Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Care este sensul şi originea expresiei “Nota bene”?

Expresia latinească “Nota bene” (prescurtat N.B.) este o formulă prin care se atrage atenţia Nota Beneasupra unui pasaj, a unei idei dintr-un text, asupra unor corecturi etc. (DEX), având sensul “observă/ia seama bine/reţine”.

Obiceiul unor astfel de adăugiri s-a păstrat de foarte mult timp, de pe vremea când cărţile de orice fel erau scrise de mână. De exemplu, la Roma, în secolul I i. Hr., Atticus, prieten apropiat al lui Cicero, om de stat, orator, avocat, autor de scrieri filosofice, înfiinţase un atelier în care 300 de scribi copiau, simultan, după dictare, acelaşi text. În astfel de condiţii interveneau o serie de greşeli şi omisiuni în textele copiate şi, pentru a se evita efortul recopierii, se corectau prin aceasta subliniere – Nota bene!

CorectÎn timp, pe măsură ce metodele rudimentare de scriere au fost abandonate, nici precizarea Nota bene, cu rol de erată, nu a mai fost necesară, dar s-a păstrat, până astăzi, pentru a semnala cititorilor o anume informaţie importantă sau o precizare suplimentară, într-un document, într-o scrisoare sau in orice fel de altă scriere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 − 12 =

50 + = 57

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie