Mistere neelucidate despre reabilitarea Turnului de Apă: Petre Țone să răspundă la nelămuririle legate de monumentul istoric
De zeci de săptămâni oltenițenii și cei care tranzitează orașul trec pe lângă Turnul de Apă din str. Argeșului și-l văd împodobit cu folii, ascuns de schele de lucru. Pe plăcuța așezată lângă monumentul istoric se observă scris ”Program Operațional pentru Pescuit 2007-2013, Beneficiar Consiliul Local al Municipiului Oltenița, Proiect-Reabilitarea Turnului de Apă Oltenița și transformarea lui în centru cultural de expoziții, Valoare nerambursabilă-419.998 lei, Termen de execuție Mai 2015”.
Parterul Turnului de Apă a adăpostit mai multe expoziții, pe timpul fostului director al Muzeului Civilizației Gumelnița, prof. Dr. Done Șerbănescu, locul avea o activitate: aceea de ”Muzeu de Artă”. Discuții vis a vis de o schimbare a fațadei impozantului Turn și transformarea lui într-un muzeu cu specific pescăresc s-au concretizat în perioada 2010-2011, prin participarea cu un proiect pentru obținerea de fonduri europene. Proiectul a fost câștigat, cofinanțarea în acest proiect fiind de 2%, contribuția Consiliului Local fiind așadar una infimă.
După alegerile din 2012, schimbându-se administrația locală, acest proiect eligibil împreună cu multe alte proiecte câștigate de fosta administrație oltenițeană și cu banii lăsați moștenire lui Țone și noului Consiliu Local, fie au stagnat, fie nu se știe destinația lor.
În valoarea celor 100.000 de euro, bani ce trebuiau folosiți la reabilitarea clădirii, era prevăzut tot ceea ce presupune schimbare și încadrare în condițiile proiectului. Primarul de atunci Costinel Milescu, în colaborare cu funcționarii Primăriei cărora le-a revenit sarcina de a colabora la acest proiect, au decis ca Turnul de Apă să devină un muzeu de pescuit, dată fiind poziția orașului la mal de fluviu. În același timp, un proiect european pe temă de pescuit era cel care întrunea condițiile pentru primirea de fonduri.
Potrivit regulilor ce însoțesc o reabilitare la monumente istorice, firmele care se angajează să lucreze pe aceste construcții trebuie să aibă autorizație în acest sens. Nu orice firmă are voie să lucreze la reabilitarea de monumente istorice. De asemenea, este nevoie de autorizație din partea Ministerului Cultelor.
Speța este destul de încurcată pentru că unii nu doresc să respecte niște reguli legale de administrație, să analizeze și ducă la capăt un proiect european primit mură-n gură.
Primarul Petre Țone ar trebui să informeze cetățenii dacă pentru reabilitarea Turnului de Apă s-a primit autorizație, dacă firma care face lucrările este acreditată pe domeniu, dar mai ales de ce s-a întârziat atât de mult cu punerea în practică a proiectului, pe tăblița montată lângă Turn termenul de execuție fiind luna Mai 2015, noi suntem la jumătatea lunii iulie iar Turnul de Apă este tot în stadiul de incertitudine și nefinisare.
Ca să nu mai amintim despre grosolănia cu care s-au montat geamuri termopan în locul celor vechi, procedură neacceptată la construcții vechi istorice.
Îl informăm pe primarul Țone, în cazul în care nu știe, că este obligat să informeze cetățenii cu absolut orice detaliu privind lucrări ce au în spate fonduri europene, este obligat să spună cum s-au cheltuit banii europeni, ce destinație iau acești bani cu orice cheltuială făcută și dacă depășind termenul de execuție nu se vor produce alte schimbări în derularea proiectului. Mai mult decât atât, potrivit gusturilor acestuia și pentru faptul că Petre Țone, așa cum reiese din modul cum administrează problemele în Primărie, nu prea ține cont de legi și reguli, acesta a transmis mai multor persoane că dorește să facă o cafenea la etajul I, hodoronc-tronc. Între timp nu s-a mai auzit nimic în acest sens, dar îi aducem la cunoștință faptul că, fiind vorba de un proiect european cu destinație de ”muzeu de pescuit”, trebuie să păstreze obligatoriu o zonă în acest scop, pentru care s-au dat niște bani nerambursabili.
One Response to Mistere neelucidate despre reabilitarea Turnului de Apă: Petre Țone să răspundă la nelămuririle legate de monumentul istoric