Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Parlamentar de weekend / Elevi de la Liceul ”Neagoe Basarab” interesați de viitorul țării

Acțiunea Simularea Parlamentului României (simPRO) a reprezentat pentru câțiva elevi oltenițeni un mijloc de a intra în legătură directă cu situații politice. Este vorba de un proiect organizat de Societatea Europeană pentru Justiție în parteneriat cu Societatea Studenților Universității București, cu sprijinul Universității București și al Camerei Deputaților.

Simulare proiect
Scopul proiectului a fost acela de familiarizare a elevilor cu procesul decizional, legislativ din Parlamentul României şi ideea de a se implica în viaţa democratică a ţării. Elevii au avut șansa de a învăța mecanismul de legiferare a statului, după cum constată unul dintre elevii Liceului ”Neagoe Basarab” Oltenița, Mircea Teodor Iorga:

“În perioada 8-10 mai 2015 am participat la proiectul naţional Simularea Parlamentului României (simPRO) organizat de Societatea Europeană pentru Justiţie în parteneriat cu Societatea Studenţilor Universităţii Bucureşti, cu sprijinul Universităţii din Bucureşti şi al Camerei Deputaţilor. Acest proiect s-a desfăşurat sub forma unei simulări a procesului decizional utilizat în cadrul Parlamentului României pe grupuri politice, comisii parlamentare, dar şi în plen. Pe parcursul acestui proiect am dezbătut probleme de interes naţional, ne-am dezvoltat abilităţile de comunicare şi ne-am îmbunătăţit cunoştinţele în materie de drept. După dezbaterile pe grupuri parlamentare şi comisii a urmat şedinţa din plen în care am votat proiectele de lege după ce fiecare grup parlamentar şi-a exprimat poziţia.  Colegii mei, parlamentari în cadrul SimPRO, au provenit din arii de studiu diferite din toata ţară: Universitatea din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara, SNSPA şi altele. În timpul proiectului ne-am luat rolul în serios, am ales liderii grupurilor politice, comisiilor parlamentare, dar şi Preşedintele şi Vicepreşedinţii Camerei Deputaţilor. Am încercat să adaptăm şi să respectăm regulamentul Camerei Deputaţilor astfel încât să fim cât mai aproape de o şedinţă reală. Scopul acestui proiect a fost de a ne familiariza cu procesul decizional, legislativ din Parlamentul României şi de a ne implica în viaţa democratică a ţării. Pe parcursul proiectului m-am simţit un “mesager” al poporului, exprimând realitatea şi dorinţa cetăţenilor. Statutul de parlamentar mi-a oferit şansa să învăţ întregul mecanism de legiferare a statului şi să cunosc tineri interesaţi de viitorul ţării, tineri care doresc să se implice în viaţa politică pentru a produce marea schimbare de care avem nevoie în toate domeniile, mai ales în cel politic. Eu am fost membru al Grupului Parlamentar al Partidului Naţional Liberal şi am făcut parte din ”Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială”. Dezbaterile au fost foarte solicitante existând subiecte controversate, de exemplu: Proiect privind modificarea Legii educaţiei, Legea delfinilor, Legea privind legalizarea prostituţiei sau Legea privind protejarea persoanelor cu handicap. În cele 3 zile am învăţat cum să scriem sau să modificăm un proiect de lege pentru a respecta atât voinţa românilor cât şi rigorile legii.  Această acţiune a fost foarte importantă pentru mine ajutându-mă să mă hotărăsc ce vreau să fac în viitor. Vreau să ajut la producerea schimbării de care avem nevoie. Cred că numai împreună putem transforma România într-o ţară mai decentă, respectabilă, prosperă, o ţară mai bună pentru copiii noştri. Trebuie să ne implicăm în viaţa politică, trebuie să ne intereseze viitorul României!”consemnează Iorga Mircea Teodor, clasa a X-a la Liceul “Neagoe Basarab” Olteniţa pentru Centrul de resurse pentru inţiativă şi acţiune – Olteniţa

Deputatul liberal Raluca Surdu apreciază curajul și implicarea tinerilor: „Mă bucur că participanţii la această simulare au găsit în Palatul Parlamentului inspiraţie şi însufleţire şi-i felicit că nu s-au simţit intimidaţi de responsabilitatea pe care au avut-o în rolurile pe care şi le-au asumat. Apreciez în mod deosebit curajul lui Mircea Teodor, dorinţa de implicare şi participare căreia i-a dat o formă concretă prin acţiune clară şi contribuţie activă. Îi invidiez vivacitatea şi optimismul. Sper să continue pe această cale, cu dârzenie şi entuziasm. Are în faţă un viitor frumos, iar ceea ce este şi mai frumos este faptul că a început deja să şi-l construiască el însuşi, cu resursele pe care le are la îndemână. Tinerii dornici şi interesaţi ştiu că vacanţa de vară nu este doar o paranteză, o retragere în a nu face nimic, ci o oportunitate de a experimenta o sumă de acţiuni şi activităţi de dezvoltare. Mult succes în continuare şi abia aştept să aflu despre următoarea ispravă!” – este de părere Raluca Surdu, deputat PNL Colegiul 5 Călăraşi.

Simulare proiect 1

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 + sixteen =

2 + 7 =

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Este corect “cel mai celebru”? Unele structuri lingvistice sunt atât …
Corespondenta la redactie