Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “ilar” sau “hilar”?

Chiar şi pentru cei care utilizează un limbaj mai pretenţios, cuvântul din titlul articolului, cu sensul “care De amzuzamentstârneşte râsul”/”hazliu”, creează o anume ezitare – “ilar” sau “hilar”? Diverse site-uri care publică articole referitoare la exprimarea corectă vin, de asemenea, cu explicatii contradictorii, iar dicţionarele, în funcţie de ediţie, întreţin această derută, pentru că, în timp, a fost acceptată ca fiind corectă una sau alta dintre variante. Mai mult, cuvântul hilar (cu h iniţial) are mai multe sensuri.

Pentru a înlătura orice dubiu, trebuie precizat că, potrivit DOOM (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române) şi DEX (Dicţionarul explicativ al limbii române), forma corectă a adjectivului este hilar (din latinescul hilaris, fr. hilaire), acesta fiind sinonim cu ilariant (din franţuzescul hilarant, lat. hilarans, -ntis) care provoacă râsul, amuzant, comic, hazliu (ilar este doar o variantă tolerată, a doua menţionată în DOOM, ceea ce înseamnă că nu este o greşeală, dar recomandată este prima, aşa cum, în cazul lui ilariant, varianta cu h hilariant – este a doua, cea tolerată).

Regula este valabilă şi în cazul substantivului hilaritate (forma recomandată), ilaritate (varianta tolerată). Acesta este motivul pentru care, dacă se vor căuta, în DOOM, DEX, cuvintele ilar/ilaritate, în dreptul lor apare precizarea v. hilar/hilaritate (vezi hilar/hilaritate, adică se face trimitere la prima formă, cea recomandată).

StiintaUn alt sens al lui hilar este specific domeniului anatomiei – “care se referă la hil, care aparține hilului”, hilul fiind porțiunea de la suprafața unui organ pe unde pătrund vasele sangvine și nervii” (DEX).

Şi termenul ilariant mai are un sens specializat, în structura “gaz ilariant” (gaz lacrimogen).

Prin urmare, este corect să se spună, de exemplu: Gesturile lui necontrolate erau hilare (ilariante)/Prin tot ce a spus a provocat hilaritate/Jandarmii s-au folosit de gaze ilariante/Medicii au analizat cu atenţie zona hilară etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 16 = 18

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie