Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Oltenițenii se plâng de invazia omizilor. Cum scăpați de insectele dăunătoare

Redacția

Oltenițenii se plâng de prezența omizilor în grădinile lor sau în livezi. Oamenii spun că, deși au făcut tratamentele de primăvară, în ultimele zile se confruntă cu o invazie devastatoare de omizi. Unii au fost chiar nevoiți să taie copacii afectați din grădini.


După căpuşe şi ţânţari, Oltenița se confruntă cu alt dăunător, răspândit în pomii fructiferi saua arbuști dar și în spaţiile verzi ale oraşului.
De regulă, invazia omizilor are loc în perioada mai- iunie, fie pe fondul unei canicule prelungite, marcată de ploi abundente, fie din lipsa unei dezinsecții obligatorii pe care să o facă orice primărie.
Omizile sunt insecte erbivore, care se hranesc intensiv și distrug, atât pomii cât și legumele și florile, producând pagube mari. Într-un oraș normal dintr-o țară normală, Direcția Agricolă, în acest caz a județului Călărași, trebuie să trimită buletine de avertizare administrației locale privind aspectele apariției acestor dăunători, pe timp de vară.
Până se hotărăște Primăria Oltenița să facă dezinsecție, este bine ca fiecare gospodar să se îngrjească de propria grădină. Inginerii agricoli declară pentru oltenitainfo.ro că sunt specii de omizi, cum este cea păroasă, care astacă și vița de vie, în afara pomilor fructiferi, a arțarilor, salcâmului, salciei sau dudului. Atacurile masive pot distruge arbuști sau arbori în întregime, periclitând total rodul acestora. În livezile familiale sau pe suprafețe  mici, se recomandă extirparea din coroană și arderea cuiburilor de îndată ce sunt depistate, această metodă bio fiind una ecologică și eficace.

Insecticidele și metoda colectării manuale
Combaterea chimică este o alegere de preferat în situații extreme sau pe spații întinse.
Se pulverizează cu o pompă de joasă presiune insecticide gen Aqua K-Othrine EW 20, K-Othrine WG 250, Blattanex Delta SC sau Decis Mega EW 50, în funcție de suprafața pe care trebuie s-o tratezi. Este indicat să se consulte un specialist la alegerea substanței împotriva omizilor.
Mai exista și metoda colectării manuale a omizilor , considerată cea mai sigură metodă prin care grădinarii pot scăpa de miriapozi. Mâinile trebuie protejate cu mănuși, după care se adună într-o găleată uzată iar la final li se aplică o soluție pe bază de săpun de casă răzuit și apă. O metodă bio de îndepărtare a omizilor este alcătuirea unui amestec de usturoi, ardei iute și apă cu care se stropește sau cu ceai din pelin, tutun, hrean sau rubarbăr. Tehnicienii care preferă metodele bio spun că dacă omizile se stropesc astfel, mai ales cu ceaiurile amintite, există mari șanse de a stopa invazia și chiar de a scăpa definitiv de insectele păroase.

Rețetele pentru soluția ceai

1. Ceaiul de rubarbar: 0,5 Kg de frunze se lasă timp de 24 ore în 7 litri de apă. Se strecoară și se stropește. Se aplică contra omozillor, dar și afidelor, musculițelor albe, acarienilor și altor dăunători.

2. Ceai de tutun – se pune o cană de tutun în aproximativ 4 litri de apă și se lasă să stea 24 ore. Soluția trebuie să aibă culoarea ușor maronie (ca un ceai). Dacă este prea închisă se mai adaugă apă. Se aplică îîmpotriva omizilor, dar și afidelor, fungus gnats, păduchilor ce atacă rădăcinile, contra viermilor din pământ etc. Nu se stropesc roșiile, ardeii, vinetele, cartofii, petuniile (Solanaceae) cu această soluție fiindcă le poate distruge. Atenție : Este mortală pentru om.

3. Spray de usturoi – se amestecă 2-3 căpățâni de usturoi pisat cu 1 lingură de boia iute sau ardei iuți pisați. Se adaugă 1 lingură de ulei de bucătărie, 1 linguirță de detergent lichid și 7 căni de apă. Se amestecă bine, se strecoară și se stropește cu soluția rezultată. Se folosește împotriva omizilor, afidelor, diverșilor gândaci, furnici etc.

4. Ceai de hrean – se dau în clocot 3 litri de apă. Se dă apa la o parte de pe foc și se adaugă ¼  rădăcină de hrean tăiată bucăți și 2 căni de ardei iute. Se lasă să stea timp de 1 oră. Se răcesșe, se strecoară și se sprayează. Se aplică contra afidelor, musculițelor albe, omizilor, gândacului de Colorado etc. Hreanul poate fi utilizat și ca fungicid ecologic.

5. Ceai de pelin – 250 g (0,5 pound) frunze de pelin se fierb în 2 litri (2 quarts) de apă. Se răcește, se strecoară și se adaugă 1 linguriță de săpun. Se aplică contra afidelor, omizilor etc. Se stropește direct asupra dăunătorilor dacă este posibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

31 + = 40

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie