Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Omletele speciale

Combinaţiile culinare pe bază de ouă şi legume, brânzeturi sau chiar carne sunt foarte răspândite în special în ţările mediteraneene şi reprezintă o alegere potrivită în sezonul cald. În Italia se numesc „frittata”, în Spania „tortilla de patatas”, iar în ţările arabe „eggah sau ajjah”, dar ele sunt, de fapt, o varietate de omletă realizată din mai multe ouă, aromată cu ierburi, la care se adaugă legume, fructe (în special tomate), brânzeturi şi uneori carne. Servită fierbinte sau rece, este un fel de mâncare foarte versatil, fiind potrivit pentru orice masă a zilei sau chiar pentru picnicuri sau petreceri în grădină. Vă dezvăluim reţetele tradiţionale ale câtorva ţări, urmând ca pe baza combinaţiilor respective să vă alcătuiţi varianta preferată. frittata-cu-legume

Frittata cu legume la cuptor
Ingrediente: 6 ouă, 100 g telemea, 100 g broccoli, 1 lingură cu smântână slabă (opţional), 1 ardei roşu, 1 ardei verde iute (opţional), 2 linguri cu porumb din conservă, 10 măsline (fără sâmburi), sare, piper, oregano.
Mod de preparare: bucheţelele de broccoli se spală şi se taie dacă sunt prea mari, apoi se taie ardeiul roşu fâşii, iar cel iute rondele. Măslinele se taie rondele, iar brânza se mărunţeşte cu furculiţa. Ouăle se bat ca pentru orice omletă, cu sare, piper, oregano, iar apoi se adaugă smântâna şi se mai bat puţin. Se adaugă legumele tăiate, porumbul şi telemeaua şi se amestecă uşor. Vasul pentru cuptor se unge cu câteva picături de ulei şi se toarnă amestecul de ouă şi legume. Se introduce în cuptorul încins la 180°C pentru vreo 30 de minute, până când se rumeneşte frumos, iar frittata este coagulată pe toată suprafaţa. Se serveşte tăiată felii, caldă sau rece, eventual cu un sos din roşii proaspete.

Frittata cu ciuperci
Ingrediente: 6 ouă, 300 g ciuperci, 1 ceapă verde, 2 linguri cu ulei, 2 linguri cu smântână, piper, sare, 1/2 linguriţă cu ardei iute Cayenne (uscat).
Mod de preparare: ceapa se spală şi se taie mărunt, iar ciupercile felii, respectiv codiţele rondele. Într-o tigaie antiaderentă se pune o lingură cu ulei de măsline şi se adaugă ceapa, pentru a se căli la foc mic. Apoi se adaugă ciupercile, se presară sare, piper şi ardeiul Cayenne. Ouăle se bat, apoi se adaugă smântâna şi se toarnă amestecul de ouă peste ciuperci. Se introduce în cuptorul încins la 180°C, pentru 10 minute, până când se rumeneşte frumos, iar frittata este coagulată uniform. La fel ca toate celelalte variante, se poate servi rece sau caldă, după preferinţă.

Kuku Sabzi (frittata persană cu verdeţuri)
Ingrediente: 5 ouă, 1 cană cu pătrunjel verde tocat, 1 cană cu mărar verde tocat, 1 cană cu chives tocat, 1 cană cu coriandru verde tocat, 1/3 cană cu nuci (sau alune de pădure), 2 linguri cu zereshk (fructe de pădure iraniene), 1 lingură cu ulei de măsline, 1 linguriţă cu praf de copt, sare, piper.
Mod de preparare: verdeţurile tocate se amestecă, iar alunele se pun într-o tigaie încinsă şi se rumenesc puţin. Într-un bol se bat ouăle, se adaugă praful de copt, sare şi piper, apoi se încorporează verdeţurile, alunele şi cantitatea de zereshk şi se amestecă până când se încorporează toate ingredientele. Într-o tigaie antiaderentă se pune o lingură cu ulei de măsline, se încălzeşte puţin şi se adaugă amestecul, apoi se pune un capac şi se lasă la foc foarte încet aproximativ 20 de minute. Se taie în patru, se întorc feliile şi se mai coc pentru alte 10-15 minute, până când se rumeneşte frumos şi verdeţurile sunt preparate.

Tortilla de patatas
Ingrediente: 800 g cartofi, 2 cepe (mari), 6 ouă, 3 linguri cu ulei de măsline, sare, piper.
Mod de preparare: ceapa se curăţă şi se taie cuburi mici. Într-o tigaie antiaderentă, mai încăpătoare, se pune o lingură cu ulei de măsline şi se adaugă ceapa, pentru a se căli la foc mic. Se presară sare, care facilitează procesul de călire. Cartofii se curăţă, se spală şi se taie felii foarte subţiri, eventual cu ajutorul robotului de bucătărie. Când ceapa a devenit aurie se adaugă restul de ulei şi se pun felile de cartofi, amestecând încet, până când uleiul se răspândeşte printre cartofi. Se pune un capac şi se lasă la foc foarte încet aproximativ 10 minute. În acest timp se bat ouăle, se adaugă sare şi piper şi se toarnă peste amestecul din tigaie, după ce acesta a mai fost amestecat încet, în prealabil. Se lasă alte 10 minute la aceeaşi intensitate foarte redusă a flăcării, cu capacul pus. Se poate introduce la cuptor, încins la 180°C, situaţie în care se renunţă la capac. Preparatul este gata atunci când pe margini este rumenit şi se desprinde cu uşurinţă din tigaie. Se serveşte tăiată felii, caldă sau rece. Se poate păstra în frigider maximum 48 de ore.

Frittata, o varietate înrudită
Pentru frittata amestecul se coace un timp mai îndelungat, între 5 şi 15 minute, la o intensitate mai mică a focului, până când partea inferioară este rumenă, iar cea superioară este încă umedă. Există variante, care depind de caracteristicile componentelor, în care frittata este coaptă în cuptor sau întoarsă pe cealaltă faţă. Spre deosebire de omletă, care este servită integral la o masă, frittata este compusă dintr-o cantitate mai mare de ouă, este tăiată în felii şi se serveşte rece sau caldă, alături de salate, legume proaspete, măsline, sosuri sau pâine. Există mai multe ingrediente la frittata, dintre care cel puţin unul opţional, iar acestea sunt amestecate în starea naturală cu ouăle, înainte de a fi turnate în vasul de gătit, spre deosebire de omletă, unde celelalte componente ale acesteia sunt preparate termic, înainte de a fi adăugate ouăle bătute, deasupra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

six − 3 =

6 + 1 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum se scrie corect Mall-ul sau Mallul Potrivit Dicţionarului ortografic, ortoepic …
Corespondenta la redactie