Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – reflectă sau reflectează?

În limbajul curent, se pot auzi frecvent exprimări de felul: Îmi place cum se reflectează lumina în oglindă sau El reflectă Apus de soareprofund la această problemă etc. Mulţi vorbitori de limba română ezită când este vorba de întrebuinţarea acestui verb la persoana a treia – (el/ea) reflectă sau reflectează?

La modul infinitiv, forma de dicţionar, există o singură formă – a reflecta – dar cu mai multe sensuri: 1.  Tranz.  și  refl.  A (se) răsfrânge direcția de propagare a luminii, a razelor de lumină, a undelor etc. la suprafața de separație a două medii diferite; a determina sau a suferi o reflexie (1).  2.  Tranz.  și  refl.  Fig.  A (se) oglindi.  3.Intranz.  A gândi profund; a cugeta, a medita la… Din  fr.  refleter,  lat.  reflectere,  germ.  Reflektieren (DEX).

Profesor cu reguliDiferenţierea semantică, la persoana a treia, modul indicativ, timpul prezent, se face prin formele diferite ale verbului: reflectă, dacă este vorba de sensurile 1 şi 2, menţionate anterior, şi reflectează, dacă verbul se utilizează cu al treilea sens.

Prin urmare, se va spune corect, de exemplu: Oglinda reflectă obiectele, dar El reflectează (gândeşte profund/meditează/cugetă) la problema pe care o are de rezolvat.

One Response to Pastila de gramatică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

60 − = 51

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie