Oltenița în silenzio stampa: Cum se ”bate apa-n piuă”, când ”năravul din fire n-are lecuire”
Redacția
Întoarcerea la 360 de grade a vremii după temperaturile ridicate de săptămâna trecută, a lăsat urme și la Oltenița. Administrația locală nu este pregătită pentru situații extreme, create de natură. Am putut observa de câte ori a nins abundent, iar stratul de zăpadă a ajuns la peste jumătate de metru, ninsori însoțite de viscole. Începând de duminică, 18 martie, poleiul s-a amestecat cu ninsoarea, cel mai greu fiindu-le, ca de obicei, conducătorilor auto. Pe undeva, primarul Țone are noroc, căci anul acesta iarna a fost una blândă, exceptând căderile de zăpadă de la sfârșitul lunii februarie. Dar și atunci drumurile, șoselele s-au luminat datorită încălzirii vremii și mai puțin intervenției administrației locale. Contribuția utilajelor este una insignifiantă, iar când asta are loc, se face de ochii lumii și discreționar, așa cum este de altfel politica PSD.
Marți, 20 martie, după fenomenul înghețării picăturilor de burniță căzute peste oraș, a nins, au scăzut temperaturile, după care au mai crescut puțin. Marți, nu s-a văzut niciun utilaj pe străzi, în cea mai mare parte a orașului. În special, cartierele mărginașe ale orașului sunt ieșite din calculul de orice fel al administrației locale: foarte puțin sau deloc deszăpezire, topirea făcându-se natural cu soarele aferent, praf plus alte gunoaie nemăturate pe spațiul public atunci când se mai mătură prin centrul orașului, fără instalații, beculețe sau ornamente de sărbători, toate fiind aranjate în centrul Olteniței. Concluzie: totul se petrece în centru când se petrece, de parcă celalalte zone nu fac parte din oraș la deszăpezire, curățenie, împodobit de sărbători. De parcă cetățenii din aceste zone nu plătesc taxe și impozite. În schimb, poliția locală caută chichițe și se deplasează frecvent în zonele mărginașe, doar doar or mai pica niște amenzi la buget.
Redăm mai jos câteva imagini, surprinse de colegii noștri în exercițiul funcțiunii a ceea ce mișcă prin oraș.
Marți, 20 martie, un cetățean dinamic a luat inițiativa curățării unui spațiu din carosabilul de pe Str. Nicolae Bălcescu. Obosit și sictirit de măsurile neluate, acesta s-a apucat să curețe singur zăpada depusă pe stradă, între timp curățând și zăpada căzută pe trotuar.
Alte imagini au surprins ”vrednicia” celor de la ajutor social care, în ritmuri alene, de cântec de leagăn, curățau cu lopețile astăzi părți din margini de drum pentru plugul și tractorul primăriei, și acestea la fel de ”vioaie” ca ei.:
Întrebați de ce nu curăță și străzile mărginașe, zonele unde sunt bătrâni neajutorați, singuri, care nu pot da zăpada și se deplasează greu, una dintre beneficiarele legii ne-a declarat că nu e după ei. Dar după cine, domnule primar Țone? V-ar plăcea ca locuitorii de aici să se revolte și să nu mai plătească taxe și impozite, până când nu se numără și zonele unde locuiesc ei printre cele favorizate?
Fotografia cu butelia este făcută în timpul zăpezilor din februarie a.c. și arată viața extrem de ”confortabilă”, ”ușoară”, a unor oltenițeni, stil care îi face pe occidentali să ne invidieze pentru felul rural de a trăi într-un oraș, pentru încă modul tradițional de a supraviețui și evolua într-o originală involuție. Perestroika!
Ca exemplu actual, strada Mihai Bravu, în zona fostului complex, era plină astăzi de dimineață de zăpadă, zona fiind considerată una centrală.
Vreți ca împreună să administrăm orașul ăsta, aleșilor locali? De acord, dați-ne nouă fotoliul de primar, și vă vom demonstra că se poate și altfel…”În țara orbilor, chiorul este împărat”.