Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Olimpism internațional în Grecia: Profesoara Cristiana Drăgan vorbește lumii despre promovarea olimpismului în România

Elisabeta Genoa

De curând s-au încheiat Sesiunile Academiei Olimpice Internaționale. Reprezentanți pentru România au fost profesor Cristiana Drăgan (Oltenița) și prof. Gabriel Marconi (Arad).
Lucrările sesiunilor s-au desfășurat pe perioada 08-13 mai 2017, ocazie care a oferit reprezentanților României să promoveze valorile olimpismului românesc prin cel internațional.

Academia Olimpică Română dorește educarea tinerei generații și a celor viitoare în spiritul olimpismului: educație, cultură, moralitate în spiritul mișcării. ”În cadrul sesiunilor s-au discutat teme variate ca egalitatea șanselor între femei și bărbați, buna guvernare a sportului, toate subiectele având ca unic scop promovarea valorilor olimpice. S-a pus accent pe voluntariat și promovarea tinerilor în activități diverse. Am lucrat în echipe, workshopuri. A fost o experiență extraordinară din toate punctele de vedere. Am vizitat Stadionul Olimpic din Atena, acolo unde s-au desfășurat Jocurile Olimpice din 2004. Este ceva inedit, tot ceea ce înseamnă ”aleea olimpicilor” îți creează un sentiment înălțător. Promovarea sportului, a olimpismului, este vie și perpetuă. Am mai vizitat situl arheologic renumit dar și Muzeul de Arheologie și al Sportului din Olympia.” declară reprezentantul României la Olympia, prof. Cristiana Drăgan.
Aceasta ne vorbește despre Grecia la modul superlativ, date fiind rădăcinile romanticei țări cu vechile jocuri. ”Primele jocuri din Grecia au fost organizate cu aproximativ 3500 de ani în urmă. Deși au o vechime foarte mare, către sfârșitul secolului al VI-lea înainte de Christos, patru jocuri, cunoscute ca fiind clasice, au căpătat cea mai mare importanță. Dintre acestea, Jocurile Olimpice au devenit cele mai aplaudate și prin urmare cunscute, în Grecia Antică. Inițiatorul lor a fost, potrivit legendei, eroul grec Herakles, cel mai vestit dintre eroii Elladei. Pasiunea grecilor pentru întrecerile atletice este moștenită din epoca minoică. Data tradițională a organizării primelor Jocuri Olimpice este 776  înainte de Chr. Ele erau organizate, din patru în patru ani, la Olympia, în regiunea Elis, pe o pistă de 32 de metri lungime. Premiile constau în provizii, acest lucru ținând de simplitatea grecilor. Campionii primeau cununi împletite din ramurile unui maslin alb-argintiu numit Kallistephanos (cel cu coroana frumoasă). Cel mai important merit al Jocurilor Olimpice antice este acela că au creat mediul spiritual prin care grecii au conștientizat că, deși trăiesc separați din punct de vedere politic, ei alcătuiesc un singur popor, în raport cu vecinii lor barbari. Asemena poeților din Grecia Antică, aș spune că Docendo discimus. (Învățând pe alții, învățăm și noi), vorbele marelui Seneca. Am căutat să împletim frumosul cu utilul și ceea ce este de apreciat la astfel de întâlniri constituie esența: oamenii minunați care respiră prin toți porii lor Olimpismul. Avem de oferit și învățat copiii mai ales că fair-playul este o atitudine nobilă și chiar eu personal îi sfătuiesc să se ”înarmeze” cu această stare, pe lângă ambiții, optimism, curaj, educație, bun simț, înțelegere față de cei din jur, fiindcă ne-am săturat de mediocritățile din alte domenii, unul dintre ele fiind politica.” mai spune profesoara Drăgan.

Tema prezentată de Cristiana Drăgan în cadrul întâlnirii internaționale a fost ”Tendințe și metode europene de promovare a mișcării olimpismului în România”. Faptul că aceste tendințe de promovare a mișcării olimpismului în România au format ideea principală a participării la sesiunile din Grecia, reprezintă o davadă de interes metodic, educativ-pedagogic al participanților, România numărându-se printre cele 60 de țări prezente la întâlnire. 

A 14-a sesiune a directorilor de academii olimpice de la Olympia (Grecia) deschide un nou capitol pentru protejarea sportului românesc și a sportivilor români.

 

Academia Olimpică Română (A.O.R.) este o instituție a Comitetului Olimpic și Sportiv Român (C.O.S.R.), fără personalitate juridică, organizată în conformitate cu principiile Chartei Olimpice, statutului C.O.S.R. și statutului propriu. A.O.R. are emblemă proprie, înregistrată oficial.
Academia Olimpică Română (A.O.R.) a fost constituită la data de 21 martie 1991, în baza hotărârii Adunării Generale a Comitetului Olimpic Român (C.O.R.). Membrii fondatori ai A.O.R.: Lia Manoliu, Emil Ghibu, Dr. Ioan Drăgan, Ion Matei, Dan Popper, Aurica Stoian, Corneliu Florescu, Ioan Kunst Ghermănescu, Dumitru Alexandrescu, Alexandru Mogoș, Alexandru Lăzărescu, Ioan Todan, Nicu Alexe, Teodor Roibu, Traian Tomescu, Victor Bănciulescu, Mircea Lovin, Nicolae Mărășescu, Octavian Vintilă, Cristian Țopescu, Anghel Vrabie, Aurel Encuțescu, Aurel Predescu, Elena Frâncu, Elena Firea, Cornel Oțelea, Alexandru Mironov, Mihaela Peneș, Vanghelie Chiose, Ioan Mureșan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 3 =

3 + 1 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect? Rata de promovabilitate sau rata de promovare? Recentul …
Corespondenta la redactie