Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect: „Îmi cer scuze” sau „vă cer scuze”?

Este un fapt evident că « sănătatea » unei limbi, care este un sistem dinamic, deschis, asemenea DEXsocietăților în cadrul cărora funcționează, depinde de gradul de instrucție a indivizilor care o vorbesc și trebuie permanent cultivată. Conservarea unei limbi, pe de o parte, și dezvoltarea ei, pe de alta, înseamnă respectarea regulilor în virtutea cărora funcționează, dar și doza necesară de creativitate, originalitate, nuanțare, în utilizarea ei, evitarea structurilor stereotipe (atunci când nu sunt absolut necesare), cât și a « limbajului de lemn ».

Expresia “a cere scuze”/ “a cere iertare” se poate auzi, frecvent, în forma reflexivă, cu pronumele în cazul dativ – “Îmi cer scuze”/”iertare” – care nu mai permite adîugarea unui alt dativ pronominal, ci numai construții prepoziționale, de felul „Îmi cer scuze de la tine/față de tine”, menite să-l indice pe destinatarul cererii. Tendința de folosire a structurii reflexive este justificată de implicarea afectivă accentuată a subiectului la acțiunea care îl privește – „Îmi cer iertare pentru deranj”, „Și-a cerut iertare pentru întârziere” etc. În mod logic, în astfel de expresii, mai importanta pare a fi, totuși, persoana căreia îi este adresată cererea – „A cerut scuze profesorului”, „Copilul a cerut iertare mamei”. Așadar, care este forma corectă? Chiar și în rândul lingviștilor există controverse, cei mai pretențioși susținând că „îmi cer scuze” este o formulare inadecvată, un nonsens („Îmi cer scuze mie”), forma corectă fiind „Îți cer scuze”. Alții interpretează expresia ca o copiere a unei structuri din limba franceză – „presenter/demander de des excuses”, cu înțelesul „Îți cer să îmi prezinți scuze”, ceea ce ar avea un cu totul alt sens.

Copil veselAmbele interpretări sunt, într-un anume fel, excesive, creând false probleme. Răspunsul clar la întrebarea din titlu este că ambele forme sunt corecte – „Îmi cer scuze” (iertare)/”Vă cer scuze (iertare)”, fiecare vorbitor putând să aleagă formularea care i se pare mai firească și ținând seama, eventual, de anumite nuanțe de politețe. De exemplu, se consideră că sunt mai protocolare formulări ca „Vă cer iertare”/”Vă rog să primiți scuzele mele”, în raport cu celelalte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 + 10 =

4 + 6 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – “costum de haine” sau “costum”? Structura …
Corespondenta la redactie