Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – văratec sau văratic?

Adjectivul din titlul articolului, care înseamnă de vară, specific verii; (Despre plante, fructe etc.) Care se dezvoltă, se De varacoace vara; timpuriu, poate fi auzit, în limbajul curent, în ambele variante, cam cu aceeaşi frecvenţă – văratec şi văratic – dar numai una dintre ele este corectă. Pe internet, de exemplu, am găsit nenumărate exemple în care “preferatul” este văratec: “pere mustoase, văratece” (books.google.ro), “miros de mere văratece” (Jurnal de Chişinău), “câmpul cu flori văratece” (breslo.ro) etc.

Trebuie ştiut că singura formă corectă este văratic (văratică/văratici/văratice).

Văratic, ca substantiv, are sensul de loc unde sunt duse vara oile la păşunat, dar această întrebuinţare substantivală este mai rară.

Personajul-e-o-carteÎn mod similar, şi alte adjective obţinute prin derivarea cu acelaşi sufix ca şi văratic (atic, văratic) se scriu şi se pronunţă corect în acest fel: tomnatic, primăvăratic, noptatic, lunatic, roşiatic (nu tomnatec, primăvăratec etc.).

Chiar şi în cazul în care cuvântul în discuţie are valoarea unui substantiv propriu – Mănăstirea Văratic, de exemplu – forma corectă este aceeaşi, cum apare şi în documentele de acum peste două secole, când a fost fondată, deşi cei mai mulţi pronunţă Mănăstirea Văratec.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 2 = 2

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie