Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Care este originea şi sensul expresiei “Noli me tangere”?

Expresia latinească Noli me tangere, care înseamnă Nu mă atinge!, îşi are originea în Evanghelia lui evanghelia-ioanIoan (dar apare şi într-o traducere, în latina vulgară, a textului ebraic al Bibliei, din secolul al IV-lea, aparţinând Sfântului Ieronim) şi se referă la cuvintele pe care Iisus i le-ar fi adresat Mariei Magdalena, în duminica Paştelui, după Înviere: “Nu mă atinge, căci încă nu m-am înălţat la Tatăl, dar mergi şi găseşte-i pe fraţii mei şi spune-le că eu urc la Tatăl Meu şi Tatăl vostru, la Dumnezeul Meu şi Dumnezeul vostru”.

Din textul biblic, pe calea literaturii, expresia Noli me tangere a intrat şi în limbajul comun, având, în principal, două sensuri: 1. La modul propriu, este un îndemn de a nu te atinge de un lucru preţios, care are o aură de sacralitate; 2. În sens figurat, înseamnă că nu poţi leza o persoană recunoscută ca fiind intangibilă sau că nu poţi încălca o regulă, un principiu, o ordine stabilită, deoarece acest fapt ar putea noli-tangereavea consecinţe grave.

În marile muzee, de exemplu, adesea, lângă exponatele valoroase se află câte o inscripţie pe care scrie Noli me tangere, ceea ce înseamnă că obiectele respective nu pot fi atinse.

Expresia se poate folosi, însă, şi în alte contexte, cum ar fi: Noli me tangere, eu cred doar în binele, frumuseţea şi armonia acestei lumi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 − 3 =

61 + = 67

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – “costum de haine” sau “costum”? Structura …
Corespondenta la redactie