Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum se spune corect: “Vorbeste intruna” sau “Vorbeste intr-una”

Din categoria greselilor de scriere frecvente fac parte si cele comise din cauza asemanarii grafice dintre cuvinte care au, insa, de cele mai multe ori, valori gramaticale diferite. Intrucat imbinarile de termeni de acest fel sunt numeroase in limba romana, in lectia de astazi ne vom referi doar la constructiile care ar putea crea confuzii in scriere. romana
Cand scriem “bineinteles” si cand “bine inteles”? Atunci cand “bineinteles” are intelesul de “fireste” se scrie impreuna (ex. “Bineinteles ca stiu”- valoare de adverb), iar atunci cand are sensul de sine statator, adica “un lucru bine inteles” (adj si adverb) se scrie separat.

O confuzie de scriere este posibil sa se faca si intre constructiile “dinafara” si “din afara”. Atunci cand termenul “dinafara” are sensul de “pe de rost” se scrie impreuna. Exemplu: “Invata tot pe dinafara”. In cuvinte separate apare atunci cand poate fi raportat la “inauntru” (ex. “Din afara totul parea in ordine).
“Demult”, cand are sensul de “odinioara”, “candva”, se scrie impreuna (ex. “Demult, in sat existau vrajitoare”), iar atunci cand e vorba de un anumit interval de timp, termenii se scriu separat (ex. “De mult (timp) nu te-am mai vazut). O situatie similara este si in cazul termenului altadata, scris impreuna are sensul de “odinioara, candva” si separat cand e vorba de “o alta data” cand ai programat ceva.
“Deloc” se scrie impreuna cand are sensul de “nicidecum” (ex. Nu se descurca deloc”) si in cuvinte separate cand inseamna “originar” (ex. Este de loc din Iasi).
figura cu carte
Greseli frecvente se produc si in cazul scrierii adverbelor “deoparte” si “intruna”. “Deoparte”, cand are intelesul de “izolat” se scrie legat (ex. Sta deoparte si nu vrea sa comunice”) , iar atunci cand este in opozitie cu “alta parte”, apare in cuvinte separate (ex. “Pe de o parte ma bucur, pe de alta ma intristez”).
“Intruna”, cand apare cu sensul de “fara intrerupere, neincetat”, se scrie impreuna, iar in contexte de tipul “Intr-una din zile a plecat” (prepozitie si pron. neh) se scrie cu cratima, cuvintele avand valori morfologice diferite. Prin urmare, in exemplul din titlu, doar prima varianta este scrisa corect.

Surse: on line Monica Pop

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 15 = 16

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie