Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Care este sensul şi originea expresiei “Nota bene”?

Expresia latinească “Nota bene” (prescurtat N.B.) este o formulă prin care se atrage atenţia Nota Beneasupra unui pasaj, a unei idei dintr-un text, asupra unor corecturi etc. (DEX), având sensul “observă/ia seama bine/reţine”.

Obiceiul unor astfel de adăugiri s-a păstrat de foarte mult timp, de pe vremea când cărţile de orice fel erau scrise de mână. De exemplu, la Roma, în secolul I i. Hr., Atticus, prieten apropiat al lui Cicero, om de stat, orator, avocat, autor de scrieri filosofice, înfiinţase un atelier în care 300 de scribi copiau, simultan, după dictare, acelaşi text. În astfel de condiţii interveneau o serie de greşeli şi omisiuni în textele copiate şi, pentru a se evita efortul recopierii, se corectau prin aceasta subliniere – Nota bene!

CorectÎn timp, pe măsură ce metodele rudimentare de scriere au fost abandonate, nici precizarea Nota bene, cu rol de erată, nu a mai fost necesară, dar s-a păstrat, până astăzi, pentru a semnala cititorilor o anume informaţie importantă sau o precizare suplimentară, într-un document, într-o scrisoare sau in orice fel de altă scriere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 + 5 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie