Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – non stop, nonstop sau non-stop?

Structura din titlul articolului, cu valoare adjectivală sau adverbială, este frecvent utilizată, mai ales o Non-stopputem vedea afişată când se precizează cum funcţionează un magazin, o benzinărie etc. sau în orice altă situaţie când este vorba de servicii către populaţie. Lăsând deoparte nonsensurile de felul celui pe care l-am găsit pe un site al unei firme de curierat rapid, în care se preciza că firma respectivă are “puncte judeţene deschise NON STOP, de luni până sâmbătă la ora 16” (prioripost.ro), întrebarea este cum se scrie corect – non stop, nonstop sau non-stop?

Deruta ar fi şi mai mare dacă cineva ar citi, din întâmplare, de exemplu, opinia unei autoare de articole despre forme corecte/incorecte în limba română, care afirmă categoric: “Ce mă enervează serios însă, este faptul că lumea îl desparte pe non de restul cuvântului. Săracul. Am căutat pe Google nonstop, iar el mă întreabă dacă am vrut să scriu non stop. Eşti tâmpit? Nu, nu am vrut să scriu non stop. Îmi merge bine space-ul. Nici non-stop n-am vrut să scriu. Am vrut să scriu legat că sunt şmecheră. Aşa scriu eu, legat: nonstop, nonconformism, nonvaloare, nonşalanţă, nonculoare, nonexistenţă, nonsens, nonmaterie, nonformal, nonficţional, nondiscriminare, nonfigurativ, nonprofit şi nu mai ştiu acum. Pentru că aşa se scriu ele în limba noastră cea dulce, legat!”(ioanamiroiu.wordpress.com).

Este adevărat că în DEX, ediţia 1998 (Dicţionarul explicativ al limbii române), este consemnată forma nonstop (într-un cuvânt), cu explicaţia: (Care este) fără întrerupere; continuu. – Din engl., fr. non-stop.

DOOMÎn schimb, DOOM (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române), ediţia 2005, consemnează ca singura formă corectă non-stop (cu cratimă). În astfel de cazuri, se respectă precizarea din DOOM, ediţia cea mai recentă, în care opţiunea pentru varianta cu cratimă se explică şi prin faptul că este corectă respectarea ortografiei din limba din care a fost împrumutat cuvântul (in cazul acesta, franceza, engleza), mai ales că non-stop a devenit un termen internaţional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eleven − four =

41 − 33 =

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Este corectă expresia “în principal”? În limbajul actual, expresia în …
Corespondenta la redactie