Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Noi nu ne vedem niciodată aşa cum ne văd alţii.

Noi nu ne vedem niciodată aşa cum ne văd alţii.

Știi, există un mod corect dar și unul greșit de a face totul.

Ei bine, dacă a fost suficient de proastă ca să se căsătorească cu tine, va crede orice.

Un knick-knack este un lucru care se așează întotdeauna în vârful unor fleacuri. (Un bibelou se așează mereu pe raftul de sus.)

Acesta este o altă mizerie în care m-ai băgat.

Dacă trebuie să faci un zgomot, fă-l în linişte.

Nu ştiu multe, dar ştiu câte puţin despre o mulţime de lucruri.

Nu-mi place să văd oameni mari stând la pândă peste tot, în jur.

Ai început deja să-ţi foloseşti creierul. Asta păţeşti dacă te asociezi cu mine.

Un geniu al comediei este cel al cărui talent a adus bucurie pentru toată lumea.

Oliver Hardy

S-a născut în Georgia, mai precis la Harlem, cu numele de Norvell Hardy. Tatăl său, un veteran al Războiului din 1862, în regimentul al 16-lea georgian, era colector de taxe pentru statul Columbia. Mama sa avea rădăcini americane și scoțiene. S-au căsătorit pe 12 martie 1890. Mama sa era la al doilea mariaj, iar tatăl său la al treilea. Înaintea de naștearea lui Norvell, familia sa s-a mutat la Madison, pentru că mama sa deținea o casă la Harlem. Tatăl său a decedat la nici un an după naștearea sa. Mama sa și cei patru frați ai săi au rămas singuri, iar ei spun despre marele comic faptul că era dificil atunci când era mic.
Norvell Hardy, cunoscut mai ales sub numele Oliver Hardy (sau Bran), a fost un actor și regizor, devenit celebru în cuplul de comici Stan și Bran. S-a născut la 18 ianuarie 1892, în Harlem, Georgia, SUA.

A urmat Academia Militară din Milledgeville. La vârsta de 13 ani a urmat cursurile Young Harris College, în nordul Georgiei. Pentru că nu era deloc interesat să își continue studiile, era pasionat de teatru și muzică. S-a înscris deci într-o trupă de teatru și mai târziu a fugit de la școală și s-a alăturat unei trupe de muzică. Pentru că mama sa a recunoscut realul său talent muzical și l-a trimis la Școala de Muzică unde s-a pregătit cu Adolf Dahm-Petersen. În timpul acestor cursuri, a absentat de mai multe ori pentru a cânta la Alcazar Theater pentru o anumită sumă de bani. Mai târziu a hotărât să se întoarcă la Milledgeville. Și-a dat seama că trebuie să fie pe propriile picioare și a început să se promoveze sub numele de “Oliver Norvell Hardy”, numele de Oliver fiind adăugat ca un tribut pentru tatăl său. În 1910 a apărut drept Oliver N. Hardy, iar în toate actele oficiale a semnat Oliver Hardy.

A debutat în lumea artistică în spectacole caracteristice Sudului, prezentate pe vase fluviale. Prima apariție pe scenă a avut-o la vârsta de opt ani, când a colaborat cu formația de muzică „Coburn’s Minstrels”. A continuat să cultive vocea sa plăcută, înscriindu-se la Conservatorul din Atlanta. A urmat liceul „Young Harris” (din 1905) și Universitatea de Stat din Georgia (din 1912), potrivit www.cinemagia ro și www.oliverhardy.com. Sora lui, Elisabeth, a fost cea care l-a convins că nu are o fire potrivită pentru o carieră juridică, asupra căreia se hotărâse, și că ar fi un comediant de succes. S-a angajat la Electric Theater, unde a continuat să cânte și, în paralel, a devenit membru al grupului „20th Century Four”.

În 1913, s-a mutat în Florida, unde a jucat în piese mărunte și și-a luat numele de „Babe”. În urma unui conflict cu o companie cinematografică de aici, a plecat în Australia. Reîntors în SUA, după câțiva ani, a avut numeroase slujbe ca actor și interpret. S-a angajat la Casa producătoare „Pathé” și a devenit foarte popular în serialul ”Wallingford”.
Între anii 1918 și 1925 a lucrat la „Vitagraph” ca actor dar și ca regizor de scurtmetraje — interpretate de Larry Semon.
În 1921, angajat fiind la „Hal Roach”, l-a cunoscut pe Stan Laurel și au format celebrul cuplu. Turnarea filmului „Duck Soup”, în 1927, cu Oliver Hardy și Stan Laurel în roluri principale, a reprezentat pentru regizorii Hal Roach și Leo McCarey revelația echipei ce avea să cucerească

Comicii și James Parrott

imediat inimile publicului.
În 1929 comicii aveau deja un „palmares” de 13 filme.
Personajul lui Bran era conceput după legea complementarității în raport cu Stan cel slab, docil, prostănac, țapul ispășitor al inițiativelor dezastruoase ale partenerului său. Bran a fost „mintea limpede” a perechii cinematografice, iar aventurile lor comice, de o extremă simplitate, sunt de fapt o înlănțuire de gaguri catastrofice, în care cuvintele contează mai puțin, hazul derivând în principal din situațiile imposibile în care intră cei doi. Fraza legendară „This is another nice mess you’ve gotten me into! (Asta e o altă încurcătură în care m-ai băgat)” simbolizează relația celor două personaje care devin, din cei mai buni prieteni, niște nesuferiți care se șicanează tot timpul. Hardy și Laurel nu puteau realiza individual ceea ce au făcut împreună, așa cum menționează www.cinemagia.ro.Oliver Hardy a apărut în peste 400 de filme, dintre care, în peste 100, alături de partenerul său Stan Laurel. Printre reușitele lor se numără: 1927 — „Supa de rață”; 1929 — „O zi ideală”, „Stan și Bran vânzători de brazi”, „Dublă năzbâtie”, „Sos comic”; 1930 — „Dragoste de țigan”; 1931 — „Stan și Bran escroci”; 1932 — „Cutia cu muzică”, „Spitalul districtual”; 1933 — „Patrula de noapte”, „Fra Diavolo”, „Persoane ocupate”; 1934 — „Pa și la revedere!”; „Stan și Bran în Țara minunilor”; 1935 — „Dinte pentru dinte”, „Stan și Bran țigani”; 1936 — „Stan și Bran gemeni”; 1937 — „Stan și Bran și testamentul”; 1939 — „Stan și Bran aviatori”; 1940 — „Stan și Bran studenți la Oxford”; 1942 — „Stan și Bran scamatori”; 1943 — „Maeștrii de dans”; 1945 — „Stan și Bran toreadori”; 1952 — „Utopia”.
În timpul filmărilor Hardy, pasionat de golf, obișnuia să instaleze un miniteren de golf lângă platourile de filmare, unde se retrăgea în fiecare pauză. Stan glumea, într-un interviu, pe seama acestei pasiuni, spunând că golful este singurul „obicei prost” pe care prietenul său îl are.Cei doi comici au avut două apariții de televiziune live: în 1953, în timpul show-lui „Face the Music” la televiziunea BBC; în 1954, la NBC This Is Your Life. De asemenea, au apărut într-un insert filmat pentru emisiunea BBC-TV This Is Hall Muzica în 1955, apariția lor publică finală împreună.


În 1951, pe când filma pentru „Utopia” lui Hardy i s-au agravat problemele cu greutatea. Complexat că era prea gras, în 1956 a ținut o dietă drastică și prelungită ce avea să îi aducă moartea. În ciuda zvonurilor, nu obezitatea a provocat moartea sa ci dieta prelungită, care i-a slăbit organismul.


Hardy a suferit mai multe operații. apoi un prim atac cerebral la 12 septembrie 1956, în urma

Statuia lui Laurel și Hardy din Ulverston, Cumbria, Anglia

căruia a ramas paralizat la pat şi în imposibilitatea de a mai vorbi. La 14 septembrie 1956, a intrat în comă, din care nu și-a mai revenit. Un an mai târziu, s-a stins din viata, în urma unui alt atac cerebral, produs pe 7 August 1957. După ce ani de-a rândul și-a făcut spectatorii să râdă interpretul lui Bran, Oliver Hardy a murit în California la vârsta de 65 de ani.
Actorul a fost căsătorit de trei ori, însă nu a avut niciun moştenitor. Prima oară s-a însurat în 1913 cu Madelyn Saloshin, de care a divorţat în 1921. În același an, se însoară cu actriţa Myrtle Reeves de care se desparte în 1937. Cea de-a treia soţie a fost Virginia Lucille Jones cu care s-a însurat în 1940 şi cu care a conviețuit până în 1957, anul morții sale. Ca o curiozitate, a apărut în peste 400 de filme. În 1951, pe cand filma pentru “Utopia”, avea probleme grave cu greutatea, îngrăşându-se brusc. Se spune că mânca des la restaurant şi, când o făcea, îi plăcea să comande o friptură imensă, cu cartofi prăjiţi în untură, cu o salată mare şi o oală de cafea.
Pentru inovațiile aduse lumii cinematografice ca pionieri ai comediei, filmografia celor doi a fost premiată, post-mortem, în 1960, cu Oscar. În fiecare an, în luna octombrie, în Harlem, orașul natal al celui ce a fost Bran, are loc Festivalul „Oliver Hardy”.


Surse:
autori.citatepedia.ro
azquotes.com
ro.wikipedia.org
radioromaniacultural.ro
click.ro
youtube.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seventeen − 1 =

− 3 = 3

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – interregional sau inter-regional, nonvaloare sau non-valoare, …
Corespondenta la redactie