Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – non stop, nonstop sau non-stop?

Structura din titlul articolului, cu valoare adjectivală sau adverbială, este frecvent utilizată, mai ales o Non-stopputem vedea afişată când se precizează cum funcţionează un magazin, o benzinărie etc. sau în orice altă situaţie când este vorba de servicii către populaţie. Lăsând deoparte nonsensurile de felul celui pe care l-am găsit pe un site al unei firme de curierat rapid, în care se preciza că firma respectivă are “puncte judeţene deschise NON STOP, de luni până sâmbătă la ora 16” (prioripost.ro), întrebarea este cum se scrie corect – non stop, nonstop sau non-stop?

Deruta ar fi şi mai mare dacă cineva ar citi, din întâmplare, de exemplu, opinia unei autoare de articole despre forme corecte/incorecte în limba română, care afirmă categoric: “Ce mă enervează serios însă, este faptul că lumea îl desparte pe non de restul cuvântului. Săracul. Am căutat pe Google nonstop, iar el mă întreabă dacă am vrut să scriu non stop. Eşti tâmpit? Nu, nu am vrut să scriu non stop. Îmi merge bine space-ul. Nici non-stop n-am vrut să scriu. Am vrut să scriu legat că sunt şmecheră. Aşa scriu eu, legat: nonstop, nonconformism, nonvaloare, nonşalanţă, nonculoare, nonexistenţă, nonsens, nonmaterie, nonformal, nonficţional, nondiscriminare, nonfigurativ, nonprofit şi nu mai ştiu acum. Pentru că aşa se scriu ele în limba noastră cea dulce, legat!”(ioanamiroiu.wordpress.com).

Este adevărat că în DEX, ediţia 1998 (Dicţionarul explicativ al limbii române), este consemnată forma nonstop (într-un cuvânt), cu explicaţia: (Care este) fără întrerupere; continuu. – Din engl., fr. non-stop.

DOOMÎn schimb, DOOM (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române), ediţia 2005, consemnează ca singura formă corectă non-stop (cu cratimă). În astfel de cazuri, se respectă precizarea din DOOM, ediţia cea mai recentă, în care opţiunea pentru varianta cu cratimă se explică şi prin faptul că este corectă respectarea ortografiei din limba din care a fost împrumutat cuvântul (in cazul acesta, franceza, engleza), mai ales că non-stop a devenit un termen internaţional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

39 + = 45

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie