Meciul dintre Wirom Gas și Primăria Oltenița via Termourban Oltenița continuă
Disputa dintre Primăria Oltenița Wirom și societatea Termourban Oltenița este una ”en vogue” și care probabil se va încheia în clipa în care fiecare dintre părți va ajunge la un consens cu cealaltă, ori probabil când se va schimba fie omul din fotoliul de primar, fie dacă societatea de distribuție apă caldă și căldură va intra în faliment sau în cazul în care societatea Wirom va fi absorbita de o altă societate, ori în cel mai fericit caz se vor lichida datoriile și restanțele către furnizorul de gaze.
Iarna aceasta ca niciodată a patinat pe fondul acestor neînțelegeri, iar consumatorii, fie că vorbim de restanțieri sau de buni platnici, au fost spectatorii sau alteori actorii întregului fragment de scenă hibernală.
Societatea de furnizare a gazelor Wirom Gas a transmis redacției noastre un comunicat de presă prin care explică toată situația creată între aceasta și societatea Termourban Oltenița, expirarea contractului încheiat în decembrie 2014 fiind sfârșitul lunii ianuarie 2015.
Dacă derulăm puțin timpul înapoi spre finele anului 2014, privim declarațiile lui Petre Țone din timpul unei ședințe de Consiliu Local, păreri prin care Țone se arată destul de deranjat că plătește garanție la garanție. Acesta este indignat de politica Wirom Gas și de condițiile pe care societatea de distribuție a gazului le impune. ”În luna decembrie nu se consumă gaze mai mult de 5 miliarde adică este acoperit consumul, cu toate astea ne-au somat pentru constituirea altui depozit de 5 miliarde. Nu au vrut sa cedeze sub nicio formă, deși s-a discutat la nivel județean și guvernamental, astfel că au dat al doilea depozit in favoarea lor.” declară printre altele Țone, ținând să precizeze sub o formă laudativă personală că în urma solicitărilor acestuia, Primăria Oltenița a primit 10 miliarde de lei vechi de la Guvern, un sprijin pentru rezolvarea parțială a problemelor din sistem.
Scopul întâlnirii consilierilor înainte de Anul Nou nu a fost doar acela de a vota o rectificare bugetară, ci și de a-și da acordul pentru împuternicirea lui Țone, la cererea acestuia, de a discuta cu juriști sau persoane în domeniu pentru posibilitatea ca Primăria Oltenița să cumpere creanțe de la societatea Termourban. Astfel, încasarea sumelor de bani, din punctul de vedere al lui Țone, ar fi mai ușoară, primăria fiind astfel cea care îi va putea executa silit pe datornici. Țone nu dorește ca oamenii să profite
de faptul că Primăria a anticipat aceste plăți pentru restanțieri pe conturi, pensii sau alte forme de venitru ca mai apoi ei să nu își mai plătească restanțele.
Așadar, în ședința ordinară de luna aceasta, pe masa consilierilor se va afla un proiect de hotărâre pentru cumpărarea cu 10 miliarde de lei a creanțelor de la Termourban.
Petre Țone îi acuză pe cei cu bani care refuză să-și achite datoriile către Termourban
În aceeași ședință Țone a criticat pe cei care au pensii ori alte venituri foarte mari și nu-și achită restanțele la căldură. Acesta a exemplificat cu un pensionar care primește 6000 de lei lunar pensie și nu vrea să își achite datoriile către Termourban.
De asemenea, Țone le mărturisește consilierilor un gând al său : acela de a face un memoriu lui Victor Ponta cerându-i acestuia să găsească o soluție pentru a dispărea plățile anticipate și monopolul.
Țone însă vorbește din punctul de vedere al celui care nu a reușit să administreze o situație locală, gândind că o lege, o Ordonanță de Urgență sau orice act normativ ce se cere a fi emis la cheremul cuiva pentru ca acesta să scape, are totuși niște limite, cu toate certitudinile PSD-ului că ar putea fi stăpân pe orice și oricine. Societatea Wirom este persoană juridică ce își face propriul regulament de ordine interioară și care și-a propus pentru clienții săi niște reguli ce nu sunt străine de politica privată din România. De cealaltă parte, Termourban este societatea aflată în administrarea Primăriei, astfel că nu am prea înțeles cum cineva dintr-un sistem de lucru vrea să cumpere niște valori în bani de la altcineva din același sistem de lucru. Adică cum să cumperi tu de la tine și anume Primăria Oltenița de la Termourban Oltenița, parte din primărie ?? În plus, potrivit Legii 215 din 2001 a administrației publice locale republicată, primarul unei localități dispune de toate avantajele pentru a crea cadrul legal de asigurare a funcționării normale a tuturor utilităților publice, astfel încât nu doar că el este cel care trebuie să găsească permanent soluții pentru bunul mers al lucrurilor în municipiu, dar nu are nevoie de niciun fel de împuternicire din partea consilierilor. Posibil ca și aici să fie o tactică de manipulare sau de ce nu poate chiar neștiință.
Ce este curios că nici primarul, nici viceprimarul, consilierii sau altcineva din personalul Primăriei, nu au făcut sau nu au propus o analiză generală a întregii probleme de la Termourban, pentru a se găsi vinovații care au creat situația actuală extrem de neplăcută, jenantă, penibilă, situație care și ea este de fapt tot o formă de monopol asupra unui segment de populație. Noroc însă că pentru cei care dispun de bani există o soluție de a scăpa de un monopol : centrala termică de apartament.
Restanțierii la plata debitelor către Termourban ar trebui să facă eforturi și să încerce să achite datoriile pentru a se mai limpezi lucrurile, dar mai ales pentru a dispărea cercul vicios creat și problemele pe care le generează.
Laura Suzeanu
Lasă un răspuns