Medicamentele pentru cancer nu se mai vând în România! Programul electoral al PSD, program de exterminare pentru 1 milion de bolnavi
Medicamentele care fac parte din toate schemele de tratare a cancerelor părăsesc România.
Pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului producatorii a 11 dintre cele mai importante medicamente care tratează cancerele au anunțat că renunță la autorizația de punere pe piață din motive comerciale. Dovada e în imaginile de mai jos! (aici e link-ul)
Să le luam pe rând, ce tratează medicamentele acestea?
SUFENTANIL – calmant al durerilor destinat pacienților cu cancer în fază terminală
IRINOTECAN – cancer de colon, cancer pulmonar
EPIRUBICIN – cancer mamar
RHOMUSTIN – leucemii, cancer cerebral
CICLOFOSFAMIDA – leucemii, cancer ovarian, cancer testicular, cancer mamar, cancer pulmonar
NOGRON – tumori cerebrale
COLOXET/CAPECITABINA – cancer de colon, cancer rectal, cancer gastric, cancer de sân
CARBOPLATIN – cancer ovarian, cancer de plamâni
Scrie negru pe alb în notificările producătorilor că motivul pentru care renunță să mai aducă aceste medicamente în românia e motivul comercial. Guvernul PSD-ALDE a anunțat cu mândrie la începutul lunii că a scăzut prețul medicamentelor cu 35 la sută, așa cum a promis în campania electorală. In ciuda faptului că pacienții, medicii și producătorii au încercat din răsputeri să-i convingă pe liderii PSD (Ministerul Sănătății) că măsura e ucigașă, că noțiunea “medicamente și mai ieftine” va înseamna pentru pacientul român “fără medicamente”.
Medic oncolog: impactul va fi devastator
Măsura se dovedește ucigașă pentru bolnavii de cancer din România. O spun medicii oncologi și pacienții cu cancer. Doctorul Catalin Costovici, medic primar oncolog și Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer arată ce se va întâmpla în viitorul apropiat:
”Impactul va fi devastator pentru că toți pacienții cu cancer iau cel puțin unul dintre aceste medicamente. Tratamentele standard nu vor mai putea fi făcute pentru că medicamentele astea sunt standarul terapeutic oriunde în lumea asta, nu ai cu ce să le înlocuiești. Standarul înseamnă tratament testat care și-a dovedit eficiența. Epirubicina, Irinotecanul sunt de neînlocuit de 20 de ani”, declară doctorul Cătălin Costovici, medic primar oncolog.
”Mai este o listă de tratament al cancerelor de la copii care va fi notificată în scurtă vreme. Medicamentele care nu au înlocuitor vor duce la scheme de tratement încomplete și mai nou medicii nu vor să faca scheme de tratament încomplete pentru că pot fi acuzați de malpraxis.” declară Cezar Irimia, presedintele Asociație Pacienților cu Cancer.
Urmează retragerea medicamentelor pentru cancerele la copii
”Sunt citostatice uzale care nici nu sunt foarte scumpe și probabil că asta e motivul pentru care producatorii nu mai aduc așa ceva. Mi-ați spus de Epirubicin, păi medicamentul ăsta e prima linie de tratament în cancere mamare, gastrice. Irinotecanul e pentru cancerele de colon, pancreas, Romustinul pentru tumorile cerebrale. Unul dintre ele Sufentanyl este o medicație împotriva durerii pentru cei aflați din fază terminală. Irinotecanul, Ciclofosfamida, Capecitabina, Romustinul, noi le folosim de zeci de ani în tratarea cancerului cu succes, s-au demonetizat strict material din punct de vedere al valorii financiare și atunci producătorii nu le mai aduc fiindcă nu sunt rentabile după ce au mai tăiat 35% din prețul lor și așa mic.” completează medicul onclog Costovici.
”Medicamentele au fost retrase din cauza tăierii prețului cu 35%. Cine are bani, copii, relații să cumpere medicamentele din străinătate va supraviețui. Cine nu, adică marea majoritate, peste 85%, renunță la tratament, renunță la viață. Din cauza unor politici tembele, politica medicamentului în România a fost dezastruoasă pentru că a contat numai prețul și atunci s-a tot dus în jos până când am ajuns aici. Vinovat de ceea ce se întâmplă e Ministerul Sănătății! Numărul pacienților în tratament, nou depistați cu cancer sunt cam 110 mii de pacienți. Marea majoritate sunt în tratament cu scheme care cuprind aceste medicamente.” spune Cezar Irimia.
Producătorii au anunțat la jumătatea lunii martie că nu mai aduc medicamantele pentru tratarea cancerelor. Aici sunt doar anunțurile definitive de retragere din România a acestor medicamente. Dar dacă aveți curiozitatea să vă uitați peste liste veți găsi și alte medicamente care tratează cancerele unde notificarea e de “disconinuitatea temporară”. Medicamentele acestea se vor găsi în farmacii până se epuizează stocurile după care, producătorul nu mai aduce medicamentul. Va decide în funcție de ce mai hotărăsc politicienii dacă e rentabil sau nu să mai văndă în România aceste tratamente. Ministrul Sănătății știe în ce scenariu de groază au intrat pacienții de cancer în special, dar nu numai ei. Știe de aproape o lună de zile, de pe 13 martie!!!!
În urmă cu câteva zile, premierul Sorin Grindeanu a făcut declarații de presă din care aflăm sigur că bolnavii de cancer nu intră in prioritățile guvernului PSD-ALDE.
“Acest Guvern și eu personal ne asumăm să rezolvăm problema accesului la tratament al românilor, o dată pentru totdeauna. Nu vom merge să le aducem medicamente cu rucsacul și nici nu vom recurge mereu la soluția extremă a achizițiilor speciale. Dar pentru a reuși avem nevoie de ajutorul dumneavoastră, al industriei. Vrem să veniți alături de noi, să ne ascultăm reciproc și să găsim soluții. Să-i ascultăm pe medici și pe pacienți și să le înțelegem nevoile. Nu vom reuși decât dacă lucrăm împreună. Soluția fostului Guvern la problemele sănătății a fost să facă un site unde românii să se poată plânge de medicamentele sau vaccinurile care lipsesc, uitând să și rezolve problemele lor. Dacă asta este soluția la aceste probleme, să nu ne mirăm că suntem în această situație”
Conform estimărilor Alianţei Pacienţilor Cronici din România, realizate în lipsa unui registru naţional de cancer, în România trăiesc astăzi aproximativ 1 milion de bolnavi de cancer. Cancerul de plămâni este cel mai frecvent tip de cancer în România, urmat de cel colorectal, de sân, de prostată şi de col uterin.
Sursa:
paularusu.ro
Lasă un răspuns