Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

O campanie electorală diferită cu strategii mai vechi sau mai noi

Redacția

Faţă de alegerile locale precedente, cele de pe 5 iunie prezintă o noutate esenţială: preşedinţii de consilii judeţene nu vor mai fi aleşi direct, ci prin votul consilierilor judeţeni, aleşi, la rândul lor, pe listă de partid. Dincolo de avantajul major pe care-l conferă partidelor mari, modificarea mai are un efect: rămân în centrul atenţiei doar candidaţii la funcţia de primar.

De ElectoraleCampania oficială, reglementată de lege, a debutat ieri, 6 mai. Cea neoficială se simte de ceva timp cu bannere mari sau cutii din carton dreptunghiulare, ori chiar corespondenţa din cutia poştală. Petre Țone este pasionatul de scrisori poștale cu realizările sale.
Ne-am obișnuit și chiar săturat de laude fără măsură îmbrăcate în hârtii colorate, fie în presa comandată, fie în scrisori poștale cu lozinci ce le-au depășit pe cele gen ”Dragă vecine…”
De partea cealaltă, auzim angajamente de genul “Vreau să continui asta…sau asta…să duc la capăt proiectele pentru oraș…etc!”. Astfel de angajamente se aud nu doar de la primari ce au avut doar un mandat de 4 ani, dar și de la cei care sunt de peste 16 ani în același fotoliu. Proiectele sunt veșnic de terminat…
Va fi o campanie să-i spunem mai altfel, în special datorită faptului că s-a interzis circul cu găleți, umbrele electorale, cu pachete (asta nu înseamnă că nu se vor da și pe sub mână, pe ascuns, cunoaștem dibăcia și lipsa de educație a multora dintre candidați sau primari).
Vom asista la proiecte fantasmagorice doar pentru a câștiga electorat și a induce oamenii în eroare. Și erori vor fi, oltenițenii spre exemplu numărându-se printre cetățenii români unde cei 8 primari vor năuci electoratul, în așa fel încât multi dintre ei nu vor ști cu cine să voteze pe 5 iunie. La urma urmei, promisiunile nu costă, iar până la un eventual moment al decontului în faţa alegătorilor, multe se pot întâmpla.
În această perioadă, candidaţii la primărie, fie că vorbim de primari ce vor continuarea mandatului, fie că vorbim de figuri noi, vor fi foarte atenţi cu cetăţenii, mai atenţi ca niciodată, sau mai degrabă îşi vor aduce aminte de alegători, îi vor bombarda cu tot felul de vorbe, pliante, alte materiale electorale, cu manifestări mai mult sau mai puţin câmpeneşti, atenţii diferite, foarte puţini vor fi cinstiţi, onorabili, cu gânduri curate, cu bune intenții.
Alegerile locale din 5 iunie ar trebui să fie primele alegeri libere de corupţi și de corupție. Este primul scrutin organizat după ce zeci de mii de oameni au strigat în stradă, în noiembrie 2015, “Corupţia ucide!” Cu toate acestea, nu puţine sunt cazurile în care politicieni urmăriţi penal sau chiar condamnaţi pentru corupţie şi-au depus candidatura pentru un nou mandat de primar, condițiile de integritate fiind doar niște abureli. Cât despre sesizările făcute la DNA privind diverse probleme de care s-au făcut vinovați primarii în funcții, foarte puține răspunsuri. Un exemplu este plângerea formulată de jurnalista Laura Suzeanu către DNA privind atitudinea agresivă a lui Petre Țone față de aceasta, punându-se astfel în pericol libertatea cuvântului, libertatea presei prin abuz în serviciu, încălcarea unor legi și a Constituției cu privire la libertatea presei. DNA a dat competență pentru cercetare Parchetului Oltenița. Până în prezent nu se știe ce se întâmplă cu dosarul, Laura Suzeanu nu a primit niciun răspuns despre demersul ei.
Pentru păstrarea aparenţelor, unii s-au transformat în independenţi. În dese situații aceştia revin la partidul de unde s-au desprins după alegeri, cu forțe proaspete, dacă bineînțeles vor câștiga.
O altă realitate este cea a relaţiilor transpartinice, evidentă în teritoriu. Primarul de la un partid şi preşedintele de consiliu judeţean de la alt partid colaborează foarte bine atunci când este vorba de încheierea unor contracte reciproc avantajoase. De asemenea, există relații excelente între primar și alți șefi de instituții publice, cu care se rezolvă pe ascuns diverse probleme, împreună făcând jocuri politice cu rezultate financiare impresionante, iar în aparență arătând ranchiună sau indiferență. În campanie se ascut adversităţile politice, dar asta doar de fațadă. La Oltenița se știe foarte bine că trei dintre candidați sunt aruncați în față de ”șeful”, pentru a fura din voturile celorlalți, lăsându-i acestuia cale liberă pentru a câștiga alt mandat.

Faina UleiSe aranjează cumetrii, șmenuri, contracte, lucrări, dar în aparență candidații Frăției se fac că nu știu nimic, că fiecare este pe cont propriu, că se vor și lua de gulere în campanie, ori se vor dezbrăca de caracter.
Ne așteaptă o campanie fulminantă, mai ales că unii dintre ei se anunță extrem de zgomotoși și agresivi, alții vor jura în față că nu vor ataca pe nimeni, iar în spate deja prin oamenii lor, bine plătiți sau cărora li se fac promisiuni bănești, împrăștie noroaie, minciuni, bârfe ce fac deliciul unora la fel de needucați ori de aceeași factură. Unii se vor juca cu creierele oltenițenilor slabi, cei ce vor lupta să impresioneze cu baloane de săpun, aruncate ca mingi de baseball. De aceea este nevoie ca alegătorii să aibă foarte multă atenţie, fler, spirit de selecţie, abilitate în discernământ. Atenție pe cine votați, fiindcă de votul vostru depinde viitorul orașului, al nostru, al tuturor și nu vorbim de o lună sau două, ci de 4 ani de mandat.

 Candidații pentru Primăria Oltenița la Alegerile Locale 2016:

 1. Onofrei Costel Cristinel – ALDE
 2. Căprarul Cristian – PNL
 3. Cercel Florian – Independent
 4. Petre Leonard Florin – MP
 5. Filimon Mihai – PSRO
 6. Țone Petre – PSD
 7. Moldoveanu Sile – Partidul Verde
 8. Bîra Aurel – UNPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 − three =

− 6 = 2

Editorial
 • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

Corespondenta la redactie