Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Primul român care câștigă Concursul Ceaikovski din Moscova

Andrei Ionita

Câștigătorii Concursului Internațional Ceaikovski XV au fost anunțati în cadrul unei ceremonii strălucitoare la Ceaikovski Concert Hall din Moscova. Competiția are loc la fiecare patru ani. Ediția din 2015 a avut loc la Moscova (pentru violoniști și pianiști) și la Sankt Petersburg (pentru violonceliști și cântăreți). Întreaga competiție din acest an, a fost transmisă în direct prin Medici TV la Tch15.medici.tv.
Concursul Ceaikovski este una dintre cele mai dure competiții de muzică clasică din lume, atât prin repertoriul extrem de solicitant pentru solist, cât și prin presiunea asupra concurenților provocată de o expunere mediatică mare atât în Rusia, cât și în presa internațională. “Astăzi se pare că se cere mai degrabă un solist de tip super-erou, cineva care să poată cânta tehnic perfect și în același timp cu profunzimea unui bătrân filozof”, scria unul dintre membrii juriului competiției, violoncelistul Lynn Harrell.

Concursul Tchaikovsky

După o selecție preliminară, în competiția internațională Ceaikovski intră 25 de instrumentiști până în vârsta de 30 de ani, la categoriile cu corzi (vioară și violoncel) și 30 de pianiști, care sunt invitați la audiții la Moscova și St. Petersburg. După două runde sunt aleși șase finaliști. În prima rundă, concurenții trebuie să susțină un recital de cel puțin 40 de minute în al cărui repertoriu, în acest an, au fost lucrări de Bach, Ceaikovski și Piatti. Runda a doua include obligatoriu o sonată de Beethoven, Schubert sau Brahms și un concert de Haydn. În runda finală, cei șase concurenți rămași cântă Ceaikovski și un concert la alegere. Juriul este format din artiști prestigioși din întreaga lume.
Andrei Ioniță, violoncelistul român de doar 21 de ani, a câștigat medalia de aur. El este primul român care câștigă această competiție. Directorul concursului a fost Valery Gergiev, dirijorul principal al London Symphony Orchestra.

Andrei Ionita la violoncel

Andrei Ionuț Ioniță a absolvit Colegiul Național Sf. Sava din București și a studiat la Universitatea de Arte din Berlin. Mai are în palmares câteva premii, dar niciunul atât de important precum cel obținut în aceasta săptămână. În 2014 s-a clasat al doilea în Concursul Internațional de Muzică ARD. A cântat la Opera din Berlin, la Petit Palais din Paris și urmează să debuteze cu Deutsches Symphonie-Orchester la Berlin. Andrei Ioniță cântă pe un violoncel din 1671, fabricat de Giovanni Battista Rogeri, donat de German Foundation for Musical Life.

Surse:
tchaikovskycompetition.com,
hotnews.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eleven − 1 =

37 + = 41

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – interregional sau inter-regional, nonvaloare sau non-valoare, …
Corespondenta la redactie