Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Ce este o “struţocămilă”? Care este originea cuvântului?

Deşi cuvântul “struţocămilă”nu este înregistrat în niciun dicţionar al limbii române, acesta este, totuşi,Struto-Camila prezent în limbajul actual, oral sau scris (frecvent în mass-media), în diverse contexte, utilizat cu intenţii ironice. Cei care îşi amintesc de perioada liceului ştiu, de asemenea, că, în cartea lui Dimitrie Cantemir, “Istoria ieroglifică” (studiată in şcoală), scrisă in secolul al XVIII-lea, considerată a fi primul roman românesc, politic, social, filosofic, există un personaj numit Struţocămila (boierul Mihai Racoviţă). În această scriere, Cantemir surprinde luptele pentru domnie din Tara Românească şi Moldova, el însuşi apărând ca personaj, cu numele Inorogul. Realitatea timpului respectiv este surprinsă sub forma unei ample alegorii, o satiră a moravurilor, a vieţii socio-politice şi familiale, în care evenimentele sunt puse pe seama păsărilor, animalelor şi peştilor, pentru a evita cenzura vremii (Moldova este ţara păsărilor, Tara Românească, a patrupedelor, iar Imperiul Otoman, imperiul peştilor). Identitatea fiecărui personaj este dezvăluită de autor la sfârşit într-o “Scară tâlcuitoare a numelor”. Într-un astfel de context, sunt redate eforturile lui Constantin Brâncoveanu de a-l aduce pe tronul Moldovei pe Mihai Racoviţă (Struţocămila), care repede va fi mazilit, locul său fiind luat de Antioh Cantemir, fratele lui Dimitrie, totul cu acordul Porţii Otomane.
Numele Struţocămila trădează caracterul personajului Mihai Racoviţă, “himera jigăniilor, irmafroditul păsirilor”, cum spune autorul, un fel de moldo-muntean, din interese politice, lipsit de demnitate, slugarnic, dornic de putere fără merite, intrigant etc.
Deşi pare o invenţie lexicală a lui Cantemir, struţocămila are un corespondent în grecescul strouthokamelos (care înseamnă struţ), iar în latină, denumirea ştiinţifică a păsării este Struthio camelus.

Dimitrie Cantemir Istoria IeroglificaDin opera lui Cantemir, cuvântul struţocămilă, cu sonoritatea şi valenţele lui comico-satirice, a trecut în limbajul obişnuit, a dobândit şi alte conotaţii ironice şi a rezistat până astăzi, însemnând o alcătuire hibridă, o aberaţie, o monstruozitate, referitoare nu numai la persoane, dar şi la situaţii. Astfel, în mass-media actuală, de exemplu, putem citi despre o “struţocămilă de contract colectiv de muncă”, despre social-liberalism (o strutocamilă)”, despre “economie, politică şi învăţământ, care au născut o strutocamilăetc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 + 6 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie