Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Care este sensul neologismului “eclectic”?

În interiorul unei limbi, în funcţie de gradul de cultură al unui individ, se poate apela, ţinând seama si de Eclectic colorsituaţia de comunicare, la diverse registre stilistice (varietăţi ale limbii, determinate social şi cultural, manifestate în procesul vorbirii, care se diferenţiază lexical şi sintactic, de la un vorbitor la altul), cum ar fi: registrul stilistic neutru/standard, familiar, regioanl, popular, elevat etc. Registrul elevat este unul pretenţios, rafinat, nuanţat, subtil şi, în general, cei care folosesc un astfel de limbaj ar trebui să stăpânească un vocabular bogat şi să utilizeze termeni mai puţin cunoscuţi, în cunoştinţă de cauză, ceea ce nu se întâmplă întotdeauna. Altfel spus, este bine să se apeleze la neologisme pretenţioase, dar numai atunci când situaţia de comunicare este adecvată acestui fapt şi, obligatoriu, stăpânind sensurile cuvintelor. Altfel, efectele în comunicare sunt dezastruoase.

Este şi cazul adjectivului eclectic, pe care l-am auzit/citit, în nenumărate rânduri, în contexte total inadecvate. Potrivit DEX (Dicţionarul explicativ al limbii române), adjectivul eclectic înseamnă: referitor la eclectism, care dă dovadă de eclectism, care promovează eclectismul, iar eclectism, substantivul corespunzător, are sensul: 1. îmbinare mecanică a unor idei, concepții, puncte de vedere eterogene și opuse; lipsă de consecvență în convingeri, în teorii. 2. sistem de concepții care, fără a se întemeia pe idei originale, alege din diverse sisteme de gândire ceea ce pare mai adecvat; (arhit., arte) îmbinare necritică a unor elemente luate din stiluri diferite sau din diferitele mijloace personale de exprimare ale unor artiști consacrați. (din fr. éclectisme).

Detalii cartiGreşeala pe care o fac cei mai mulţi în utilizarea acestor cuvinteeclectic/eclectismeste aceea de a le conferi un sens pozitiv, când, de fapt, este vorba, de o conotaţie negativă a acestora – îmbinare neselectivă, necritică, a unor idei, concepţii, opinii etc.

Se poate spune corect, de exemplu: Gândirea lui eclectică trădează un nivel scăzut de inteligentă şi originalitate sau Acesta nu este un artist autentic, lucrările lui mi se par eclectice etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 + 5 =

+ 35 = 38

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

Corespondenta la redactie