de pașapoarte.
În cele trei zile cât a durat vizita nemțoaicelor la Oltenița, munca a fost asiduă. Treisprezece cățelușe au fost sterilizate în limita timpului avut la dispoziție, apoi acestea lăsate în grija iubitorilor de animale din Oltenița.
Dacă românii nu îi vor, belgienii, elvețienii, nemții sau englezii sunt mai mult decât încântați să adopte un câine din România.
Aceștia suportă costurile pentru vaccinare, deparazitare internă şi externă, microcip şi paşaport. Problemele încurcate și date peste cap, agravate de români, sunt descurcate, descâlcite de străini. Dacă nu s-ar face din sterilizare o afacere din care să se câștige bani, un business jenant, problema ar fi fost rezolvată demult în țară.
Spiritul nemțesc în acțiune la Oltenița
Cele trei nemțoaice au demonstrat încă o dată spiritul disciplinat, conștiincios, parolist și serios al nației germane. Cât au stat la Oltenița au dormit 3-4 ore pe noapte, restul timpului dedicându-l acțiunilor de luminare și salvare a situației câinilor fără stăpân. Au muncit și au plans, au oferit dragoste și timp, au rămas însă marcate de ceea ce se întâmplă în România, de haosul din legi și indiferența unora. Dar s-au simțit bine alături de cei de aici care le-au însoțit. Cheltuielile cu hrana, sterilizare, vaccinuri și altele au venit din partea oaspetelor.
Să ascultăm ce transmit prin intermediul oltenitainfo.ro :
”Hallo, noi suntem din Germania. Eu sunt Denise, ele Ines și Nicole. Noi am venit la Adăpostul de căței din Oltenița, după ce am văzut pe pagina de facebook a Irinei (n.r.Irina Căpița) o poză cu cățeii de aici, arată îngrijorător și atunci am hotărât să nu lăsăm mult timp să fie astfel. Noi am venit ca persoane private, pe cont propriu pentru câteva zile.
Am venit joi și ieri (n.r. vineri 3 aprilie a.c.) am fost prima dată în Adăpostul de câini. Pentru noi a fost ceva comic să vedem că după ce au aflat că venim, este mai bine față de cum am văzut cu două săptămâni în urmă: este curat, au ce să mănânce, niciunul nu este bolnav de o boală gravă. Pentru noi a fost ceva…nu ne așteptam față de ce am văzut în fotografiile trecute. Ieri am fost la Anda, în București, am vizitat un Adăpost nou privat, ea are cred peste 120 de câini, așteaptă să mai mute 100 de câini.
Câinii din Oltenița sunt prietenoși, se bucură de prezența noastră. Noi, astăzi, am sterilizat mai multe cățelușe, în acest moment se sterilizează încă. V-am mai spus noi acum facem asta ca persoane private, când ne vom întoarce acum în Germania vom solicita unei Organizații să ajute câinii din Oltenita, fie că sunt tineri sau bătrâni, ca să nu fie omorâți. Planul pentru astăzi este să sterilizâm în continuare, să cumpărăm mâncare pentru Adăpostul din Oltenița. Vom mai reveni azi aici. Mâine (duminică, 5 iulie a.c.) vom reveni cu mâncare și apoi vom zbura înapoi. În Germania vom discuta cu lumea care ne cunoaște și vom vedea ce putem face. Ne dorim să ne întoarcem, nu putem lăsa așa acești căței fără ajutor.” este mesajul lui Denise.
România – dușmanul lumii civilizate
România este mai degrabă o țară “animalofobă”, așadar e nevoie de o mică cantitate de manipulare a maselor pentru ca toți să fie convinși că această măsură extremă de a fi omorâți câinii este cea mai bună. Lipsa de respect și cruzimea românului față de animale în general este binecunoscută. Și cu toate astea nu se găsesc soluții de compromis, astfel încât să se rezolve și problemele de vagabondaj ale câinilor înmulțiți tot din cauza inconștienței oamenilor, de a se stopa înmulțirea comunitarilor, astfel putând fi rezolvată și presiunea ce apasă pe sufletul și conștiința celor ce iubesc suflete nevinovate. Inexistența unor măsuri, legi și acțiuni care să civilizeze lumea, să insufle oamenilor respectul și iubirea față de aceste animale, așa cum se face și s-a făcut în majoritatea țărilor lumii civilizate (la care cu toții tindem, iar unii doar cu gura) constituie ceva fără înțeles pentru europeni, rușinos din acest punct de vedere încât devenim cu voia noastră și lenea de a gândi, codașii Europei. Nu dorim să ne demonstrăm superioritatea, nu ne pasă de probleme umane, de cele de finețe, de sensibilitate ca cele de mediu, animale, categorii de oameni defavorizați sau diferiți de noi prin diverse handicapuri, ci doar de noi înșine, de pofte ce dezumanizează. Egoismul românilor plasează țara asta în dosul lumii civilizate și cu toate astea nu se fac eforturi suficiente pentru a evolua.
92 Responses to Lumea civilizată răspunde / Comunitarii din Oltenița între tristețe și bucurie, între ură și iubire