Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Lumea este un ziar haios citit invers. Şi astfel nu este prea distractiv.

Lumea este un ziar haios citit invers. Şi astfel nu este prea distractiv.

Violetele din munţi au sfărâmat stâncile.

Luxul este lupul de la uşă, iar colţii săi sunt frivolitatea şi vanitatea generate de succes. Când artistul învaţă asta, ştie unde se află pericolul.

Călătoriţi – Experimentaţi – nimic altceva…

Ura e un sentiment care nu poate exista decât când lipseşte orice înţelegere. Medicii buni nu-şi urăsc pacienţii.

Iadul eşti tu însuţi şi singura mântuire va veni atunci când vei renunţa la tine pentru a te gândi profund la nevoiele altei persoane.

Voi, oameni slabi care renunţaţi cu atâta uşurinţă. Aveţi nevoie de cineva care să vă ia uşor, cu dragoste, şi să vă redea viaţa.

Nu m-am dus în lună, m-am dus mult, mult mai departe… Căci timpul este cea mai lungă distanţă dintre două locuri.

Viaţa este o întrebare fără răspuns, dar haideţi să credem în demnitatea şi însemnătatea întrebării.

A fi dezamăgit este un lucru, a fi descurajat este altul.

Aşteptam ceva care ar putea da un sens vieţii; aşteptam, aşa cum aştepţi când se pune o întrebare şi se aşteaptă ca cineva să răspundă, dar nu s-a pus întrebarea cuvenită sau nu i s-a adresat persoanei cuvenite şi răspunsul se lasă aşteptat. Oare totul rămâne încremenit pentru că întârzie răspunsul? Nici vorbă, totul merge înainte…

Vine o vreme a plecării, când nu există cu certitudine nici un loc în care să mergi.

Oamenii vin pe lume fără să ştie încotro se vor îndrepta şi ce vor face; atunci ei rătăcesc puţin şi apoi se duc…

Toţi suntem porcuşori de Guinea în laboratorul lui Dumnezeu. Umanitatea este înt-un continuu progres.

Întreaga artă bună este indiscreţie.

Mereu am depins de amabilitatea străinilor.

Există un moment când trebuie să pleci, chiar şi atunci când nu ştii sigur unde mergi.

Succesul şi eşecul sunt la fel de dezastruoase.

Norocul înseamnă credinţa că eşti norocos.

Tennesse Williams

A fost premiat cu Premiul Pulitzer pentru Dramaturgie în 1948, pentru A Streetcar Named tennessee-williamsDesire(Un tramvai numit dorință), și pentru Cat on a Hot Tin Roof (Pisica pe acoperișul fierbinte) în 1955. În plus, a mai primit Premiul New York Drama Critics’ Circle pentru The Glass Menagerie (Menajeria de sticlă)(1945) și pentru The Night of the Iguana (Noaptea Iguanei) (1961). În 1952 piesa sa The Rose Tattoo (Tatuajul cu trandafir) a fost premiată cu Premiul Tony pentru cea mai bună piesă.


Dramaturgul Tennessee Williams, pe numele său adevărat Thomas Lanier Williams, s-a născut la 26 martie 1911, la Columbus, în statul Mississippi, dar pe când avea 12 ani, familia s-a stabilit la St. Louis (Missouri). Williams a avut o copilărie fericită pe meleagurile natale, dar lucrurile s-au schimbat atunci când s-a mutat, căci spiritul său liber s-a trezit dintr-o dată îngrădit în noua locuință. Prin urmare, singurul său refugiu l-a constituit literatura și, încă de la o vârstă fragedă, a început să scrie. 
Tennessee Williams a fost crescut îndeosebi de mamă, căci tatăl, ce lucra ca și comis-voiajor, nu se implica prea mult în viața familială. De altfel, părinții nu au avut un mariaj bun, iar acest lucru făcea atmosfera din casă și mai apăsătoare. Însuși dramaturgul avea să declare mai târziu că “era pur și simplu un mariaj nepotrivit”, potrivit site-ului biography.com. Problemele acestea familiale au servit, însă, ca sursă de inspirație pentru piesele ulterioare, mama sa devenind model pentru personajul Amanda Wingfield din ”Menajeria de sticlă” (The Glass Menagerie), iar tatăl pentru agresivul Big Daddy din ”Pisica pe tennessee-williamsacoperișul fierbinte” (Cat on a Hot Tin Roof).
Este limpede că suferința teribilă a surorii sale Rose, l-au inspirat pe Tennessee Williams pentru multe dintre personajele din piesele sale.
Evident că există ceva din Rose și in Blanche Dubois din “A Streetcar Named Desire” și în Laura, cea cu defectul la picior, din “The Glass Menagerie” și în Carol din “Battle of Angels” sau Orpheus Descending”, cum se va numi mai târziu această piesă.


În 1929, a început să studieze jurnalismul la Universitatea din Missouri, dar tatăl l-a retras de acolo, după ce a aflat că iubita fiului studiază la aceeași universitate. Profund deprimat, Williams acceptă să se tennesse-williams_angajeze la o fabrică de încălțăminte, la insistențele tatălui. Tânărul dramaturg ajunsese să-și deteste locul de muncă și, din nou, s-a închis în el, dedicându-se scrisului după orele de muncă. În scurt timp, însă, a suferit o depresie severă și a plecat la Memphis pentru recuperare.
Și-a continuat studiile la Universitatea Washington din St. Louis, iar în 1938, și-a luat licența la Universitatea din Iowa. Anul următor s-a mutat la New Orleans, unde și-a schimbat numele în Tennessee, potrivit site-ului imdb.com. Aici, cel care fusese un tânăr introvertit și retras a început să descopere viața palpitantă a orașului, ceea ce l-a inspirat în piesele ulterioare, cea mai reprezentativă fiind ‘‘Un tramvai numit dorință” (A Streetcar Named Desire).
S-a dovedit a fi un dramaturg prolific, ceea ce a facilitat găsirea unui agent, pe Audrey Wood, cu care a legat o frumoasă prietenie.
tennesse-williamsÎn 1940, a debutat, la Boston, piesa “Bătălia îngerilor”, considerată nereușită, dar Williams a rescris-o și a prezentat-o sub un nume nou, “Orfeu în infern”, ulterior ecranizată, cu Marlon Brando și Anna Magnani în rolurile principale.
La numeroasele drame pe care le-a scris s-au adăugat volume de povestiri scurte, de versuri, nuvele și, în noiembrie 1975, un volum de memorii — “Memoirs”.
În 1969, Institutul Național de Arte și Literatură i-a conferit Medalia de Aur pentru artă dramatică. Anii ’60 au fost, însă, foarte dificili pentru dramaturg. Piesele sale nu s-au mai bucurat de succesul de până atunci, iar dramaturgul a căzut din nou în depresie. După o cădere nervoasă foarte violentă, fratele său l-a internat într-un sanatoriu, fapt pe care nu i l-a iertat niciodată, pentru că, așa cum avea să scrie în volumul ulterior de memorii, acolo a trăit un adevărat coșmar, potrivit imdb.com. După externare, Tennessee Williams s-a apucat din nou de scris, dar lucrările sale nu au mai regăsit strălucirea celor care-i aduseseră faima.


Tennessee Williams s-a stins din viață într-o cameră de hotel new-york-eză, la 25 februarie 1983. Faptul că piesele sale continuă să fie puse în scenă cu succes, atât pe Broadway cât și în alte teatre din lume, dovedește încă o dată măreția dramaturgului și contribuția substanțială pe care a adus-o literaturii universale.

Surse:
agerpres.ro
scritub.com
autori.citatepedia.ro
youtube.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixteen − 12 =

86 − 85 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

Corespondenta la redactie