Luna trecută și începutul lunii septembrie au fost cu succese și rezultate frumoase pentru artiștii meșteșugari din Oltenița
Micii artiști meșteșugari din Oltenița la Sibiu
Olimpiada Naţională „Meşteşuguri artistice tradiţionale”este parte integrantă a programului de revitalizare şi recuperare pentru cultură şi economie a patrimoniului imaterial, cunoscut sub numele de „Tezaure Umane Vii”, un program derulat de Muzeul ASTRA. Astfel, muzeul s-a aliat din nou anul acesta într-o frumoasă uniune dedicată artei în toate formele ei manuale. Profesoara de artă populară Ecaterina Mitran de la Clubul Copiilor Oltenița a participat anul acesta cu 3 fete la acest eveniment deosebit transilvănean.
Fetele au obținut câte un premiu, profesoara Mitran reușind prin acești copii minunați să ridice cu mult nivelul cultural al Clubului din Oltenița dar mai ales să-l facă cunoscut peste tot în țară sau peste hotare.
Manta Cristina elevă în clasa a VII-a de la Protoieria Chirnogi a obținut la Sibiu premiul II la secțiunea ”icoane pe lemn”, icoana pictată de ea reprezentându-l pe Sf. Mare Mucenic Gheorghe.
Păun Teeea, elevă în clasa a III-a a obținut premiul III cu o icoană pictată pe sticlă pe care a fost reprezentată Maica Domnului cu Pruncul.
Buzea Ana Maria din cls. a VIII-a a fost recompensată cu un premiu III pentru o pictură pe sticlă cu Sf. Haralambie.
La ediția de anul acesta de la Sibiu au fost prezenți 168 de participanți din 41 de județe.
”Icoanele au fost alese de copii, tematica acestora și începute de acasă. La Sibiu au continuat lucrul pe care la-au și finalizat în timpul acestui concurs. Președintele juriului a fost profesorul universitar doctor Ilie Moise. Copiii au primit premii constând în materiale de pictură și cărți. Sunt mulțumită de rezultatele lor, cu atât mai mult cu cât fetele au fost pentru prima dată la o olimpiadă de asemenea anvergură ca Olimpiada Meșteșugurilor Artistice Tradiționale. Lucrez cu acești copii cam de la vârsta de 7 ani, mai puțin cu eleva de la Chirnogi, care a fost pregătită de Nachiu Ștefania din Chirnogi, absolventă a Facultății de Teologie Ortodoxă, secția ”Artă Sacră”. Sunt mândră de ele că au câștigat premiul I și la Concursul ”Lumină din Lumina Învierii” organizat de Protoieria Oltenița” declară pentru oltenitainfo.ro profesor Ecaterina Mitran.
Copiii au făcut câteva demonstrații practice în Piața Mică din Sibiu.
Concursul de la Sibiu se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 6-18 ani care se manifestă, prin instrucţia şi educaţia primite în familie sau la şcoală, ca adevăraţi creatori de artă populară.
Micii meşteşugari prezenți la Sibiu au excelat la secţiunile: pictat icoane pe sticlă, lemn şi piatră, pictură naivă, olărit, brodat, sculptat icoane de vatră, mobilier pictat, pirogravură, pictat linguri de lemn, modelat ceramică, artă decorativă, ţesut la războiul vertical şi orizontal, prelucrare artistică a lemnului, sculptură lemn, confecţionat mobilier, mobilier pictat, cusut, confecţionat obiecte de port popular, confecţionat podoabe, împletit, împletit ciucuri pe lemn, dantelă cu suveica, cojocărit, metaloplastie, încondeiat ouă, potcovit ouă, împletit fibre vegetale confecţionat măşti.
După Sibiu a urmat ”Festivalul Internațional de Copii și Tineret <Cătălina>” la Iași
Clubul Copiilor Oltenița s-a prezentat pentru prima dată la Festivalul de la Iași. La acest concurs s-a completat secțiunea de meșteșuguri artistice din anul 2013, astfel că le-a permis acestor copii să își demonstreze din nou talentele de mici artiști și pe meleaguri moldovene. Pe lista de participare au fost reprezentanți din 7 țări. Din Oltenița, Păun Teea a obținut locul III la secțiunea de icoane pe sticlă iar Mihai Narcisa, elevă în cls. a VII-a, a obținut locul I la secțiunea de icoane pe lemn.
Ultimul concurs din seria ”maraton” la Tecuci cu alte rezultate foarte bune
Proaspăt întoarse de la Tecuci micuțele participante ne declară că sunt extraordinar de fericite că au putut participa și la acest concurs. La Concursul ”Ucenici la Porțile Credinței” profesor Ecaterina Mitran s-a prezentat cu patru eleve. Mihai Narcisa a obținut locul II la icoane pe lemn, Mihai Gabriela, elevă în clasa a VI-a a obținut locul I cu o icoană pe sticlă, Ivașcu Constantina, elevă în cls. a V-a, a obținut locul II la secțiunea ”artă plastică” iar Păun Teea a obținut locul I la secțiunea de icoane pe sticlă. Profesoara Cercului de artă populară ne mai spune că până pe 19 septembrie a.c. trebuie să trimită la Panciu, în județul Vrancea, 5 lucrări reprezentând icoane pe carton și sticlă pentru a participa la un alt concurs.
În fiecare an elevii cercului de pictură aduc premii și rezultate remarcabile Clubului Copiilor din Oltenița, făcând astfel cunoscut al doilea municipiu de la malul Dunării prin talentele sale.
Le spunem copiilor și profesoarei felicitări și succes pentru un viitor care să le aducă numai satisfacții, mulțumiri, premii și renume.
Laura Suzeanu
Lasă un răspuns