Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Oltenițenii se plâng de invazia omizilor. Cum scăpați de insectele dăunătoare

Redacția

Oltenițenii se plâng de prezența omizilor în grădinile lor sau în livezi. Oamenii spun că, deși au făcut tratamentele de primăvară, în ultimele zile se confruntă cu o invazie devastatoare de omizi. Unii au fost chiar nevoiți să taie copacii afectați din grădini.


După căpuşe şi ţânţari, Oltenița se confruntă cu alt dăunător, răspândit în pomii fructiferi saua arbuști dar și în spaţiile verzi ale oraşului.
De regulă, invazia omizilor are loc în perioada mai- iunie, fie pe fondul unei canicule prelungite, marcată de ploi abundente, fie din lipsa unei dezinsecții obligatorii pe care să o facă orice primărie.
Omizile sunt insecte erbivore, care se hranesc intensiv și distrug, atât pomii cât și legumele și florile, producând pagube mari. Într-un oraș normal dintr-o țară normală, Direcția Agricolă, în acest caz a județului Călărași, trebuie să trimită buletine de avertizare administrației locale privind aspectele apariției acestor dăunători, pe timp de vară.
Până se hotărăște Primăria Oltenița să facă dezinsecție, este bine ca fiecare gospodar să se îngrjească de propria grădină. Inginerii agricoli declară pentru oltenitainfo.ro că sunt specii de omizi, cum este cea păroasă, care astacă și vița de vie, în afara pomilor fructiferi, a arțarilor, salcâmului, salciei sau dudului. Atacurile masive pot distruge arbuști sau arbori în întregime, periclitând total rodul acestora. În livezile familiale sau pe suprafețe  mici, se recomandă extirparea din coroană și arderea cuiburilor de îndată ce sunt depistate, această metodă bio fiind una ecologică și eficace.

Insecticidele și metoda colectării manuale
Combaterea chimică este o alegere de preferat în situații extreme sau pe spații întinse.
Se pulverizează cu o pompă de joasă presiune insecticide gen Aqua K-Othrine EW 20, K-Othrine WG 250, Blattanex Delta SC sau Decis Mega EW 50, în funcție de suprafața pe care trebuie s-o tratezi. Este indicat să se consulte un specialist la alegerea substanței împotriva omizilor.
Mai exista și metoda colectării manuale a omizilor , considerată cea mai sigură metodă prin care grădinarii pot scăpa de miriapozi. Mâinile trebuie protejate cu mănuși, după care se adună într-o găleată uzată iar la final li se aplică o soluție pe bază de săpun de casă răzuit și apă. O metodă bio de îndepărtare a omizilor este alcătuirea unui amestec de usturoi, ardei iute și apă cu care se stropește sau cu ceai din pelin, tutun, hrean sau rubarbăr. Tehnicienii care preferă metodele bio spun că dacă omizile se stropesc astfel, mai ales cu ceaiurile amintite, există mari șanse de a stopa invazia și chiar de a scăpa definitiv de insectele păroase.

Rețetele pentru soluția ceai

1. Ceaiul de rubarbar: 0,5 Kg de frunze se lasă timp de 24 ore în 7 litri de apă. Se strecoară și se stropește. Se aplică contra omozillor, dar și afidelor, musculițelor albe, acarienilor și altor dăunători.

2. Ceai de tutun – se pune o cană de tutun în aproximativ 4 litri de apă și se lasă să stea 24 ore. Soluția trebuie să aibă culoarea ușor maronie (ca un ceai). Dacă este prea închisă se mai adaugă apă. Se aplică îîmpotriva omizilor, dar și afidelor, fungus gnats, păduchilor ce atacă rădăcinile, contra viermilor din pământ etc. Nu se stropesc roșiile, ardeii, vinetele, cartofii, petuniile (Solanaceae) cu această soluție fiindcă le poate distruge. Atenție : Este mortală pentru om.

3. Spray de usturoi – se amestecă 2-3 căpățâni de usturoi pisat cu 1 lingură de boia iute sau ardei iuți pisați. Se adaugă 1 lingură de ulei de bucătărie, 1 linguirță de detergent lichid și 7 căni de apă. Se amestecă bine, se strecoară și se stropește cu soluția rezultată. Se folosește împotriva omizilor, afidelor, diverșilor gândaci, furnici etc.

4. Ceai de hrean – se dau în clocot 3 litri de apă. Se dă apa la o parte de pe foc și se adaugă ¼  rădăcină de hrean tăiată bucăți și 2 căni de ardei iute. Se lasă să stea timp de 1 oră. Se răcesșe, se strecoară și se sprayează. Se aplică contra afidelor, musculițelor albe, omizilor, gândacului de Colorado etc. Hreanul poate fi utilizat și ca fungicid ecologic.

5. Ceai de pelin – 250 g (0,5 pound) frunze de pelin se fierb în 2 litri (2 quarts) de apă. Se răcește, se strecoară și se adaugă 1 linguriță de săpun. Se aplică contra afidelor, omizilor etc. Se stropește direct asupra dăunătorilor dacă este posibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

thirteen − 6 =

1 + 7 =

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Sensul şi originea cuvântului “machiavelism” Cuvântul machiavelism, utilizat pentru a …
Corespondenta la redactie