Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Mistere neelucidate despre reabilitarea Turnului de Apă: Petre Țone să răspundă la nelămuririle legate de monumentul istoric

De zeci de săptămâni oltenițenii și cei care tranzitează orașul trec pe lângă Turnul de Apă din str. Argeșului și-l văd împodobit cu folii, ascuns de schele de lucru. Pe plăcuța așezată lângă monumentul istoric se observă scris ”Program Operațional pentru Pescuit 2007-2013, Beneficiar Consiliul Local al Municipiului Oltenița, Proiect-Reabilitarea Turnului de Apă Oltenița și transformarea lui în centru cultural de expoziții, Valoare nerambursabilă-419.998 lei, Termen de execuție Mai 2015”.

DSC01936Parterul Turnului de Apă a adăpostit mai multe expoziții, pe timpul fostului director al Muzeului Civilizației Gumelnița, prof. Dr. Done Șerbănescu, locul avea o activitate: aceea de ”Muzeu de Artă”. Discuții vis a vis de o schimbare a fațadei impozantului Turn și transformarea lui într-un muzeu cu specific pescăresc s-au concretizat în perioada 2010-2011, prin participarea cu un proiect pentru obținerea de fonduri europene. Proiectul a fost câștigat, cofinanțarea în acest proiect fiind de 2%, contribuția Consiliului Local fiind așadar una infimă.
După alegerile din 2012, schimbându-se administrația locală, acest proiect eligibil împreună cu multe alte proiecte câștigate de fosta administrație oltenițeană și cu banii lăsați moștenire lui Țone și noului Consiliu Local, fie au stagnat, fie nu se știe destinația lor.
În valoarea celor 100.000 de euro, bani ce trebuiau folosiți la reabilitarea clădirii, era prevăzut tot ceea ce presupune schimbare și încadrare în condițiile proiectului. Primarul de atunci Costinel Milescu, în colaborare cu funcționarii Primăriei cărora le-a revenit sarcina de a colabora la acest proiect, au decis ca Turnul de Apă să devină un muzeu de pescuit, dată fiind poziția orașului la mal de fluviu. În același timp, un proiect european pe temă de pescuit era cel care întrunea condițiile pentru primirea de fonduri.
Potrivit regulilor ce însoțesc o reabilitare la monumente istorice, firmele care se angajează să lucreze pe aceste construcții trebuie să aibă autorizație în acest sens. Nu orice firmă are voie să lucreze la reabilitarea de monumente istorice. De asemenea, este nevoie de autorizație din partea Ministerului Cultelor.
Speța este destul de încurcată pentru că unii nu doresc să respecte niște reguli legale de administrație, să analizeze și ducă la capăt un proiect european primit mură-n gură.
Primarul Petre Țone ar trebui să informeze cetățenii dacă pentru reabilitarea Turnului de Apă s-a primit autorizație, dacă firma care face lucrările este acreditată pe domeniu, dar mai ales de ce s-a întârziat atât de mult cu punerea în practică a proiectului, pe tăblița montată lângă Turn termenul de execuție fiind luna Mai 2015, noi suntem la jumătatea lunii iulie iar Turnul de Apă este tot în stadiul de incertitudine și nefinisare.

Turnul de Apa

Ca să nu mai amintim despre grosolănia cu care s-au montat geamuri termopan în locul celor vechi, procedură neacceptată la construcții vechi istorice.
Îl informăm pe primarul Țone, în cazul în care nu știe, că este obligat să informeze cetățenii cu absolut orice detaliu privind lucrări ce au în spate fonduri europene, este obligat să spună cum s-au cheltuit banii europeni, ce destinație iau acești bani cu orice cheltuială făcută și dacă depășind termenul de execuție nu se vor produce alte schimbări în derularea proiectului. Mai mult decât atât, potrivit gusturilor acestuia și pentru faptul că Petre Țone, așa cum reiese din modul cum administrează problemele în Primărie, nu prea ține cont de legi și reguli, acesta a transmis mai multor persoane că dorește să facă o cafenea la etajul I, hodoronc-tronc. Între timp nu s-a mai auzit nimic în acest sens, dar îi aducem la cunoștință faptul că, fiind vorba de un proiect european cu destinație de ”muzeu de pescuit”, trebuie să păstreze obligatoriu o zonă în acest scop, pentru care s-au dat niște bani nerambursabili.

One Response to Mistere neelucidate despre reabilitarea Turnului de Apă: Petre Țone să răspundă la nelămuririle legate de monumentul istoric

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 − four =

+ 26 = 28

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – interregional sau inter-regional, nonvaloare sau non-valoare, …
Corespondenta la redactie