Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Substantivul DEFILEU și pluralul lui: DEFILEIE, DEFILEE sau DEFILEURI?

Potrivit DEX (Dicționarul Explicativ al limbii române), substantivul defileu este explicat ca fiind o vale transversală îngustă, adâncă și lungă, cu versanți abrupți, săpată de o apă curgătoare în regiunile muntoase.
Substantivul a fost împrumutat din limba franceză: défilé.

Substantivele neutre din limba română care se termină la nominativ singular în diftongul -eu, se împart în trei categorii, din punctul de vedere al formelor de plural:

 • substantive vechi, care formează pluralul nearticulat în -ie: heleşteu – heleşteie, curcubeu – curcubeie, jujeu – jujeie, zmeu – zmeie etc.
 • substantive împrumutate din alte limbi, care fac pluralul în -e, în loc de –ieliceu- licee, muzeu- muzee, etc.
 • substantive împrumutate, care fac pluralul în –uridefileu – defileuri, careu – careuri.

Astfel, forma corectă de plural a substantivului defileu este defileuri iar articulat se spune și scrie defileurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty + seven =

14 + = 24

Editorial
 • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

 • Pastila de gramatică

  Pastila de gramatică

  Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie