Oltenițenii vor plăti cu mai mult serviciile de salubritate. PSD își pune în aplicare măsurile ”gregare”
Ca să nu dezamăgească urarea ”semne bune anul are”, conducerea sclipitoare a orașului Oltenița a decis, prin colaborare director Ecosal-consilieri locali, să ridice prețul la gunoiul menajer chiar la început de an.
Începând cu 1 ianuarie 2017, persoanele juridice vor avea de plată pentru gunoi 117,97 lei fără TVA/mc adică 140,38 lei/mc cu TVA. Persoanele fizice vor avea de dat la gunoi 9,22 lei fără TVA/mc adică 10,97 lei cu TVA.
Motivarea creșterii prețului la gunoi a fost aceea că a intrat în vigoare taxa la groapă în valoare de 80 lei/tonă pentru deșeuri menționată printr-o Ordonanță de Urgență, dar și că ar crește salariul minim pe economie cu 16%.
În nota de fundamentare se specifică faptul că tarifele la serviciile de salubritate sunt neschimbate din anul 2014, când tot sub guvernarea locală PSD, s-au mai ridicat niște prețuri.
Este a doua modificare a valorii taxei de salubrizare. De la 6 lei/mc cât era în anul 2012, acum oltenițenii vor plăti aproape 110 lei/mc de persoană.
Mașini de gunoi descarcă deșeuri în diverse locuri din oraș. Care groapă de gunoi și ce tarife?
Mai multe persoane au observat mașini aparținând Ecosal cum descarcă gunoi în zone mărginașe sau ascunse de privirile oamenilor. Au fost menționate spații la ecluză, în capătul Bd. Nicolae Bălcescu spre râul Argeș, la siloz unde este proprietate privată.
Atunci despre ce groapă de gunoi vorbim și care taxe? Da, taxele pentru oameni sunt reale și atât. Când este vorba de justificat cu adevărat niște prețuri, mașina de calcul a mecanismului PSD local se învrednicește să lucreze în beneficiul serviciului și băgând mâna în buzunarul cetățeanului.
Creșterea salariului minim pe economie înseamnă creșteri de tarife la servicii și produse, adică tanda pe manda sau ce s-a dat pe pere s-a luat pe mere.
Cam asta este politica PSD – aceeași din 1990 a FSN, politică pe care mulți dintre oltenițeni nu prea reușesc s-o înțeleagă, căci strategia care se aplică pentru ”să-mi dea” sau ”mi-a dat”, li se pare unora mană cerească. Pomeni electorale sau adaosuri bănești, dar care nu se regăsesc nicăieri și nici nu îmbunătățesc nivelul de trai, dimpotrivă, îl scad vertiginos, constituie una din metodele de scamatorie, preferată de acest partid.
După testarea psihologică a unei părți a populației din România, PSD a ajuns la concluzia că prin promisiuni și vorbe aruncate în vânt departe de adevăr, pot să înlănțuie această parte de electorat și s-o fidelizeze. Până la un moment dat, căci și prostul se mai trezește uneori.
După câștigarea unui proiect european de salubritate și punerea lui în practică, metodele social-democrate au anulat tot
Programele-pilot 2009-2010 prin proiectul european de colectare selectivă a gunoiului la Oltenița nu au fost pe gustul următoarei administrații locale. Un proiect european câștigat în mandatul Costinel Milescu-Florian Cercel prin care gunoiul era selectat, a fost abandonat după 2012, dar îmbrăcat în haine roșii. Fără vreo explicație pertinentă, oltenițenii s-au trezit din nou cu brambureală la ghenele de gunoi. Este adevărat că în toată această amestecătură civică și politică, există și un oarecare dezinteres al cetățeanului față de curățenia orașului. Însă asta nu scutește o administrație locală de a respecta niște norme europene de curățenie, ori un curs echilibrat de viață.
Două staţii de transfer la Călăraşi şi Olteniţa au fost construite în cadrul proiectului cu fonduri europene de colectare a deşeurilor „Sistem integrat de management al deşeurilor solide în judeţul Călăraşi”. Acesta a avut o valoare de 140.729.770 lei, din care 103.211.893 lei valoare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. Proiectul a fost cofinanţat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Sectorial „Mediu” – Axa Prioritară 2 „Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor contaminate istoric” și s-a derulat pe o perioadă de 50 luni, cu finalizare la data de 30 iunie 2015, în strânsă legătură cu proiectul oltenițean amintit mai sus, de colectare selectivă a gunoiului.
Ce s-a ales de aceste proiecte vedem acum.
Potrivit surselor naționale, aflăm cum Comisia Europeană a decis miercuri, 15 februarie a.c., să acţioneze în judecată România la Curtea Europeană de Justiţie, pentru că autorităţile nu au reuşit să închidă 68 de depozite municipale de deşeuri neconforme. Acestea reprezintă un risc serios pentru sănătatea oamenilor și mediu. CE precizează că, în pofida avertismentelor anterioare, România nu a reuşit să ia măsuri pentru cele 68 de gropi de gunoi neconforme, aşa cum cere Directiva 1999/31/CE.
Anterior, Ministerul Mediului avertiza că România riscă să plătească, începând din acest an, o amendă de 124.000 de euro pe zi pentru faptul că autorităţile nu au reuşit să închidă depozitele municipale de deşeuri neconforme.
Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene prevede că răspunderea României pentru încălcarea obligaţiilor de transpunere a Directivei 2012/19/UE se poate concretiza atât în plata unei sume forfetare, stabilită la 1,740 milioane de euro, cât şi a unor penalităţi achitate periodic şi cuprinse între 2.000 şi 124.0000 de euro/zi de întârziere, care se vor calcula de la termenul de transpunere, respectiv 14 februarie 2014.
Din anul 2000, Uniunea Europeană a pornit Programul de Instrumente pentru Politici Structurale pentru Preaderare – ISPA şi a acordat un miliard de euro finanţare nerambursabilă pentru 12 ţări. România trebuia să investească în rezervele de apă potabilă, tratarea apelor reziduale, administrarea deşeurilor solide şi a celor periculoase şi în depoluarea aerului. România trebuia să pună la punct câte un circuit integrat, în fiecare judeţ, prin care autorităţile locale să gestioneze fluxul de gunoi. Concret, trebuiau înfiinţate puncte de colectare a deşeurilor, staţii de transfer, centre de sortare şi compostare şi gropi de gunoi ecologice care să primească, în principal, doar reziduurile rămase după colectarea materialelor reciclabile.
La cele două modificări la tarifele pentru gunoi persoane fizice și juridice la Oltenița, se adaugă altele:
Tarif încărcat manual deșeuri stradale 58,54 lei/tonă
Tarif măturat manual carosabil și trotuare 36,47 lei/1.000 mp
Tarif colectare, transport, depozitare deșeuri stradale inerte, vegetale voluminoase 92,20 lei/mc
Tarif curățat rigole prin răzuire 1,40 lei/mp
Tarif curățat manual zăpadă bătătorită grosime 1-15cm 0,57 lei/mp
Tarif încărcat manual zăpadă 10,27 lei/mc
Tarif curățat gaighere mari 79,55 lei/buc
Tarif pentru eliberare aviz de salubrizare 55,74 lei/buc
Tarif închiriere autoutilitare (basculantă MAN capacitate 22 de tone 4,51 lei/km; basculantă MAN cu lamă penntru zăpadă, cap. 22 de tone 154,15 lei/oră; DAF transport containere capacitate 5,7 mc/container 2,56 lei/km; IVECO carosată acoperită capacitate max. 3,5 to 2,32 lei/km.
În prezent, directorul Ecosal Oltenița este Gheorghe Matei, fost viceprimar PSD, fost membru PD, actual PSD.
Proiectul de hotărâre privind modificarea tarifelor pentru serviciile de salubritate a fost votat, doar doi dintre consilieri s-au opus: Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari.
Lasă un răspuns