Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Mit sau realitate? Sfântul Ilie, Ilie Pălie și Foca

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc în fiecare an pe data de 20 iulie pe Sfântul Prooroc Ilie, responsabilul cu ploile însoțite de tunete și potrivit tradiției, ploile din luna iulie sunt cunoscute ca “ploile Sfântului Ilie”.
Tradiția românească îl identifică pe Sfântul Ilie cu responsabilul cu ploile în cer. Se spune că în această perioadă, Sf. Ilie iese des la plimbare, pe cer, într-un car de foc tras de doi sau patru cai albi, înaripaţi, cel care l-a ridicat la cer atunci când și-a terminat misiunea pe pământ. Acesta are în mână un bici de foc şi de acolo, de sus, trimite pe pământ tunete, fulgere şi trăsnete, vânt puternic şi ploi abundente, adesea însoţite de grindină. Ploile violente din această perioadă sunt considerate de popor ca o răzbunare a Sfântului Ilie pe diavoli, dar şi pe oamenii răi, păcătoşi şi necredincioşi.
Tradiția spune că diavolii se sperie de urgiile pornite din cer de Sf. Ilie și se ascund pe unde pot, iar pentru a-i prinde pe toţi, Ilie aruncă trăsnetele şi fulgerele lovesc în oameni, vite şi case, în pomi, în turlele bisericilor în care s-au ascuns diavolii şi chiar în corpul unor animale mici, câini sau pisici.

Din tradiția populară, cunoaștem faptul că n perioada 20-22 iulie se sărbătoresc, pe rând, Sfântul Ilie, Ilie Pălie și Foca. Astfel acestea se constituie în personajele mitologice principale ale acestor zile despre care se spune că aduc foc, arșiță și incendii.

Ilie Ilie Palie FocaDacă Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul apare în calendarul ortodox, despre Ilie Pălie și Foca calendarul ortodox nu scrie, dar oamenii continuă să-i sărbătorească. Cât este mit și cât este realitate?

20 iulie: Sfântul Ilie (Sântilie)

Din punct de vedere bisericesc, pe 20 iulie se sărbătorește “Sfântul Ilie” (popular, se spune Sântilie). E o sărbătoare mare, iar dacă cineva o încalcă, se zice că este pedepsit. Povestea și istoria Sfântului Ilie este tare interesantă. În credința populară se spune că Sfântul Ilie a fost un om de treabă, dar tare iute la mânie. Diavolul a profitat de această slăbiciune a sa și l-a făcut să-și omoare părinții. Atunci, Sfântul Ilie i-a cerut lui Dumnezeu să-i dăruiasca putere să lupte împotriva demonilor. Dumnezeu l-a iertat și l-a trecut în rândul sfinților. În acest fel, Sfântul Ilie primește de la Dumnezeu un car de foc cu care să umble prin cer și un bici de foc cu care fulgeră ca să-i omoare pe diavoli. Așa se face că atunci când fulgeră și tună, oamenii cred că Sfântul Ilie a mai omorât un diavol. Tunetul este zgomotul pe care îl face carul sfântului atunci când merge prin cer. Roțile carului au zimți și, mergând, sparg cerul și aduc ploaia. Uneori, Sfântul îi însărcinează pe slujbașii săi, Ilie Pălie și Foca, să îi mâne carul.

Ilie CaiiIlie Tesviteanul este o figură veterotestamentară importantă. „Cărţile de specialitate îl denumesc «profet evreu, adversar al cultului lui Baal, introdus de regele Ahab»; Ilie, «fiul lui Savac, din seminţia lui Aron».” Se pare că a trăit „cu aproape 900 de ani înainte de Hristos şi «a prorocit 25 de ani». I s-a spus Tesviteanul sau Tesbiteanul (în unele traduceri ale Bibliei e numit Tişbitul), deoarece era din Tesba (Tişbe), o mică localitate din Galaad, «ţinut aspru şi muntos dintre Iordan şi pustia Arabiei». În ebraică, numele lui Eliah înseamnă «Iahve este Dumnezeu».”
Una din minunile săvârşite de Ilie este tăierea apelor Iordanului în două, în prezenţa lui Elisei, ucenicul său. După acest episod, Ilie este ridicat la cer, într-un car de foc: „Atunci, Ilie şi-a luat mantaua, a făcut-o sul şi a lovit cu ea apele, care s-au despărţit într-o parte şi într-alta, şi au trecut amândoi pe uscat. […] Pe când mergeau ei vorbind, iată că un car de foc şi nişte cai de foc i-au despărţit pe unul de altul, şi Ilie s-a înălţat la cer într-un vârtej de vânt” (2 Împăraţi, 2: 8, 11).
Sfântul este pomenit şi în Noul Testament. Apare în scena Schimbării la Faţă a lui Iisus, alături de Moise, pe muntele Tabor.

21 iulie: Ilie Pălie

Despre Ilie Pălie se spune că ar fi fost vizitiul lui Sântilie. În popor există superstiția că toți cei ce lucrează de Sf. Ilie sunt „păliți” imediat, chiar a doua zi, de unde și vine numele de Ilie Palie pentru ziua de 21 iulie. Adică, Ilie te pălește. Biserica însă nu face nici o referire la această sărbătoare, nu este nici un fel de Ilie Pălie. Pare să fie o zi obișnuită. În calendarul bisericesc apar doar “Sfântul Proroc Iezechiel; Cuvioșii Rafael și Partenie de la Agapia – Ap. Romani VI, 18-23 Ev. Matei VIII, 5-13 Ioan XVII, 1-13 glas 3, voscr. 4”.
“Se zice că Pălie naște focul, iar Foca, ce cade a doua zi, ar sufla în acel foc și l-ar mări.” (T. Pamfile)
Pălie „e mai mult o rimă la Ilie decât o figură autentică” spune Eugen Lungu.

22 / 23 iulie: Foca
Urmeaza 22 și 23 iulie. În general, lumea amintește de Foca pe 22 iulie. Însă, în calendarul bisericesc, pe 22 iulie apare “Sfânta Maria Magdalena”, abia pe 23 iulie apare “Aducerea moaștelor Sfântului Foca”. Se pare ca exista Sf. Foca, însă lucrurile sunt înțelese diferit. Lumea ține această sărbătoare pentru a se apăra de foc, dar Sf. Foca este ocrotitorul celor care navighează pe ape. Există, totuși, o legătură: atunci când se aprinde ceva și apare un foc, pentru a fi stins este necesară apa.
În realitate, Sfântul Mucenic Foca a fost episcop de Sinope, ale cărui moaște au fost aduse la Constantinopol în ziua de 23 iulie, anul 403. Deaorece la români “phoque” era o divinitate ce trăia în adâncurile mării, sfântul martir din vremea împăratului Traian a fost învestit ca patron al corăbierilor.
“Provoacă incendii și arsuri pe corp dacă nu i se prăznuiește ziua.” (I. Ghinoiu) “Pe Foca îl sărbătoresc cu deosebire muierile. Nicidecum nu-i iertat a face pâine în cuptor, căci sau arde casa, sau curge sânge din pâine.” (I. Pop-Reteganul)
“Mai înainte, Foca era un sfânt creștinesc, dar de când la ziua lui au ars șapte sate, îl țin și păgânii.” (T. Pamfile).
În aceste zile, oamenii nu au avut voie să folosească cuptorul, nu au lucrat pământul în a doua parte a zilei, nu au mers la fân. În schimb, au dăruit apă, faguri de miere și fructe călătorilor. Pentru oamenii de la sate nu a fost deloc ușor să respecte toate aceste cutume. E vremea când se muncește de la răsăritul până la apusul soarelui: se merge la seceriș, se scoate ceapa și usturoiul din straturi ca să nu încolțească, se pregătesc podurile și hambarele pentru a depozita recoltele, se seamănă pentru a doua oară varza și spanacul, se sapă viile și se curață buruienile, ca să nu se strice strugurii… Apoi viața intraî din nou în făgașul ei…cel vechi.
În calendarul bizantin şi în cel apusean, Sf. Foca e considerat patronul corăbierilor, deoarece „fusese episcop în unul din porturile Mării Negre”. Eugen Lungu precizează că hagiografii ar fi făcut un singur sfânt din trei: Foca din Antiohia; Foca, episcop la Sinope, şi Foca grădinarul. Ultimul dintre ei „trăia din grădinărit, prisosul de zarzavaturi împărţindu-l altora”. Era creştin, drept care autorităţile păgâne îl prigonesc, trimiţând soldaţi să îl ucidă. Foca îi găzduieşte pe aceştia, peste noapte îşi sapă propria groapă iar a doua zi, devoalându-şi identitatea, este ucis de militari şi îngropat în mormântul făcut în ajun. Moartea lui martirică îl transformă în Sfânt Mucenic.
Sursa:
botosaninecenzurat.ro
bunatate.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × 5 =

− 7 = 3

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie