Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Mândria este un cancer al sufletului: distruge posibilitatea iubirii, sau a fericirii sau chiar a bunului simţ.

Mândria este un cancer al sufletului: distruge posibilitatea iubirii, sau a fericirii sau chiar a bunului simţ.

Numai când observăm mizeria simţim cel mai bine că Dumnezeu este prezent în noi.

Tot ceea ce nu este veşnic, este veşnic inutil.

Unele lucruri sunt iubite pentru că au valoare. Altele au valoare pentru că sunt iubite.

Niciun om nu ştie cât de rău este până ce nu a încercat din greu să fie bun.

Cel mai sigur drum către iad este cel progresiv – panta lină, uşor de parcurs, fără curbe neaşteptate, fără pietre de hotar, fără indicatoare.

Dacă vei căuta adevărul, poate că vei găsi mângâiere în cele din urmă; dacă vei căuta mângâiere, nu vei găsi nici mângâiere şi nici adevăr – doar vorbe mieroase şi iluzii deşarte la început şi, în cele din urmă, disperare.

Sarcina profesorului din zilele noastre nu este de a doborî jungla, ci de a iriga deşertul.

Am găsit în mine o dorinţă pe care nicio experienţă din această lume nu o poate satisface; cea mai probabilă explicaţie este că am fost făcut pentru altă lume.

De ce să iubim, dacă pierderea ne provoacă suferinţă? Iubim, ca să ştim că nu suntem singuri.

Viitorul e ceva la care oricine ajunge în ritmul a şaizeci de minute pe oră, orice ar face, oricine ar fi.

Cred în Dumnezeu aşa cum cred în soare, nu pentru că îl pot vedea, ci pentru că, datorită lui, toate lucrurile se pot vedea.

Ne batem joc de onoare, dar suntem şocaţi atunci când descoperim trădători printre noi.

Problema, atunci când încerci să pari mai prost decât eşti în realitate, este că, de foarte multe ori, îţi reuşeşte.

Unii oameni se simt vinovaţi în legătură cu propriile nelinişti şi le consideră o lipsă a credinţei, dar ele sunt încercări, nu păcate. Ele sunt, ca toate încercările, dacă putem să le privim astfel, partea noastră în patimile lui Christos.

În faţa noastră sunt lucruri mai interesante decât cele pe care le-am lăsat în spate.

Poate fi greu pentru un ou să se transforme într-o pasăre, dar cu siguranţă ar fi niţeluş mai greu să înveţe să zboare rămânând un ou. În prezent, şi noi suntem ca nişte ouă. Şi nu putem continua la infinit să fim doar nişte ouă obişnuite şi de treabă. Trebuie să ieşim din găoace sau o să ne stricăm.

A iubi înseamnă a fi vulnerabil.

Nu ne îndoim, neapărat, că Dumnezeu va face ce e mai bine pentru noi; ne întrebăm cât de dureros se va dovedi acest bine.

Să nu cumva să interpretăm un rău necesar drept bine.

Dragostea de cunoaştere este un fel de nebunie.

Îndrăgostiţii muritori nu trebuie să rămână în primul stadiu, deoarece pasiunea durabilă este visul unei femei uşoare şi ne trezim din el în disperare.

Iubeşte orice şi inima ta va fi torturată şi probabil frântă. Dacă vrei să fii sigur că va rămâne intactă, nu trebuie să o oferi nimănui, nici chiar unui animal. Împacheteaz-o cu grijă în pasiuni şi mici extravaganţe, evită orice complicaţie.

C.S. Lewis

A studiat la Malvern College timp de un an, după care şi-a continuat studiile în particular. A obţinut cu CS_Lewisdistincţie o triplă licenţă la Oxford şi a fost profesor la Magdalen College, precum şi unul dintre diriguitorii acestui colegiu între 1925 şi 1954.
Clive Staples Lewis s-a născut la 29 noiembrie 1898 la Belfast (Irlanda). Numele său este scris mai ales sub forma C. S. Lewis. A fost cunoscut pentru scrierile sale despre literatura medievală, apologiile creștine, lucrările de critică și romanele de ficțiune, în special ciclul narativ pentru copii Cronicile din Narnia.
Lewis a fost bun prieten cu John Ronald Reuel Tolkien, autorul celebrului roman Stăpânul inelelor. Amândoi au fost profesori de literatură la Universitatea din Oxford și sufletul grupului literar The Inklings.
În 1954 a devenit profesor de literatură medievală şi renascentistă la Cambridge. A fost un excepţional şi îndrăgit conferenţiar şi a avut o influenţă profundă şi durabilă asupra elevilor săi. C.S. Lewis a fost mulţi ani ateu şi şi-a descris convertirea în Surprised by Joy (Surprins de bucurie): „În ultimul trimestru din 1929 m-am dat bătut, am recunoscut că Dumnezeu este Dumnezeu… eram, pesemne, în seara aceea CS Lewis1cel mai şovăielnic şi mai abătut convertit din toată Anglia.” Această experienţă a fost cea care l-a făcut să înţeleagă nu numai apatia, ci şi refuzul activ de a accepta religia, iar ca scriitor creştin, dăruit fiind cu o minte deosebit de strălucitoare şi de logică şi cu un stil limpede şi viu, a fost fără egal. The Problem of Pain (Problema durerii), The Screwtape Letters (Scrisorile lui Sfredelin sau Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr), Mere Christianity (Creştinism. Pur şi simplu), The Four Loves (Cele patru iubiri), precum şi postuma Prayer: Letters to Malcolm (Rugăciune: Scrisori către Malcolm) sunt numai câteva dintre cele mai bine vândute opere ale sale. A scris şi cărţi pentru copii şi science-fiction, pe lângă multe lucrări de critică literară. Operele sale sunt cunoscute de milioane de oameni, pretutindeni în lume, prin traduceri.
La începutul lunii iunie 1961, Lewis s-a îmbolnăvit de nefrită. Ca urmare a suferinței, și-a întrerupt activitatea la catedră. În primăvara lui 1963 părea că și-a revenit în puteri, însă în 15 iulie s-a simțit din nou rău și în ziua următoare a făcut un preinfarct. În august, și-a înaintat demisia. Un blocaj renal i-a pecetluit soarta. A murit în 22 noiembrie, cu o săptămână înainte de împlinirea vârstei de 65 de ani, în ziua când a fost asasinat președintele american John F. Kennedy la Dallas. În aceeași zi a murit și Aldous Huxley, autorul celebrului roman “Minunata lume nouă””. C. S. Lewis este celebrat în calendarul Bisericii Anglicane în data de 22 noiembrie.
În ciuda popularității lor, lucrările lui C.S. Lewis au fost aspru criticate. Cunoscutul ciclul al Cronicilor din C. S. LewisNarnia a fost acuzat că face propagandă religioasă, este marcat de misoginism, rasism și sadism emoțional. Dan Barker, un preot devenit ateu, critică Mere Christianity în volumul Losing Faith in Faith: From Preacher to Atheist, considerând că istoria este plină de exemple tragice, provocate de “moralitatea creștină”. Apologiile creștine constituie subiectul volumelor C. S. Lewis and the Search for Rational Religion de John Beversluis și God’s Defenders: What They Believe and Why They Are Wrong de S. T. Joshi.
Mai pu’in cunoscut de publicul larg este faptul că C.S. Lewis a scris remarcabile studii de literatură medievală și critică literară și că e socotit cel mai important apologet al creștinismului din secolul XX (câteva scrieri ale sale pe tema credinței — Despre minuni, Cele patru iubiri, Problema durerii sau Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr — au fost traduse la Humanitas). În Marea Britanie, Lewis a devenit celebru încă din timpul vieții grație conferințelor lui vibrante despre creștinism, transmise la radio în timpul războiului. Scrierile și cu atât mai mult conferințele creștine ale lui Lewis erau atât de convingătoare pentru că izvorau din încărcătura emoțională a propriei convertiri.
CS LewisScriitorul irlandez Clive Staples Lewis are o popularitate care transcende toate tradiţiile creştine. Cu toate că în anii adolescenţei C.S. Lewis s-a îndepărtat de religie şi a devenit ateu, natura lui curioasă l-a determinat să afle răspunsuri la întrebările care îl frământau şi să se reconvertească la creştinism la 33 de ani. De atunci şi până în prezent, vocea sa se face auzită cu autoritate, iar scrierile sale sunt un ghid spiritual pentru cei care se confuntă, asemenea adolescentului Lewis, cu marile întrebări ale vieţii. Opera lui C.S. Lewis este amplă şi cuprinde atât lucrări academice remarcabile, cât şi romane care au devenit repede populare şi îndrăgite de mulţi. Şi, cu toate că doar o singură carte poate fi considerată un comentariu biblic, „Reflecţii asupra Psalmilor”, cele mai multe dintre scrierile sale se bazează pe descoperiri pe care le-a făcut în timp ce studia Biblia.
C.S. Lewis nu a fost teolog, ci scriitor creştin. Cu toate acestea, învăţăturile sale clare şi simple au influenţat generaţii de căutători sinceri ai adevărurilor biblice. Cu siguranţă că scrierile sale nu dau răspunsurile la toate întrebările (nici nu îşi propun asta), dar oferă o înţelegere mai profundă a unor concepte pe care textul biblic le foloseşte.
În plus, opera lui C.S. Lewis este o mărturie că dacă atât de multe lucruri semnificative reies din studiul unui singur om, cu atât mai multe pot fi cunoscute cu fiecare citire a Bibliei.
S-a stins din viaţă la 22 noiembrie 1963, în locuinţa sa din Oxford.

Surse:
ro.wikipedia.org
semneletimpului.ro
autori.citatepedia.ro
youtube.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

78 − = 76

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie