Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Care este sensul neologismului “eclectic”?

În interiorul unei limbi, în funcţie de gradul de cultură al unui individ, se poate apela, ţinând seama si de Eclectic colorsituaţia de comunicare, la diverse registre stilistice (varietăţi ale limbii, determinate social şi cultural, manifestate în procesul vorbirii, care se diferenţiază lexical şi sintactic, de la un vorbitor la altul), cum ar fi: registrul stilistic neutru/standard, familiar, regioanl, popular, elevat etc. Registrul elevat este unul pretenţios, rafinat, nuanţat, subtil şi, în general, cei care folosesc un astfel de limbaj ar trebui să stăpânească un vocabular bogat şi să utilizeze termeni mai puţin cunoscuţi, în cunoştinţă de cauză, ceea ce nu se întâmplă întotdeauna. Altfel spus, este bine să se apeleze la neologisme pretenţioase, dar numai atunci când situaţia de comunicare este adecvată acestui fapt şi, obligatoriu, stăpânind sensurile cuvintelor. Altfel, efectele în comunicare sunt dezastruoase.

Este şi cazul adjectivului eclectic, pe care l-am auzit/citit, în nenumărate rânduri, în contexte total inadecvate. Potrivit DEX (Dicţionarul explicativ al limbii române), adjectivul eclectic înseamnă: referitor la eclectism, care dă dovadă de eclectism, care promovează eclectismul, iar eclectism, substantivul corespunzător, are sensul: 1. îmbinare mecanică a unor idei, concepții, puncte de vedere eterogene și opuse; lipsă de consecvență în convingeri, în teorii. 2. sistem de concepții care, fără a se întemeia pe idei originale, alege din diverse sisteme de gândire ceea ce pare mai adecvat; (arhit., arte) îmbinare necritică a unor elemente luate din stiluri diferite sau din diferitele mijloace personale de exprimare ale unor artiști consacrați. (din fr. éclectisme).

Detalii cartiGreşeala pe care o fac cei mai mulţi în utilizarea acestor cuvinteeclectic/eclectismeste aceea de a le conferi un sens pozitiv, când, de fapt, este vorba, de o conotaţie negativă a acestora – îmbinare neselectivă, necritică, a unor idei, concepţii, opinii etc.

Se poate spune corect, de exemplu: Gândirea lui eclectică trădează un nivel scăzut de inteligentă şi originalitate sau Acesta nu este un artist autentic, lucrările lui mi se par eclectice etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 − seven =

− 1 = 7

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Sensul şi originea expresiei “Patul lui Procust” În cultura română, …
Corespondenta la redactie