Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – ingredienţi sau ingrediente?

Am citit de curând, pe facebook, un articol care prezenta “Ingredienţi  activi folosiţi în terapiile anti-aging”. Din curiozitate, am căutat să văd dacă termenul ingredienţi a fost folosit întâmplător sau are o anume frecvenţă şi am stilou-scrisdescoperit nenumărate alte exemple: “Ingredienţi marini activi” (magicyoung.ro), “Cei mai potenţi ingredienţi anti-age pentru noapte” (danasota.com), “Ingredienţi activi şi utilizare medicală” (ierburisacre.blogspot.com), “Aditivi şi ingredienţi alimentari” (biblioteca.regielive.ro), “Ingredienţi brevetaţi” (proestetic.ro) s.a.m.d.

Termenul ingredient este un neologism, împrumutat din limba franceză (fr. ingredient), cu sensul : substanţă care intră ca accesoriu în compoziţia unui medicament, a unui aliment etc., fie pentru a-i conferi anumite calităţi, fie ca material intrebare corectde umplutură într-un produs etc. (DEX). Este un substantiv de genul neutru şi, prin urmare, singura formă corectă de plural este ingrediente.

Aşadar, se va spune corect, de exemplu: Ingrediente active folosite în terapiile anti-aging/ Aditivi şi ingrediente alimentare etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 2 = 4

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie