Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Ce este o “struţocămilă”? Care este originea cuvântului?

Deşi cuvântul “struţocămilă”nu este înregistrat în niciun dicţionar al limbii române, acesta este, totuşi,Struto-Camila prezent în limbajul actual, oral sau scris (frecvent în mass-media), în diverse contexte, utilizat cu intenţii ironice. Cei care îşi amintesc de perioada liceului ştiu, de asemenea, că, în cartea lui Dimitrie Cantemir, “Istoria ieroglifică” (studiată in şcoală), scrisă in secolul al XVIII-lea, considerată a fi primul roman românesc, politic, social, filosofic, există un personaj numit Struţocămila (boierul Mihai Racoviţă). În această scriere, Cantemir surprinde luptele pentru domnie din Tara Românească şi Moldova, el însuşi apărând ca personaj, cu numele Inorogul. Realitatea timpului respectiv este surprinsă sub forma unei ample alegorii, o satiră a moravurilor, a vieţii socio-politice şi familiale, în care evenimentele sunt puse pe seama păsărilor, animalelor şi peştilor, pentru a evita cenzura vremii (Moldova este ţara păsărilor, Tara Românească, a patrupedelor, iar Imperiul Otoman, imperiul peştilor). Identitatea fiecărui personaj este dezvăluită de autor la sfârşit într-o “Scară tâlcuitoare a numelor”. Într-un astfel de context, sunt redate eforturile lui Constantin Brâncoveanu de a-l aduce pe tronul Moldovei pe Mihai Racoviţă (Struţocămila), care repede va fi mazilit, locul său fiind luat de Antioh Cantemir, fratele lui Dimitrie, totul cu acordul Porţii Otomane.
Numele Struţocămila trădează caracterul personajului Mihai Racoviţă, “himera jigăniilor, irmafroditul păsirilor”, cum spune autorul, un fel de moldo-muntean, din interese politice, lipsit de demnitate, slugarnic, dornic de putere fără merite, intrigant etc.
Deşi pare o invenţie lexicală a lui Cantemir, struţocămila are un corespondent în grecescul strouthokamelos (care înseamnă struţ), iar în latină, denumirea ştiinţifică a păsării este Struthio camelus.

Dimitrie Cantemir Istoria IeroglificaDin opera lui Cantemir, cuvântul struţocămilă, cu sonoritatea şi valenţele lui comico-satirice, a trecut în limbajul obişnuit, a dobândit şi alte conotaţii ironice şi a rezistat până astăzi, însemnând o alcătuire hibridă, o aberaţie, o monstruozitate, referitoare nu numai la persoane, dar şi la situaţii. Astfel, în mass-media actuală, de exemplu, putem citi despre o “struţocămilă de contract colectiv de muncă”, despre social-liberalism (o strutocamilă)”, despre “economie, politică şi învăţământ, care au născut o strutocamilăetc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five + 4 =

74 − = 69

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Este corectă expresia “în principal”? În limbajul actual, expresia în …
Corespondenta la redactie