Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Câteva jocuri de cuvinte pentru îmbunătăţirea dicţiei

Este un adevăr evident că felul în care sunt pronunţate cuvintele, silabele, sunetele, ca si ritmul vorbirii, tonalitatea,Dictie atitudinea asociată cuvântului, coerenta mesajelor transmise, claritatea şi siguranţa în exprimare trădează ceva din personalitatea fiecăruia. Calitatea dicţiei se cultivă în timp, permanent, fiind un atu în nenumărate situaţii: în conversaţia cotidiană (pentru că vei fi ascultat cu mai multă atenţie), la scoală, la locul de muncă, la un examen, la o conferinţă, la un interviu etc. Nu numai actorii, care trebuie să îşi capteze auditoriul, în primul rând, prin cuvânt, fac sistematic astfel de exerciţii, ci şi orice persoană care înţelege ca maniera de exprimare este esenţială în toate împrejurările poate apela la un astfel de “antrenament”. “Le style c’est l’homme même” (Stilul este omul însuşi) – afirma, cu peste două secole în urma, Buffon, celebrul scriitor şi om de ştiinţă francez.

Iată doar câteva exemple dintre sutele de jocuri de cuvinte, amuzante, pe care fiecare le poate exersa, rostindu-le, la început, mai rar, apoi într-un ritm mai alert, dar întotdeauna clar şi corect:

Pilă-n pungă, pungă-n pilă, pilalău cu pila lungă pilește pila pilii cu pila lungă pe  dunga pilii până când pungă-n pilă a pilit pila pilită-n dungă.

Boul breaz bârlobreaz, lesne-a spune boul  breaz bârlobreaz, dar mai lesne-a dezbârlobrezi bârlobrezitura boului breaz bârlobreaz din boii bârlobrezenilor.

Capra neagră-n piatră sare. Piatră crapă-n patru. Crapă capul caprei negre precum piatră crapă-n patru. Piatra crapă capul caprei în patru, cum a crăpat şi capra piatra în patru. Capra neagră calcă-n piatră, Piatră mare crapă-n patru. Aşa să crape capul caprei, Cum a crăpat piatra-n patru.

Capra neagră calcă-n clinci. Clinciul crapă-n cinci, crape capul caprei-n cinci, precum a crăpat clinciul-n cinci.

O coropişniţă şi`un coropişniţoi se coropişniţeau la noi pe gunoi. Nu coropişniţa coropişniţea pe coropişniţoi ci coropişniţoiul coropişniţea pe coropişniţă.

Exercitii de dictieO mierliţă fuflendiţă fuflendi-fuflendăriţă nu poate să fuflendească fuflendi-fluflendăreasacă pe mierloiul fuflendoiul fuflendi-fluflendăroiul. Dar mierloiul fuflendoiul fuflendi-fluflendăroiul poate ca să fuflendească fuflendi-fluflendăreasacă pe mierliţa fuflendiţa fuflendi-fuflendăriţă.

Până când a cărămidărit cărămidarul pe cărămidăriţă, a cărămidărit cărămidăriţa pe cărămidar.

Un cocostârc s-a dus la descocostârcărie, unde se descocostârcăreau şi alţi cocostârci nedescocostârcăriţi, ca să se descocostârcărească de cocostârcăria lui.

Când mă gândesc că te gândeşti că mă gândesc la tine gândeşte-te că mă gândesc că te gândeşti la mine.

Fofiţă fondofirliţă, forofifo – fenderliţă şi fifoi fondofirloi, forofifo – fenderloi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nineteen − 11 =

86 + = 95

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – interregional sau inter-regional, nonvaloare sau non-valoare, …
Corespondenta la redactie