Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – reflectă sau reflectează?

În limbajul curent, se pot auzi frecvent exprimări de felul: Îmi place cum se reflectează lumina în oglindă sau El reflectă Apus de soareprofund la această problemă etc. Mulţi vorbitori de limba română ezită când este vorba de întrebuinţarea acestui verb la persoana a treia – (el/ea) reflectă sau reflectează?

La modul infinitiv, forma de dicţionar, există o singură formă – a reflecta – dar cu mai multe sensuri: 1.  Tranz.  și  refl.  A (se) răsfrânge direcția de propagare a luminii, a razelor de lumină, a undelor etc. la suprafața de separație a două medii diferite; a determina sau a suferi o reflexie (1).  2.  Tranz.  și  refl.  Fig.  A (se) oglindi.  3.Intranz.  A gândi profund; a cugeta, a medita la… Din  fr.  refleter,  lat.  reflectere,  germ.  Reflektieren (DEX).

Profesor cu reguliDiferenţierea semantică, la persoana a treia, modul indicativ, timpul prezent, se face prin formele diferite ale verbului: reflectă, dacă este vorba de sensurile 1 şi 2, menţionate anterior, şi reflectează, dacă verbul se utilizează cu al treilea sens.

Prin urmare, se va spune corect, de exemplu: Oglinda reflectă obiectele, dar El reflectează (gândeşte profund/meditează/cugetă) la problema pe care o are de rezolvat.

One Response to Pastila de gramatică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × four =

− 7 = 3

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Este corectă expresia “în principal”? În limbajul actual, expresia în …
Corespondenta la redactie