Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Originea şi sensul expresiei “E ceva putred în Danemarca”

E ceva putred în Danemarca(“Something is rotten in the state of Denmark! “) este un vers celebru din piesa de Cand scriiteatru “Hamlet”, de William Shakespeare, publicată pentru prima dată în anul 1601, deşi prima punere în scenă a fost făcută în 1600. Replica este rostită de un ofiţer, în momentul apariţiei stranii a umbrei tatălui lui Hamlet, mesajul fiind că e ceva necurat/in neregulă, în Danemarca. Regele Danemarcei, tatăl lui Hamlet, fusese omorât, fratele său îi urmase la tron şi, la scurtă vreme, s-a căsătorit cu Gertrude, văduva fratelui său. În acest context apare fantoma regelui, pentru a-i Owl-readingcomunica fiului său, Hamlet, cine l-a asasinat, că acesta va trebui să îl răzbune şi, pentru a duce planul la bun sfârşit, să simuleze nebunia.

În timp, replica E ceva putred în Danemarcaa dobândit un înţeles generic, a devenit un adagiu, referindu-se la orice ţară, loc, situaţie în care lucrurile sunt tulburi, necinstite, sau chiar la comportamentul ipocrit, vicios al unor persoane.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × four =

84 − = 77

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Este corect “cel mai celebru”? Unele structuri lingvistice sunt atât …
Corespondenta la redactie