Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – ingredienţi sau ingrediente?

Am citit de curând, pe facebook, un articol care prezenta “Ingredienţi  activi folosiţi în terapiile anti-aging”. Din curiozitate, am căutat să văd dacă termenul ingredienţi a fost folosit întâmplător sau are o anume frecvenţă şi am stilou-scrisdescoperit nenumărate alte exemple: “Ingredienţi marini activi” (magicyoung.ro), “Cei mai potenţi ingredienţi anti-age pentru noapte” (danasota.com), “Ingredienţi activi şi utilizare medicală” (ierburisacre.blogspot.com), “Aditivi şi ingredienţi alimentari” (biblioteca.regielive.ro), “Ingredienţi brevetaţi” (proestetic.ro) s.a.m.d.

Termenul ingredient este un neologism, împrumutat din limba franceză (fr. ingredient), cu sensul : substanţă care intră ca accesoriu în compoziţia unui medicament, a unui aliment etc., fie pentru a-i conferi anumite calităţi, fie ca material intrebare corectde umplutură într-un produs etc. (DEX). Este un substantiv de genul neutru şi, prin urmare, singura formă corectă de plural este ingrediente.

Aşadar, se va spune corect, de exemplu: Ingrediente active folosite în terapiile anti-aging/ Aditivi şi ingrediente alimentare etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × two =

16 − 7 =

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie