Parohia Sf. Nicolae centru a fost răsplătită cu o monografie științifică: Duminică, 27 septembrie, cartea lui Done Șerbănescu prezentată în plen
de Laura Suzeanu
Cartea ”Parohia Sf. Ierarh Nicolae Oltenița” a fost prezentată duminică, 27 septembrie, la Biserica ”Sf.Nicolae” centru în prezența mai multor preoți, a Episcopului Sloboziei și Călărașilor Vincențiu Ploieșteanu, a părintelui protopop Marian Necula și a mai multor enoriași. În jurul orei prânzului, cei aflați la slujba de sfințire a lumânărarului din curtea Parohiei ”Sf.Nicolae” au putut auzi cu puțină atenție și cuvintele de prezentare a cărții istoricului Șerbănescu.
Opera foarte bine documentată este o monografie științifică a bisericii amintite, scrisă la nivel academic, după toate cerințele, cu aparat critic și bibliografie.
Prof. Dr. Done Șerbănescu, principalul autor al cărții, spune că această apariție editorială a reușit să existe cu binecuvântarea părintelui episcop Vincențiu și la îndemnul și cu sprijinul material al părintelui protopop Marian Necula.
Istoricul și cercetător arheolog Șerbănescu ne mărturisește că documentarea nu a fost ușoară: ”Timp de iarnă, mai multe săptămâni, m-am deplasat la Arhivele Naționale din Călărași și apoi din București la arhive și biblioteci, printre care Biblioteca Academiei, unde la sala de manuscrise am găsit importante documente referitoare la punerea pietrei de temelie a bisericii și date despre primii preoți. În acest interval părintele protopop a organizat biblioteca parohiei bisercii, unde am cercetat peste 500 de dosare, în total 12.000 de pagini. A urmat apoi redactarea și procurarea materialului ilustrativ, la care o contribuție serioasă a adus și părintele protopop, care apoi s-a îngrijit de corecturi, tehnoredactare, procurare de fonduri și tipărire, prilej cu care a petrecut ceva ore în tipografie.” declară Done Șerbănescu.
Istoria bisericii este consemnată de la punerea pietrei de temelie până în zilele noastre. În cartea prezentată de episcop duminică sunt relatate evenimente și fapte inedite despre istoria orașului. Astfel, pentru prima dată este publicată imaginea monumentului istoric ridicat în curtea bisericii din anul 1853.
În curte a fost descoperit mormântul lui Ioan Matache, primul primar al orașului, menționat în monografia lui Al. Mărculescu cu numele de Tache Magistratul. Cu lux de amănunte este redată istoria Olteniței și a bisericii în timpul ocupației străine din anii 1916-1918, primul război mondial: ”M-am îngrozit când am descoperit în documente că soldații bulgari au transformat sfânta biserică în staul de porci și ca să se încălzească ai pus pe foc arhiva, cărțile sfinte și mobilierul din biserică. Nemții care au venit în luna februarie nu au fost mai buni. După o reparație sumară făcută pe timp de iarnă, au folosit biserica pentru nevoile lor spirituale, iar preoții și enoriașii au fost siliți să meargă la biserica Sf. Parascheva din cimitir, neîncăpătoare pentru enoriași. În final nemții au furat clopotele de la ambele biserici și mobilier din biserică, printre care două godine noi și un dulap, pe care le-au dus la Komandatura germană.” mai spune Șerbănescu.
În carte cercetătorul istoric vorbește despre slujbașii bisericii despre care nu se știa nimic. O atenție aparte a fost oferită prezentării veșmântului care înfrumusețează sfânta biserică, adică picturii. ”Cu acest prilej am descoperit că prima dată pictura a fost realizată de renumitul pictor Gh. Tănăsescu, dar din păcate din acea pictură nu a mai rămas nimic. A fost distrusă în timpul primului război mondial și de restauratorii neprofesioniști, care au repictat-o, în special în anul 1924, când părintele protopop de atunci Ioan S. Ionescu s-a declarat foarte nemulțumit de prestația făcută de pictorul Pompiliu Atanasescu și ajutorul său W. Hugo.” susține autorul cărții.
Cei interesați pot găsi în această carte date importante despre celelalte lăcașe de cult de pe raza orașului, felul cum s-au construit și perioada, ctitorii și arhitecții, pictorii și sculptorii care au înfrumusețat aceste biserici.
Cartea are 15 capitole și este utilă tuturor, dar și iubitorilor de istorie ce vor să cunoască istoria orașului și istoria sfântului lăcaș. ”Este una dintre multiplele realizări înfăptuite de-a lungul a 12 ani de colaborare apropiată cu parohia bisericii. Eu sunt de formație arheolog, sunt specialist într-o epocă foarte îndepărtată de istorie, iar în timpul formării mele ca istoric am avut profesori foarte buni, printre care și un bun specialist în domeniul paleografiei chirilice, Emil Vârtosu, autor de manual, care m-a învățat taina descifrării scrierilor vechi. Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, episcop al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, și la îndemnul și sprijinul material al părintelui protopop Marian Necula, am scris prima carte ”Inscripții și îndemnări din biserici”, care a văzut lumina tiparului în anul 2013, carte ce va rămâne pentru totdeauna de referință. Dragostea față de biserică m-a făcut să las pentru moment publicarea descoperirilor ce le-am făcut în decursul vieții și să contribui a apariția altor publicații tipărite cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la înființarea Episcopiei Sloboziei și Călărașilor” încheie istoricul arheolog, prof. dr. Done Șerbănescu.
Cartea a fost prezentată în biserică de Episcopul Vincențiu. Done Șerbănescu a asistat la eveniment, însă nu i s-a oferit ocazia de a spune câteva cuvinte despre apariția sa editorială.
Pe carte apare și numele părintelui Marian Necula.
De menționat că la evenimentul din 27 septembrie, dedicat și Sfântului Antim Ivireanul, episcopul Vincențiu a chemat preoți de la toare parohiile din zonă. Episcopul a venit la Oltenița însoțit de slujbașii săi. Aceștia au venit la Biserica ”Sf. Nicolae” centru de la Biserica Înălțarea Domnului -Eroi, unde fusese programată slujba de Liturghie.
Alaiul episcopal a putut fi văzut venind în mașini impozante, una dintre acestea fiind o autoutilitară Mercedes Vito, iar la intrarea în biserică episcopului i s-a pregătit cărarea cu petale de trandafiri. Biserica a fost împânzită cu forțe de ordine.
Cărțile sfinte, istoria religiilor, cercetările de specialitate și vizionarii ne-au oferit amănunte privind viața lui Iisus Hristos pe pământ dar și viața sfinților. Trăirile acestor minuni pe pământ cutremură pe oricine se adâncește sau simte pioșenia datorită curățeniei sufletești de unde izvorau faptele pline de învățăminte și înțelepciune ale celor pe care ar trebui să-i luăm ca exemplu. Traiul simplu, umil atât la hrană cât și la îmbrăcăminte, rugăciunile fiului lui Dumnezeu și ale sfinților către cel care a făcut lumea și pământul sunt descrise în biserici lipsite de încărcătură materială și bogăție în ornamentare, fără pretenții de emfază. Asistăm și citim în cărțile sfinte despre slujitorii lui Dumnezeu fără orgolii, mândrii, fără aere de superioritate, fără complexe de dominație, cu multă omenie în schimb și dragoste față de aproape, față de oameni, față de enoriași, buni sau răi, pe care să-i îndrepte acolo unde ei greșesc, dar mai ales cu dragoste față de viață.
După slujbă a fost oferită o masă celor care au dorită să participe.
De asemenea unii dintre cei care au contribuit la anumite dotări ale bisericii au fost prezenți, pe ansamblu doar aparențele maiestuoase fiind cele care au prevalat pe întreaga desfășurare a evenimentului de duminică. Au fost prezenți reprezentanți de partide politice, reprezentanți ai administrației locale, membrii unor partide, alți spectatori.
Lasă un răspuns